Stagiair(e) energie en klimaat

Bedrijf
Locatie
Utrecht
Opleidingsniveau
WO
Type
Werkstage
Vergoeding
Sectoren
Deze stage is niet meer vacant

Wil jij aan de slag met de meest urgente energie- en klimaatvraagstukken van Nederland, waarvoor nieuwe ideeën en inzichten gewenst zijn én waar samenwerking moet worden gecreëerd tussen overheden, netbeheerders, bedrijven en maatschappelijke organisaties? En lijkt het je interessant om met een team van collega’s in korte tijd te werken aan concrete resultaten, waar een combinatie van kennis, creativiteit en procesvaardigheid voor nodig is? Dan is deze stage vanaf september 2023 bij Berenschot iets voor jou!

Wat ga je doen als stagiair(e) energie en klimaat?

Met het presenteren van het Klimaatakkoord is de koers voor de klimaat- en energietransitie voor de komende dertig jaar bepaald. Overheden, netbeheerders, bedrijven en andere maatschappelijke partners hebben een belangrijke taak in het realiseren van de gemaakte afspraken.

Een Klimaatakkoord is een mooie stap. Mar het halen van doelstellingen en het nakomen van afspraken is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Om de stap naar uitvoering te kunnen zetten is vaak samenwerking nodig tussen partijen (publiek en privaat) met uiteenlopende overtuigingen, belangen en visies. Daarbij merken we dat de grenzen tussen ‘beleid’ en ‘uitvoering’ soms nauwelijks te onderscheiden zijn.

Aan ons de taak om koers te bepalen op deze complexe vraagstukken. Dat vraagt om kennis van het inhoudelijke vraagstuk, gevoel bij de context waarin je werkt en de vaardigheden om met verschillende organisaties en mensen te werken. Dit is uitdagend, complex en leuk!

Als stagiair werk je mee aan uiteenlopende opdrachten op het gebied van energietransitie, klimaatverandering, warmtetransitie (van het aardgas af), inclusieve energietransitie en systeemvraagstukken. Onze opdrachten spelen zich af op landelijk, regionaal én lokaal niveau. Onze opdrachtgevers zijn overheden (Rijk, provincies, gemeenten), netbeheerders, energiebedrijven, uitvoeringsorganisaties en woningbouwcorporaties. Daarbij werken niet alleen voor, maar vooral ook echt met onze opdrachtgevers.

Een aantal voorbeelden van opdrachten waaraan wij werken:

 • Het uitdenken en opbouwen van grote nationale uitvoeringsprogramma’s voor het Klimaatakkoord. Denk hierbij aan het Nationaal Programma RES, het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie en programma’s rondom hernieuwbare opwek ( zon op dak , wind op land etc.)
 • Het begeleiden van grote gemeenten bij het ontwikkelen van een warmte(net)strategie, om de gebouwde omgeving te verduurzamen in een stakeholderveld met onder andere woningcorporaties, energiebedrijven en netbeheerders.
 • Het inhoudelijke opbouwen van een Regionale Energiestrategie (RES) en het procesmatig begeleiden van de samenwerking en besluitvorming in een RES-regio.
 • Het ondersteunen van netbeheerders en provincies bij de ontwikkeling en programmering van het energiesysteem van de toekomst.
 • Overheden helpen met het opstellen van effectief klimaatbeleid. Hiervoor gebruiken we onze eigen Regionale CO2-routekaart die inzicht geeft in de behaalde en verwachte reductie van de uitstoot van broeikasgassen in uw gemeente of provincie!
 • Overheden helpen met het opstellen en uitvoeren van beleid en plannen om de energietransitie rechtvaardiger te maken (Bijv. door bestrijding van energiearmoede, inzet van fixteams of het sturen op isolatie etc.)

Tijdens jouw stage krijg je de kans om mee te werken aan adviesopdrachten en lever je een bijdrage aan interne projecten, zoals bijvoorbeeld de organisatie van evenementen. Welke adviesopdrachten je doet bepalen we samen met jou (afhankelijk van welke opdrachten er lopen).

Met wie werk je samen?

Je gaat aan de slag binnen de adviesgroep Energie en leefomgeving: een club van circa zeventig enthousiaste en ambitieuze professionals, die opdrachten uitvoeren op het vlak van duurzaamheid. Deze traineevacature gaat specifiek over het subteam Energie- en warmtetransitie, bestaande uit zeventien adviseurs met verschillende expertises, die aan diverse opdrachten werken. Wat betreft de studieachtergronden van je collega’s, kun je onder andere denken aan: planologie, (technische) bestuurskunde, bedrijfskunde, energy and environmental sciences, milieustudies, sociale geografie en politicologie.

Wat krijg je van ons?

Als stagiair leer je het adviesvak van binnenuit kennen, waarbij reflectie, leren en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Je wordt begeleid door een adviseur van Berenschot die je ondersteunt in de ontwikkeling van professionele vaardigheden en het toepassen en operationaliseren van concepten en theorieën. Vanzelfsprekend kijken wij altijd naar de opties om je zoveel mogelijk eigen verantwoordelijkheid te laten nemen. Dus daar waar opdrachten dat toelaten, lever je ook daadwerkelijk een bijdrage aan onze producten en resultaten. Verder bieden we jou:

 • een fulltime stageplek voor vijf maanden (september 2022 t/m januari 2023)
 • een marktconforme stagevergoeding, een laptop en reiskostenvergoeding
 • alle vrijheid om thuis/ flexibel te werken
 • een platte organisatie met alle vrijheid voor eigen initiatieven en ondernemerschap
 • een gezellige groep collega’s voor de werk-/privébalans!


Om stage te kunnen lopen bij Berenschot, moet je gedurende de gehele stageperiode ingeschreven staan bij een universitaire onderwijsinstelling. Afstuderen bij ons is een optie, de mogelijkheden van een scriptie bespreken we graag samen verder met je.

Wat breng je mee?

Berenschot is een verzameling van persoonlijkheden en achtergronden. We kijken dan ook vooral of je een goede toevoeging bent aan het team. We zoeken in elk geval een flinke dosis energie en enthousiasme, gecombineerd met nieuwsgierigheid en de ambitie om jezelf op inhoud en adviesvaardigheden te ontwikkelen. Je werkt graag zelfstandig, maar net zo goed samen. Verder heb je:

 • een relevante WO studie achtergrond, bijvoorbeeld: planologie, (technische) bestuurskunde, bedrijfskunde, energy and environmental sciences, milieu studies, sociale geografie en politicologie en uitstekende studieresultaten
 • een sterk analytisch vermogen en uitstekende sociale vaardigheden
 • sterke communicatieve vaardigheden en kun je helder en gestructureerd rapporteren
 • duidelijke interesse in en affiniteit met de energietransitie en verduurzamingsvraagstukken
 • de intrinsieke drive om maatschappelijke impact te maken!

Gelijke kansen voor iedereen. Dat vinden wij belangrijk. Daarom hebben wij een divers en inclusief personeelsbeleid. Daarmee willen we het beste in elkaar naar boven halen. Juist omdat we allemaal anders zijn. We zijn dan ook benieuwd wat jij hieraan toevoegt!

Is dit de stage voor jou?

Spreekt deze stage je aan? Upload dan jouw motivatiebrief, cv en cijferlijst via het online sollicitatieformulier. Je kunt je brief richten aan Toke van Telgen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Toke (consultant) via 0 6 53 39 81 34. Zij vertelt je graag meer over de stage. Of kijk op de website van Berenschot onder Energietransitie. Reageren kan tot 5 juni 2023.

We zien je sollicitatie graag tegemoet!

Stage informatie

Bedrijf: Berenschot

Locatie: Utrecht

Opleidingsniveau: WO

Periode:

Type: Werkstage

Vergoeding:

Meer stages

Op zoek naar een baan?
Wij helpen je graag!