Kinderdagverblijf Estro gaf miljoenen uit aan adviseurs

08 december 2014 Consultancy.nl

Estro, het kinderdagverblijf dat tegenwoordig als Smallsteps door het leven gaat, blijkt jarenlang hoge kosten te hebben gemaakt aan externe adviseurs. Volgens de curator van het bedrijf bedroegen de kosten in 2012 maar liefst €23 miljoen, zo’n 16% van de omzet; een royale verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

Afgelopen juli ging Estro failliet. Het bedrijf had te kampen met een dalende vraag en financierings-problemen. In 2011 leed het grootste kinderdagverblijf van Nederland een verlies van €77 miljoen, en het jaar erop werd een verlies geleden van €454 miljoen*. Na het faillissement is in afgeslankte vorm een doorstart gemaakt onder de naam Smallsteps, waarbij de voormalige eigenaar HIG, een Britse investeerder, het bedrijf voorzag van een financiële injectie.

Smallsteps

Advieskosten
Om het faillissement af te wikkelen is een curator ingeschakeld. Onlangs kwam het meeste recente faillissementsverslag van curator Wouter Jongepier naar buiten. Uit het verslag blijkt dat in 2012 maar liefst €23 miljoen is uitgegeven aan externe adviseurs. Dat komt neer op zo’n 16% van de omzet. Ook zegt de curator vraagtekens te hebben bij de exorbitante stijging van advieskosten die de onderneming in 2012 heeft gemaakt.

Jongepier geeft tegenover het FD aan nog niet precies te weten waar de enorme stijging in advieskosten precies aan te wijten is. Uit Estro’s jaarrekening uit 2012 blijkt dat er meerdere adviseurs ingeschakeld zijn voor de ondersteuning bij een financiële herstructurering, in opdracht van verscheidene belanghebbenden. Doelstelling daarvan was om het bedrijf weer op de rails te krijgen, aangezien het kinderdagverblijf nieuwe investeerders diende te vinden om uit de gevarenzone te blijven. Private equity investeerder Providence, die €230 miljoen in Estro geïnvesteerd had, had zich namelijk teruggetrokken uit zijn rol. KKR en Bayside, twee durfkapitalisten, hebben destijds de rol van Providence overgenomen, een switch die “veel geld gekost heeft”, aldus een betrokken bron.

Estro gaf miljoenen uit aan externe adviseurs

Overige kosten
Volgens de curator is het mogelijk dat de daadwerkelijke kosten aan externe adviseurs nog hoger liggen. Zo is de post ‘overige kosten’ in 2012 de pan uitgerezen – €8 miljoen vergeleken met €1,8 miljoen het jaar ervoor. De kostenposten zijn echter niet nader gespecificeerd in de administratie, maar volgens ingewijden heeft het te maken met vernieuwing van huurcontracten met vastgoedeigenaren en de inhuur van externen voor ICT-advies. Andere redenen voor de hoge kostenpost liggen waarschijnlijk in afvloeiingsregelingen.

Jongepier heeft aangegeven de toename van de (advies)kosten nader te onderzoeken.

* Dit was ook mede het gevolg van een forse afboeking aan goodwill.

Nieuws