Sharda Wolterink en Sara Lutgerink versterken team InContext Consultancy

23 mei 2023 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

InContext Consultancy Group heeft zijn team versterkt met twee nieuwe consultants: Sharda Wolterink en Sara Lutgerink. Vanuit hun uiteenlopende achtergronden – industrieel ontwerpen en de psychologie – ondersteunt het duo klanten bij hun verandertrajecten.

Het versterken van leiderschap en samenwerking – dat is het specialisme van InContext Consultancy Group. Het ruim 25-koppige bureau helpt opdrachtgevers op gebieden als cultuurverandering, serious gaming, businesssimulaties, implementatie van nieuwe manieren van werken (zoals agile), leiderschaps- en teamontwikkeling, transformaties en strategie-implementaties.

Met de komst van Sharda Wolterink en Sara Lutgerink, die beiden in maart zijn gestart als Consultant, heeft InContext twee professionals met elk hun eigen unieke achtergrond aan boord gehaald. Het tweetal zal zich inzetten voor de diverse klanten van de veranderspecialist uit Baarn.

Sharda Wolterink en Sara Lutgerink, Incontext

Sharda Wolterink is gestart als Consultant & Designer. Vorig jaar studeerde ze af als Human-Centered Designer aan de TU Delft, waar ze haar master Design for Interaction volgde. Tijdens die opleiding specialiseerde ze zich in medisch ontwerpen. 

Tijdens haar bachelor kwam ze erachter dat ze het ontwerpproces erg interessant vindt, maar minder enthousiast werd van het maken van een tastbaar product. “Ik zag mezelf niet snel bij een groot bedrijf werken om een nieuw consumentenproduct te ontwikkelen”, zo vertelt ze in gesprek met Consultancy.nl.

Ontwerpen voor geluk

Sharda voelt zich vooral als een vis in het water gedurende de eerste fase van het ontwerpproces – “een fase waarin ik de behoeften van de doelgroep in kaart mag brengen, om die vervolgens in mijn ontwerp te laten terugkomen”, legt ze uit. “Ik vind het belangrijk dat mensen gelukkig zijn en wil daar graag aan bijdragen. Design for Happiness is dan ook een van mijn favoriete stromingen binnen het ontwerpvak.”

Rondom dit onderwerp overwoog Sharda zelfs nog even een PhD te doen, maar het wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van publicaties spraken haar niet aan. Zodoende besloot ze in plaats daarvan als Design Thinking Consultant bij een consultancykantoor aan de slag te gaan.

Direct een klik

In die rol miste Sharda echter iets, dus toen ze hoorde dat InContext Consultancy Group op zoek was naar iemand met een designachtergrond, trok ze de stoute schoenen aan en besloot kennis te maken. En met succes. “Ik voelde direct een klik! En vanuit dit positieve onderbuikgevoel besloot ik de overstap te maken.”

Met haar designachtergrond heeft Sharda een nieuwe invalshoek meegebracht naar het InContext-team. “Ik gebruik design thinking als standaard werkmethode en blijf graag itereren en zelfreflectie toepassen om het beste resultaat te behalen. Daarnaast heb ik ook designvaardigheden die goed van pas komen bij de ontwikkeling van onze serious games en businesssimulaties.”

Ze voelt zich bij haar nieuwe werkgever vooral op haar plek omdat alle thema’s binnen de focus van InContext haar aanspreken. “Ze staan allemaal in verbinding met (werk)geluk. Ik vind het geweldig om te kunnen bijdragen aan het laten floreren van medewerkers.”

Niet alleen leuk, maar ook waardevol

Momenteel ontwikkelt Sharda een bordspel voor een van de grotere klanten van het bureau, een opdracht die haar zeer aanspreekt. “Dit is waarom ik hier wilde werken. Het is de ideale gelegenheid om mijn vaardigheden te combineren. Enerzijds ben ik grafisch bezig om een mooi spelbord te ontwerpen. Anderzijds denk ik na over de inhoud van het spel, om het niet alleen leuk maar ook waardevol te maken.”

Na de eerste maanden kan ze dan ook tevreden vaststellen dat ze de goede keuze heeft gemaakt door over te stappen naar InContext. “Ik ga met ontzettend veel plezier iedere dag naar kantoor en voel me hier intellectueel uitgedaagd!”

Daar wil ik bij horen

Ook Sara Lutgerink heeft bij InContext een uitdagende en inspirerende omgeving gevonden. “Ik werk het liefst in een omgeving waarin ik omringd word door mensen die mij inspireren. Toen ik in gesprek was met InContext ervoer ik de ambitie, kunde en positieve energie waarmee de mensen hier aan het werk zijn. Toen dacht ik: daar wil ik bij horen!”

“InContext leek mij de uitgelezen plek om een impactvolle bijdrage te leveren aan verandertrajecten van organisaties en tegelijkertijd zelf de hoogst haalbare groei door te maken als mens en professional”, voegt Sara toe, die net als Sharda in maart startte als consultant.

Sara nam een achtergrond in psychologie mee naar InContext. “De studie cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht heeft voor mij de basis gelegd voor het kunnen herkennen, verklaren en bijsturen van gedragspatronen. Het begrip van op welk psychologisch principe een interventie inspeelt is waardevol om in te kunnen schatten of het totaalpakket van interventies genoeg teweeg zal brengen om veranderingen tot stand te brengen.”

Het lastige bespreekbaar maken

Ook neemt Sara ruim vijf jaar aan ervaring mee vanuit de Debatunie, waar ze als debatcoach werkzaam was. Haar nieuwe rol sluit dan ook uitstekend aan: “Training geven is iets wat ik heel graag doe en waar ik graag verder in groei bij InContext.”

“Door mensen te helpen om zowel inhoudelijk als persoonlijk hun comfortzone te verlaten en nieuwe uitdagingen aan te gaan, maak je als trainer echte impact”, legt ze uit. “Uit mijn werk als debatcoach neem ik dan ook mee hoe je het bespreekbaar maken van lastige en gevoelige onderwerpen op een leuke en leerzame manier kan vormgeven.”

Als consultant mag Sara nu klanten ondersteunen bij hun meest prangende verandertrajecten, een rol waar ze blij van wordt: “Het creatief kunnen bouwen aan en invullen van verandertrajecten die een wezenlijk resultaat gaan opleveren voor een organisatie, daar heb ik in het bijzonder naar uitgekeken.”