In teams, gelegenheidscoalities en afdelingen blijven zaken vaak onbespreekbaar. Dit omdat mensen het niet durven te bespreken, niet weten hoe ze het moeten bespreken of omdat er maar weinig ruimte is erop door te gaan. Dit staat een effectief team of afdeling in de weg. Twynstra Gudde heeft met kunstenaars Ida van der Lee en Marjolijn Zwakman de workshop Reflectievormen ontwikkeld, die organisaties verder helpt door het onbesprokene bespreekbaar te maken. Hierdoor krijgt u weer grip op uw team en hebben u en uw teamleden krachtige metaforen in handen om elkaar in de samenwerking te vinden.
Wat leert u?
Met Reflectievormen kunt u issues die in uw organisatie, team of werkomgeving spelen aan de orde laten komen. Het werkt anders dan intervisies, ‘moodboards’ of andere vormen van interventies. Bij Reflectievormen maken we gebruik van de rechterhersenhelft, dat wil zeggen dat het de deelnemers makkelijk in staat stelt te verwoorden en te beleven hoe zij situaties ervaren en wat zij daarbij voelen. Dit vergemakkelijkt niet alleen het uiten van zaken die wat moeilijker liggen, het zorgt ook voor een beter begrip van de ander. Dit geeft een helder begrip en een gedeelde taal, waardoor je met elkaar situaties beter kunt bespreken.
De Reflectievormen zijn als het ware een soort van ritueel. En een goed ritueel is beter dan tien keer vergaderen. Rituelen doen namelijk meer met de mens, ze blijven langer hangen, de lessen en inzichten werken langer door. De technieken zijn in verschillende contexten beproefd en werkbaar gebleken: bij individuele coaching en groepsevaluaties, en als werkvorm om de toekomst gestalte te geven etc.
Hoe werkt het?
Gedurende de workshop maken we kennis met de drie Reflectievormen. We oefenen en passen deze toe aan de hand van de casuïstiek van de deelnemers. In de ochtend gaan we drie casussen toepassen en de middag vier. Door eenvoudige metaforen te gebruiken die tastbaar en visueel zijn, zoals het GanzenPad, Donkere Kamer en Memorabilia, komen de deelnemers heel makkelijk tot verwoording wat er anders niet of minder makkelijk gezegd wordt. Dat creëert openheid en de basis voor verdere samenwerking van de teamleden en andere participanten in de Reflectievormen.
Voor wie is Reflectievormen geschikt?
Deze workshop is geschikt voor mensen die als begeleider, teamleider of manager vaak met groepen werken en met hen commitment willen creëren over hoe ze samenwerken. U leidt projectgroepen en programma’s.
Wat vraagt Reflectievormen van u?
Tijdens de workshop brengt u een (het liefst actueel) vraagstuk in, dat gedurende de workshop kan worden behandeld.
Kosten
De kosten om deel te nemen aan deze workshop bedragen € 500,- per persoon (excl. BTW). De workshop zal doorgaan bij minimaal 10 deelnemers.
Wanneer en waar?
De workshop is op 2 oktober 2017 van 9.00 - 17.00 uur. De locatie is het kantoor van Twynstra Gudde, Stationsplein 1 te Amersfoort.
Algemene informatie
Aanbieder: TwynstraGudde
Type: Workshop
Kosten: €500,-
Duur: 1 dag
Doelgroep: Begeleiders groepen, teamleiders, managers, projectleiders
Taal: Nederlands