Traineeship overheid

Bedrijf
Locatie
Utrecht
Opleidingsniveau
WO
Sectoren
Deze traineeship is niet meer vacant

Ben jij (bijna) afgestudeerd masterstudent, sterk geïnteresseerd in de overheid en heb je een positief kritische instelling? Wil jij ervaren wat het adviesvak inhoudt en aan de slag met vraagstukken binnen alle lagen van de overheid? Dan is het traineeship overheid bij Berenschot iets voor jou.

Wat ga je doen als trainee overheid?

Als trainee bij Berenschot start je op 1 april 2022 en maak je in één jaar een vliegende start met het adviesvak. Onder begeleiding van ervaren adviseurs binnen de adviesgroep openbaar bestuur werk je direct mee aan diverse opdrachten en bouw je jouw kennis en vaardigheden flink uit. Projecten waar je aan kunt denken zijn:

 • Ondersteuning commissie ‘Wientjes’ naar compensatie-deal afzien plaatsing Marinierskazerne Zeeland.
 • Uitwerking spelsysteem en bestuurlijke werkwijze stikstofdepositiebank stikstof-crisis IPO en LNV.
 • Realisatie warmtenetten Amsterdam en Rotterdam.
 • Ontwikkeling en implementatie internationale samenwerkingsagenda stikstof Nederland-België en Nederland-Duitsland.
 • Ontwikkeling bestuurlijk spelregelkader en monitoringssystematiek realisatie Toekomstig Bestendig Ecologisch Systeem Markermeer/IJ-meer.

Als trainee ben je een duizendpoot: deals sluiten draait om enerzijds snaar strakke inhoud (weten waar je het over hebt, wat de belangen zijn en hoe het spel tot succesvolle uitkomsten kan komen) en anderzijds om het juiste proces (de juiste volgorde, de juiste gesprekken, de juiste ongemakkelijke situaties, het juiste tempo, het elastiek precies op spanning). Wat je doet? Onderzoek/inhoudelijke kaders duiden en maken, presentaties maken, interviews afnemen, meeschrijven aan rapporten en offertes en natuurlijk als motorblok van het team een project op de rails krijgen. Meestal ben je de rechterhand van een ervaren projectleider.

Daarnaast werk je aan een persoonlijk ontwikkelplan en groei je samen met andere trainees in het adviesvak door opleiding, het uitvoeren van praktijkcases en een traineeopdracht. Jouw eigen initiatief en ideeën zijn daarin zeer welkom en uiteraard wordt je bij dit alles goed begeleid.

Met wie werk je samen?

Je werkt veel (op locatie, als het weer mag) bij jouw opdrachtgevers; bestuurders en management van gemeenten, provincies, waterschappen en ministeries, maar ook samenwerkingsverbanden en non-profitorganisaties.

Tegelijkertijd ben je onderdeel van de adviesgroep Openbaar Bestuur binnen Berenschot. Zo’n 70 professionals met ieder hun eigen specialisatie, waaronder financieel deskundigen, crisis- en veiligheidsexperts, bestuurskundigen, juristen met politieke achtergrond, adviseurs met een kunst- & cultuurachtergrond en communicatiespecialisten. Een jonge, eigenzinnige club die in wisselende samenstellingen aan projecten werkt.

Allemaal slimme mensen met een duidelijke mening, maar wel vanuit stevige kennis en professionaliteit. Naast de serieuze inhoud is er veel ruimte voor humor, gezelligheid en – zodra de coronamaatregelen het weer toelaten – leuke activiteiten, zoals vrijdagmiddagborrels, werkoverleggen op bijzondere locaties en zelfs af en toe een weekend samen weg.

Wat neem je mee?

Berenschot is een verzameling van persoonlijkheden. We kijken dan ook vooral of je daar een goede toevoeging aan bent. Wat zeker helpt is een flinke dosis energie en enthousiasme, gecombineerd met nieuwsgierigheid en de ambitie om je te ontwikkelen in het adviesvak. Je werkt graag zelfstandig, maar evenzo graag samen. Verder heb je een scherp analytisch vermogen, kun je helder rapporteren en beschik je over organisatiesensitiviteit. En je hebt:

 • (bijna) Een masterstudie op voor ons relevante inhoud (bestuurskunde/politicologie maar ook inhoudelijke thema’s als ruimte, energie, natuur en/of sociaal domeing.
 • Een bovengemiddelde interesse in de publieke sector, financiën en maatschappelijke vraagstukken.
 • Een proactieve ‘can-do’ houding, discipline en veel gevoel (of aanleg) voor relaties en proces.
Wat krijg je van ons?
 • Salaris, 27 vakantiedagen, een goede pensioenregeling, laptop, mobiel en NS-business kaart;
 • Een jaarcontract. Heb je het traineeprogramma succesvol doorlopen? Dan verlengen wij je contract voor onbepaalde tijd;
 • Deelname aan ons traineeprogramma vol trainingen adviesvaardigheden, intervisie en adviesopdrachten onder begeleiding van ervaren trainers. Dit doe je samen met trainees van andere adviesgroepen, waardoor je meteen een inkijkje krijgt in de rest van Berenschot;
 • Een toffe club waarin je alle vrijheid krijgt om te ondernemen en zelf initiatieven te ontwikkelen.
Is dit de baan voor jou?

Wil jij onze nieuwe trainee overheid worden? Stuur dan jouw motivatie, cv en cijferlijst op via de website. Om alle motivatiebrieven voldoende aandacht te geven willen we je vragen deze compact te houden. We horen in alleen wel graag van jou:

 • Waarom jij dit traineeship wil volgen.
 • Waarom je bij Berenschot wil werken.
 • Hoe jij je verder wil ontwikkelen.

Reageren kan tot en met 6 januari 2022 .

Voor meer informatie over de procedure en het werken bij Berenschot kun je contact opnemen met Chandni Angna (HR-adviseur, c.angna@berenschot.nl/ 06-25722582). Heb je inhoudelijke vragen over de adviesgroep en het traineeship? Neem dan contact op met Frederik van Dalfsen (Consultant, f.vandalfsen@berenschot.nl/ 06-50254262). Rond de traineewerving kan het erg druk zijn. We willen je daarom vragen om ons, als je ons niet direct te pakken krijgt, een mail te sturen.

Je hebt gesolliciteerd. En nu?

We starten in april met het traineeship. Na de sluitingsdatum vinden een assessment, twee gesprekken en een eindassessment plaats.

 • In de week van 17 januari (uiterlijk) hoor je of je geselecteerd bent voor het assessment.
 • In de weken van 24 en 31 januari vinden de selectiegesprekken plaats. Je hoort de data en tijden uiteraard zo snel als mogelijk.
 • Op 9, 10 en 14 februari sluiten we af met de laatste assessments. Een assessment duurt een dagdeel en vindt digitaal plaats. Per vacature gaat één kandidaat op eindassessment.
 • Hierna volgt een aanbieding!

De planning kan per vacature iets afwijken. We zien jouw sollicitatie graag tegemoet!

Traineeship informatie

Bedrijf: Bedrijf: Berenschot

Locatie:

Opleidingsniveau: WO

Arbeidsvoorwaarden:

Meer traineeships