&samhoud: Zwevende kiezers zwak verbonden mensen

12 september 2012 Consultancy.nl

Mensen die zwak ‘verbonden’ zijn blijken in veel gevallen zwevende kiezers. 37% van de zwak verbonden kiezers zei twee dagen voor de verkiezingen nog altijd niet te weten op welke partij te gaan stemmen. Sterk verbonden Nederlanders weten beter wat ze willen slechts 22% van hen gaf aan (nog) niet te weten op welke partij ze zullen gaan stemmen. Dat blijkt uit het Nationale Verbindingsonderzoek van &samhoud.
 
Net als in 2010 initieerde het adviesbureau vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen een verbindingsonderzoek onder 550 werknemers.
 
Verbinding
Verbinding heeft betrekking op de kwaliteit van een relatie tussen mensen. Een sterke verbinding betekent dat deze relatie als zeer waardevol en/of betekenisvol wordt ervaren door de betrokken mensen. Een zwakke verbinding wordt als veel minder belangrijk en waardevol ervaren.
 
Mate van verbinding gerelateerd aan politieke voorkeur
Oprichter van &samhoud, Salem Samhoud, zegt: “Er is een duidelijk dalende trend te zien op het gebied van verbinding. Daarnaast zijn er ook grote keuze verschillen waargenomen in kiezers die sterk, gemiddeld of zwak verbonden zijn”. Sterk verbonden mensen stemmen vooral SP, VVD en PvdA. Dit was in 2010 vooral VVD. Zwak verbonden mensen hebben een sterkere voorkeur voor PVV (31 zetels), gevolgd door VVD (23 zetels).
 
Minder verbonden
Uit het onderzoek blijkt ook dat werkend Nederland minder ‘verbonden’ is ten opzichte van twee jaar geleden. Vooral de privésfeer moet het ontgelden: de verbinding van werkende mensen met partner (in 2010 voelde 94% zich verbonden met zijn/haar partner, in 2012 86%), kinderen (van 91% naar 83%), gezin (van 92% naar 84%) en familie (van 72% naar 70%) zijn sterk gedaald.

Nieuws

Meer nieuws over