Deloitte: Ajax in Top 30 rijkste voetbalclubs Europa

14 februari 2014 Consultancy.nl

In de voetballerij gaat het vaak om megabedragen. Spelers worden tegen astronomische prijzen getransfereerd, zakenmannen stappen massaal over naar de voetbalwereld en makelaars maken grote marges. Accountants- en adviesbureau Deloitte deed onderzoek naar het vermogen van voetbalclubs in Europa. Real Madrid mag zich de rijkste voetbalclub ter wereld noemen, op eigen bodem staat Ajax wederom bovenaan.

Het was al langer bekend dat de voetbalwereld niet gebukt gaat onder de economische crisis. Onder de top 20 rijkste voetbalclubs blijkt zelf een groei van 8% waarneembaar. Daarmee steeg de gezamelijke omzet in 2013 naar €5,4 miljard. Oorzaak is onder andere de stijgende verkoop van uitzendrechten van voetbalclubs in de Engelse Premier League en Duitse Bundesliga.

Top 3

Uit het rapport blijkt dat in het afgelopen jaar alle voetbalclubs in de top 20 een omzet behaalden van tenminste €100 miljoen. Real Madrid is de rijkste voetbalclub ter wereld. De Madrilenen maken jaarlijks een omzet van zo’n €519 miljoen. FC Barcelona en Bayern München completeren de top drie met respectievelijk circa €483 miljoen en €431 miljoen. De gemiddelde omzet van de top-20 ligt op rond de €260 miljoen.

Ronaldo vs. Messi

Real Madrid en FC Barcelona halen ongeveer even veel inkomsten uit wedstrijden en uitzendrechten, maar eerstgenoemde verslaat de eeuwige rivaal uit Catalonië op gebied van commercie. Merchandising van de twee grootste voetbalsterren van dit moment, Ronaldo en Messi, ligt hieraan ten grondslag. Onder fans blijkt Gouden Bal-winnaar Ronaldo het populairst bij de shirtverkoop.

Ajax

In de jaargang 2012 /2013 kende Ajax een omzet van circa €108 miljoen. Daarmee bezetten de hoofdstedelingen plaats 27 op de ranking van rijkste clubs ter wereld, hiermee zijn de Amsterdammers tevens de rijkste club van Nederland. Deloitte’s analyse toont aan hoe groot het gat is met clubs uit de top 5 Europese competities. Zo heeft Hamburger SV – tegenwoordig een degradatiekandidaat in de Bundesliga – een omzet die bijna €30 miljoen hoger ligt en heeft marktleider Real Madrid zelfs >€400 miljoen meer te besteden dan de Nederlandse lanskampioen.

Nieuws

Meer nieuws over