PwC: Deeleconomie groeit naar $335 miljard tegen 2025

02 december 2014 Consultancy.nl 1 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De wereldwijde deeleconomie ('shared economy') zal de komende tien jaar significant groeien; tegen 2025 is de deeleconomie goed voor $335 miljard, vergelijkbaar met de omzet van verhuurbranche, blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC. Hoewel het groeipotentieel groot is, zijn er wel enkele uitdagingen om rekening mee te houden.

Deeleconomie

De wereldwijde deeleconomie bestaat uit uiteenlopende activiteiten, waarbij de belangrijkste peer-to-peer finance, online staffing, peer-to-peer accommodatie, autodelen, en music video streaming vormen. Er is een sterke groei te zien binnen een aantal van deze categorieën. Zo is het crowdfunding segment bijvoorbeeld significant gegroeid – in 2012 werd $2.7 miljard opgehaald voor de financiering van projecten, 80% meer dan in 2011. En kijkend naar bijvoorbeeld accommodatie, geeft 80% van reizigers aan dat ze graag het zomerhuisje van iemand anders zouden willen huren.

Omzet deeleconomie

Het rapport toont ook aan dat tegen 2015 de wereldwijde omvang van de deeleconomie zal stijgen van de huidige $15 miljard naar $335 miljard, vergelijkbaar met de totale omzet van verhuurbranche. De grootste jaarlijkse groei wordt verwacht binnen het peer-2 peer lending en crowdfunding segment, online staffing oplossingen en peer-to-peer accommodatie.

Het potentieel benutten

Hoewel het potentieel enorm is, wijst het rapport ook op enkele uitdagingen waarmee de peer-to-peer markt te maken zal krijgen de komende tien jaar, waaronder ‘onbekende’ druk door vraagstukken rondom wet- en regelgeving en fiscale uitdagingen. De authentieke identiteit en uniekheid van organisaties kan, terwijl deze groeien, ook een uitdaging vormen.

Gerelaterd nieuws: Roland Berger: Gedeeld autogebruik groeit explosief.