Methodiek prioritering sociale investeringen

Bedrijf
Locatie
Utrecht
Opleidingsniveau
WO
Periode
3 - 6 maanden
Type
Afstudeerstage
Vergoeding
Marktconform
Vakgebieden

Achtergrond van de opdracht

De sociale volkshuisvesting in Nederland omvat 2,4 miljoen woningen, 32% van de totale woningvoorraad. 280 woningcorporaties leveren betaalbare woningen van goede kwaliteit voor mensen met een relatief laag inkomen. Een recent rapport, opgesteld in opdracht van een aantal ministeries, toont aan dat de financiële middelen van de woningcorporaties tekort schieten om alle maatschappelijke doelstellingen te bereiken. Beschikbaarheid, betaalbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid concurreren voor de beschikbare euro’s. Niet alleen op geaggregeerd niveau, maar ook bij individuele investeringsbeslissingen.

Woningcorporaties investeren miljarden op jaarbasis en worstelen met deze prioritering. Met dit onderzoek ondersteun je de Nederlandse woningcorporaties door het ontwikkelen van een methodologie voor het prioriteren van sociale doelstellingen. Een geweldige kans om een theoretisch betrouwbare methodiek, met grote maatschappelijke relevantie en impact te ontwikkelen.

Wat ga je concreet doen?

De opdracht bestaat uit het ontwikkelen van een prioriteringsraamwerk voor sociale investeringen bij woningcorporaties, gebruikmakend van paarsgewijze vergelijking. Onderzoek dat hiervoor gebruikt kan worden, is bijvoorbeeld: Comparing (social) objectives for decision-making in housing en het vergelijkbare onderzoek van de Cornell University ‘An application for evaluating social housing initiatives’.

Het raamwerk moet een wetenschappelijke basis hebben en toepasbaar zijn in de praktijk. Het finale product is een instrument dat woningcorporaties eenvoudig kunnen toepassen, dus aandacht voor gebruiksgemak is van belang. Finance Ideas heeft tientallen woningcorporaties als klant; het raamwerk kan ontwikkeld en getest worden, gebruikmakend van deze contacten.

Beschikbare middelen voor het onderzoek

Onze adviseurs zijn al jaren volop bezig met dit onderwerp. Al deze kennis en ervaring delen we graag met je, samen met interne begeleiding. Daarnaast hebben we een uitgebreid netwerk waardoor de lijntjes met de sector kort zijn. Er is veel kennis in huis op aangrenzende thema’s, met name vanuit twee van onze collega’s:

  • Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering en beleggingen aan de Universiteit Maastricht.
  • Johan Conijn, emeritus hoogleraar Woningmarkt, een leerstoel die hij heeft bekleed aan de Universiteit van Amsterdam.

Naast het schrijven van je scriptie werk je tijdens je afstudeerstage ook mee aan andere projecten en thema’s binnen Finance Ideas. Je verrijkt daarmee niet alleen jouw kennis, maar je werkt ook in een professionele omgeving aan je persoonlijke vaardigheden. 

Over Finance Ideas

Een positieve impact op de maatschappij is wat ons drijft. Kom ons helpen om samen met woningcorporaties, zorginstellingen en institutionele beleggers hun toekomstplannen op een duurzame en financieel verantwoorde wijze te realiseren. Suf en saai? Niet als je bedenkt dat er jaarlijks € 100 miljard omgaat in de zorg, woningcorporaties 2,8 miljoen woningen bezitten en de institutionele beleggers verantwoordelijk zijn voor een vermogen van meer dan € 2.000 miljard! Geld dat van jou en de rest van Nederland komt. Geld dat zo efficiënt en effectief mogelijk moet worden ingezet om de maatschappelijke impact te maximaliseren. Lees hier meer over wat we doen.

Onze cultuur?

Er is veel verantwoordelijkheid, maar je staat er niet alleen voor. Projecten worden in teamverband uitgevoerd. Altijd met een senioradviseur of partner, zodat er direct toegang is tot kennis van ervaren collega’s en onze hoogleraren.

Kennis delen zit diep in ons DNA. Zo organiseren we kennisdagen en lunch & learn sessies waarin collega’s en externe vakgenoten hun expertise delen. Ook hebben we voor starters een traineeprogramma. Dit programma is enerzijds gericht op inhoudelijke training door onder andere workshops. Anderzijds op individuele ontwikkeling, door intervisie- en vaardigheidstrainingen. We dagen elkaar uit op inhoud en kwaliteit, maar ook met tafeltennis en -voetbal. Even binnenkijken? Bekijk onze video’s.

Word jij enthousiast van deze afstudeeropdracht?

Bevind jij je in de afrondende fase van een financiële, economische of technische masteropleiding? Ben jij zelfstandig, analytisch sterk en heb je affiniteit met cijfers? Solliciteer snel!

Je cv, motivatiebrief en cijferlijst kun je sturen naar onze interne recruiter. Zij is ook te bereiken via: 030 – 232 0480 of via het mailadres: recruitment@finance-ideas.nl.

Stage informatie

Bedrijf: Finance Ideas

Locatie: Utrecht

Opleidingsniveau: WO

Periode: 3 - 6 maanden

Type: Afstudeerstage

Vergoeding: Marktconform

Solliciteren
Op zoek naar een baan?
Wij helpen je graag!