Afstudeerstage Bouw of Energiesector

Bedrijf
Locatie
Amsterdam
Opleidingsniveau
WO
Periode
3 - 6 maanden
Type
Afstudeerstage
Vergoeding
Onbekend
Vakgebieden
Sectoren
Deze stage is niet meer vacant

Afstudeerstage in de bouw of energiesector

Squarewise is een strategisch adviesbureau met een focus op innovatie en duurzaamheid. Onze missie is om transities in de sectoren energie en bouw te versnellen. Wij werken daarbij nauw samen met onze publieke en private opdrachtgevers, om met hen op een creatieve en soms confronterende manier doorbraken te realiseren in innovatievraagstukken. Samenwerking staat daarbij altijd centraal. Wij combineren een scherpe analyse met een hands-on mentaliteit en zijn pas tevreden wanneer we werkelijk verschil maken en ons advies duurzame impact heeft.

Wat ga je doen?

Afstuderen bij Squarewise betekent onderzoek doen naar strategische ontwikkelingen in de energie- en bouwsector en bijdragen aan de ontwikkeling van slimme methodes waarmee de transities in de bouw en energiesector versneld kunnen worden.
Op dit moment zijn wij voor de volgende onderwerpen* op zoek afstudeerstagiaires:

1. Waarde creatie door onverwachte samenwerkingen in de energie- of bouwsector

De Nederlandse energie- en bouwsector veranderen in een tempo dat nauwelijks te bevatten is. Traditionele spelers in beide sectoren moeten andere rollen gaan vervullen en nieuwe toetreders kunnen kansen grijpen.

 • In de energiesector zoeken energieleveranciers en netbeheerders naar een rol ten opzichte van de vele decentrale initiatieven die ontstaan. Een interessante mogelijkheid is om een klantgedreven aanbod door slimme partnering te organiseren. Squarewise is geïnteresseerd in een afstudeeronderzoek op dit vlak. Idealiter levert dit onderzoek een analyse tool op wanneer wel/niet samen te werken. Welke waarde leveren traditionele partijen, welke waarde leveren nieuwe toetreders en wat betekent dit voor de voorwaarden waaronder samenwerking tussen deze partijen een succes kan worden?
 • De bouwsector maakt de transitie door die de auto-industrie al decennia geleden heeft gemaakt. Niet langer leveren aannemers alleen (bouw-)capaciteit, ze ontwikkelen producten die een kant-en-klare oplossing zijn voor een behoefte van bewoners. Conceptueel bouwen, integrale oplossingen en industrialisatie zijn uitdagingen voor de aanbodszijde. Aan de vraagzijde zoeken gemeenten en woningcorporaties naar manieren om bewoners te activeren om een keuze te maken uit dit aanbod. Dit vraagt om slimme financieringsconcepten, nieuwe verkoopkanalen en betere marketing. Wij zijn geïnteresseerd in een onderzoek naar verschuivingen in de waardeketen. Wat betekent dit voor de gevestigde orde en voor nieuwe spelers (uit andere sectoren)?

2. Smart Grids – multidisciplinaire innovatie

Voor de realisatie van smart grids is op meerdere fronten innovatie nodig. Niet alleen op het gebied van technologie, maar vooral ook op het gebied van business modellen, juridische aspecten en communicatie. Squarewise is geïnteresseerd in diverse vraagstukken gerelateerd aan smart grids. We lichten er hier twee toe:

 • Decentrale smart grids kunnen een belangrijke rol spelen in het energie-onafhankelijk maken van woonwijken. Woningen kunnen zo uitgerust worden dat zij elk maximaal energie opwekken. Overtollige energie kan uitgewisseld worden tussen woningen, publieke faciliteiten of auto’s. Aannemers kunnen deze uitdaging aangaan met energieleveranciers, installateurs met netbeheerders, of woningcorporaties kunnen hun eigen ESCo’s starten. Welke combinaties van partijen maken de business case voor decentrale smart grids haalbaar en rendabel?
 • Smart grids vragen samenwerking tussen partijen uit verschillende sectoren, met verschillende achtergronden en verschillende belangen. Succesvolle realisatie van een smart grid is afhankelijk van een multidisciplinaire samenwerking die voor alle betrokkenen waarde oplevert. Met welke methode kunnen we de belangen van alle relevante betrokken partijen effectief afwegen, op zo’n manier, dat smart grids het stadium van pilots kan ontgroeien en op grotere schaal toegepast gaan worden?

3. Circulaire business modellen

De introductie van business modellen gebaseerd op gesloten grondstofstromen vraagt een volledig andere manier van denken en werken dan traditionele productieprocessen. Onze hypothese is dat omschakeling naar een circulaire manier van werken een dusdanig grote impact heeft op een bestaande organisatie, dat het onmogelijk is circulariteit stapsgewijs te introduceren in een organisatie. Logischer is dat bedrijven in incubators circulaire business modellen ontwikkelen en hier een samenwerking mee aangaan. Wij zouden deze hypothese graag getoetst zien. Idealiter adviseert dit onderzoek over de wijze waarop de gevestigde orde start-ups kan faciliteren.

Squarewise wil graag kennismaken met afstudeerders die:

 • met uitstekende resultaten een relevante Bacheloropleiding hebben afgerond
 • bij voorkeur een relevante Master volgen, zoals technische bestuurskunde, innovatiemanagement, energie management, bedrijfskunde of transitiemanagement
 • gepassioneerd en inhoudelijk op de hoogte zijn over ontwikkelingen in de energie- of bouwsector
 • resultaatgericht en gedreven zijn
 • interesse hebben in strategie en innovatie en het leuk vinden om middels een afstudeerstage het adviesvak te leren kennen
 • de drive hebben om Squarewise collega’s te enthousiasmeren en te inspireren op het onderwerp waar je onderzoek naar doet
 • de Nederlandse en Engelse taal uitstekend beheersen.

Wat biedt Squarewise jou?

Als jong team geloven wij in de kracht van duurzaamheid en innovatie. Wij zijn ondernemend ingesteld en zeer gedreven. Onze consultants zijn nieuwsgierig en worden graag intellectueel uitgedaagd. Door een open en transparante bedrijfscultuur geven we constructieve feedback en alle ruimte om te leren. 

Startdatum en duur

De startdatum en duur van de stage zijn bespreekbaar.

Contactinformatie

Voor extra informatie over deze stage kun je contact opnemen met Squarewise.

Stage informatie

Bedrijf: Bedrijf: Squarewise

Locatie: Amsterdam

Opleidingsniveau: $stage.educationLevel.name}

Periode: 3 - 6 maanden

Type: Afstudeerstage

Vergoeding: Onbekend

Meer stages