CGI oprichter Godin miljardair door sterke resultaten

21 augustus 2013 Consultancy.nl

De oprichter van CGI, Serge Godin (63), is recentelijk miljardair geworden. Zijn vermogen is zo spectaculair gegroeid in de afgelopen jaren als gevolg van de sterke financiële resultaten van de wereldwijde IT dienstverlener.
 
CGI – de initialen staan voor ‘Consultants to Government and Industry’ in het Engels – werd opgericht in Quebec City in 1976 als informatiedienstenorganisatie en was toen twee man sterk. Toen ter tijd was Godin 26. Na jaren van groei in Noord-Amerika, deed CGI in 2004 haar eerste acquisitie, toen CGI het merendeel van American Management Systems (AMS) overnam. In de afgelopen 10 jaar gaf het ICT adviesbureau meer dan US$6 miljard uit aan acquisities om de concurrentie aan te gaan met bedrijven als IBM, Capgemini en Atos. De meest opmerkelijke voorbeelden zijn de overnames van Stanley in 2010 voor ongeveer $1.07 miljard en de overname van het in Europa gevestigde Logica voor $2.6 miljard vorig jaar. Op dit moment heeft het bedrijf 69,000 werknemers in dienst in 40 landen, waardoor CGI het op vier na grootste IT bedrijf ter wereld is.

Serge Godin - CGI
 
In 2006 gaf Serge Godin zijn rol als CEO door aan Michael Roach. Hij blijft CGI’s voorzitter.

Miljardair

In de afgelopen twee kwartalen liet CGI sterke resultaten zien. Met name het afgelopen kwartaal was indrukwekkend – CGI boekte een omzet van $2.57 miljard, en overtrof daarmee de verwachtingen van analisten ($2.52-miljard). Als gevolg steeg de waarde op de Toronto Stock Exchange dit jaar met 53%, waardoor de marktwaarde steeg naar $10,9 miljard. Oprichter Godin, die 31.9 miljoen aandelen bezit, zag de waarde van zijn deel verdubbelen van $500 miljoen naar 1$ miljard.
 
Gevraagd naar het geheim achter het success, gaf Godin de aankoop van Logica en de timing van de deal aan. In een interview met Bloomberg zei hij “de sterren liggen op één lijn” toen hij profiteerde van een teneergeslagen Europese IT sector en een sterke Canadese dollar. Hoewel veel analisten skeptisch waren gaf hij groen licht voor CGI’s grootste acquisitie ooit, aangespoord door zijn geloof dat de IT sector in Europa zonder twijfel zou herstellen door de enorme potentie die hij bij beide bedrijven zag.

CGI – Logica integratie

Sectoranalisten onderstreepten ook het effectieve integratieproces tussen CGI en Logica. CGI nam maatregelen om gestaag de winstgevendheid van voormalige Logica organisaties te verbeteren door de landenportfolio’s te rationaliseren en meer focus te leggen op winstgevendheid dan omzet. Zo heeft CGI Nederland bijvoorbeeld zijn productcatalogus teruggebracht van 240 naar 26 items, verdeeld in vijf focusgebieden. Ook heeft het bedrijf niet-lucratieve contracten gewoon stopgezet. “Hoewel het nog te vroeg is om de impact te evalueren van de overname van Logica op de resultaten van CGI, heeft CGI er voorlopig juist aan gedaan Logica’s winstgevendheid te verbeteren” zegt een analist van Gartner.

Nieuws

Meer nieuws over