Capgemini: Meer miljonairs in Europa door Nederland

26 september 2012 Consultancy.nl

Het aantal Europese dollarmiljonairs is vorig jaar toegenomen. Europa telt nu 3,17 miljoen burgers met meer dan $1 miljoen (€765.000) in hun bezit, waarmee dit aantal met 1,1% is gestegen ten opzichte van 2010. Vooral in Nederland, Zwitserland en Rusland nam het aantal dollarmiljonairs toe. Dat blijkt uit een studie van adviesbureau Capgemini en de Royal Bank of Canada.

Miljonairs
Wereldwijd bleef het aantal miljonairs met 11 miljoen personen ongeveer gelijk. Hun totale vermogen bedraagt $42 biljoen (€32,1 biljoen), hetgeen wel een daling van 1,7% oplevert ten opzichte van 2010. In Azië-Pacific wonen voor het eerst de meeste miljonairs (3,37 miljoen). Noord-Amerika, de vorige koploper, telt nu 3,35 miljoen miljonairs, en Europa staat met 3,17 miljoen personen op de derde plek. De hoogste concentratie miljonairs is te vinden in de Verenigde Staten, Japan en Duitsland, waar gezamenlijk meer dan de helft van alle wereldwijde miljonairs woont. Tegenvallende landen zijn India en Hongkong, waar het aantal miljonairs sterk afnam door de dalende beurskoersen. In Ierland, Thailand en Brazilië nam het aantal rijken juist toe.

Capgemini - Miljonairs in Europa

Nederland
Het rapport meldt niet hoeveel miljonairs er in Nederland zijn. Opvallend is dat de bevindingen niet in lijn zijn met die van het Centraal Bureau voor de Statistiek - volgens het CBS waren er juist minder rijken in Nederland. In 2011 telde het CBS 151.000 euromiljonairs, tegen 163.000 het jaar ervoor. Ook de vermogensgroepen eronder werden kleiner. In een eerder onderzoek van Capgemini, opgesteld samen met RBC Wealth Management, berekenden de partners dat Nederland momenteel 139.000 miljonairs telt.

Rijken verbergen 21 biljoen in belastingparadijzen
Uit een onderzoek van ex-McKinsey Chief Economist blijkt dat een kleine elite van superrijken in totaal tussen de $21 en $32 biljoen aan vermogen heeft verborgen in schimmige belastingparadijzen. Doordat het meerendeel verborgen is voor de fiscus lopen overheden daardoor miljarden aan inkomsten mis.

Voor meer informatie:
- Capgemini: Nederland heeft 139 duizend miljonairs (juni 2012)
- Boston Consulting Group: Record aan miljonairs (juni 2011)
- BCG: wereldwijd 14% meer miljonairs bijgekomen (juni 2010)
- Boston Consulting Group: Aantal miljonairs krimpt (oktober 2009)

Nieuws