Summiteers is jarig: Al 5 jaar met leuke mensen leuke dingen doen

14 oktober 2022 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Summiteers viert feest: het adviesbureau bestaat deze herfst vijf jaar. In het kader van dit eerste lustrum blikken we met de drie oprichters én eerste twee medewerkers terug op de afgelopen jaren. Daarin is veel gebeurd, maar één ding is altijd centraal blijven staan: “Met leuke mensen leuke dingen doen.”

Als management consultant denk je voortdurend na over andermans organisatie, maar wat als je zelf een bedrijf begint? Hoe zou je dat inrichten? Deze vraag stelden Lidia Swinkels, Dolf L’Ortye en Paul van Bekkum zichzelf in 2017.

De drie zaten al jaren in het vak en het leek ze fantastisch om samen een nieuw adviesbureau op te starten – “geheel op onze eigen manier”, vertelt Paul.

“Eén ding stond voor ons vast: alle drie hadden we bij bureaus ervaren wat een prachtig en veelzijdig vak management consulting is”, legt Dolf uit. “Maar uiteraard zijn er altijd dingen die je zelf anders zou doen. Daaruit is de filosofie en de visie op het vak van Summiteers geboren.”

Summiteers is jarig: Al 5 jaar met leuke mensen leuke dingen doen

Deze filosofie is in één zin samen te vatten. “Met leuke mensen leuke dingen doen”, aldus Lidia. “Dit simpele idee leidde tot de start van Summiteers.”

“En in de praktijk is gebleken dat het combineren van inhoud, proces en gedragsontwikkeling een hele effectieve methode is om tot strategy execution te komen”, vult Paul aan. “Die visie op het vak hebben we sterk kunnen verdiepen de afgelopen jaren.”

Pratend over die start borrelen de herinneringen meteen weer op. “De laminaatvloer uit ons eerste kantoortje slopen – waarbij de auto bijna door zijn assen zakte omdat we het laminaat naar de stort moesten rijden”, vertelt Dolf lachend.

“De website, die in het begin niets meer was dan een uitleg rond ‘met leuke mensen leuke dingen doen’”, voegt Lidia toe. “Sparren met elkaar over het bureau, ons eerste kantoor in Hooghiemstra, onze eerste heidagen – de Summit Days – in Rotterdam. En natuurlijk onze eerste medewerkers selecteren en aannemen.”

Een visie, en verder nog niets

De eerste nieuweling die aan boord kwam was Jules van Merrienboer. “De vacature – die op dat moment meer informatie bevatte dan de website van Summiteers – trok mijn aandacht”, vertelt hij. “Mijn interesse was meteen gewekt door de visie van Dolf, Paul en Lidia. In mijn ogen was dat echt anders dan wat ik bij andere kantoren zag.”

Veel meer dan die visie was er op dat moment ook nog niet. “Toen ik solliciteerde was er nog niet eens een kantoor. Maar dat er nog niets was maakte het juist een avontuur. Het leek me fantastisch om mee te bouwen aan een consultancykantoor. Daarnaast zag ik het als een mooie kans om het adviesvak te leren van ervaren consultants.”

Dat meebouwen aan het kantoor gebeurde soms vrij letterlijk. “Op mijn eerste werkdag – in januari 2018 – kwam ik op kantoor en lagen er alleen een paar dozen, verder was de ruimte leeg. Ik kreeg mijn laptop en telefoon van Dolf, we kletsten even en mijn eerste opdracht was om mijn bureau in elkaar te zetten”, blikt hij grinnikend terug. Wel waren er gelukkig direct klanten. “Op dag twee ging ik meteen mee naar de klant voor mijn eerste – of nou ja, als je het bureau meetelt, tweede project.”

“Met elkaar brengen we het verder. Alleen ga je misschien harder, maar samen kom je verder.”

Drie maanden later kwam ook Casper Hendriks aan boord, als de tweede medewerker. Net als Jules werd hij met name aangetrokken door de visie van de drie oprichters. “Hoe zij over het adviesvak denken én hoe ze kijken naar het ondernemen zelf”, licht hij toe. “Samen een leuk bureau runnen en ontwikkelen. De focus op de relatie: zowel intern – het ontwikkelen van collega’s en het leuk hebben met elkaar – als extern, richting de klanten. De propositie heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Maar de kern, die was er toen al en daar ging ik op aan.”

Blijven groeien vanuit een rotsvaste kern

Daarmee vat Casper ook in één zin de kern van het verhaal van vijf jaar Summiteers samen: waar het bureau uiteraard een flinke ontwikkeling heeft doorgemaakt, staat die visie waarmee het allemaal begon nog altijd recht overeind. 

Paul: “De kern is nog exact hetzelfde: met leuke mensen leuke dingen doen. In de praktijk is dit een geweldige toetssteen gebleken voor alle keuzes die op ons pad komen. Als we een sollicitant bespreken, als we over een potentiële opdracht spreken, als we praten over een activiteit die we met de groep gaan doen, een event dat we organiseren of wat dan ook.”

“Ook onze kijk op het fantastische vak van adviseur is niet veranderd”, voegt Dolf toe. “Maar wel veel verder verdiept. We hebben inmiddels nog veel meer instrumentarium opgebouwd, daar ervaring mee opgedaan en van geleerd. We zijn gewoon vijf jaar verder en daarmee een hele hoop opdrachten waarin we hebben geleerd.”

Een kleine greep uit de vele lessen: “Dat het heel vaak anders loopt dan je had gedacht dat het zou gaan – en dat dat helemaal niet erg is”, aldus Dolf. “Zoals iemand een tijdje geleden zei: ‘trust the process’. Dat ontslaat je zeker niet van goed nadenken en voorbereiden, maar open blijven staan voor wat er gebeurt is zo belangrijk.”

Of misschien nóg wel belangrijker: “Hoeveel leuker en beter de dingen worden als je ze samen doet”, geeft Lidia aan. “Zo heb ik me héél vaak gerealiseerd hoe blij ik ben dat ik dit met Dolf en Paul ben gestart, waardoor je met elkaar over dingen kunt sparren. Moeilijke dingen worden dan nét wat makkelijker.”

“Dat geldt ook voor het bouwen aan Summiteers zelf”, vult Paul aan: “Met elkaar brengen we het verder. Alleen ga je misschien harder, maar samen kom je verder.”

Ondanks al het geleerde is één ding de drie oprichters echter nog altijd niet geheel duidelijk. “Waar we heel erg verbaasd over zijn – nog steeds – is hoe snel Summiteers als ‘brand’ in adviesland bekend is geworden. Daar zijn we uiteraard heel blij mee. Maar hoe dat exact gegaan is weten we niet”, glimlacht Paul.

Steeds meer nieuwe perspectieven

Zo groeide Summiteers stap voor stap – zowel in omvang als manier van werken. Lidia: “Er zijn steeds meer nieuwe adviseurs bijgekomen. En die nemen ook weer allemaal hun eigen perspectief mee – waar het rijker van wordt. We zijn eigenlijk alleen maar gesterkt in ons geloof in de combinatie van inhoud, proces en gedrag als cruciale combinatie voor een effectief advies.”

“Niks moet en alles mag, en wel met ambitie om er iets vets van te maken en de lat hoog te leggen.”

Inmiddels telt Summiteers meer dan vijfentwintig adviseurs. “Die snelle groei heeft ons echt verrast”, Geeft Lidia aan. “Van drie naar vijfentwintig in vijf jaar. Dat dat ook nog lukt met behoud van een hele fijne cultuur – getuige onze 98% score bij Great Place tot Work – is echt iets waar we trots op zijn.”

“Het mooie vind ik dat de groepsdynamiek ondanks dat we zo gegroeid zijn echt nog steeds hetzelfde is”, beaamt Casper. “Dat is toch het spannende bij harde groei. Het is nog steeds een hechte groep met een relaxte en positieve sfeer. Niks moet en alles mag, en wel met ambitie om er iets vets van te maken en de lat hoog te leggen.”

Vanwege die snelle groei verhuisde Summiteers al binnen het bestaande pand, en momenteel staat een verhuizing naar een groter gebouw op de planning. “Naast de infrastructuur zijn we ook gegroeid in bijvoorbeeld onze werkwijze”, geeft Jules aan. “We werken intern nu agile en hebben een mooi en heel stevig eigen opleidingsprogramma. Uiteraard blijven we hier continu aan schaven om het nóg beter en leuker te maken.”

Nog zoveel te doen

Het team verheugt zich dan ook op de volgende vijf jaar. Daarin zal vast weer van alles gebeuren, maar telkens vanuit dat ene motto. “De ambitie is simpel”, stelt Dolf: “Met leuke mensen, leuke dingen blijven doen.”

“In de praktijk heeft dat ertoe geleid dat we groeien, internationaal zijn gaan werken, een zusje is geboren waar we een fantastische samenwerking mee hebben en dat we binnenkort gaan verhuizen naar een geweldig nieuw pand in Utrecht”, legt hij uit. “Er is nog zoveel te doen!”

Daarbij wordt ook ingezet op verdere groei. “Simpelweg omdat we denken dat het daar nog leuker van wordt”, aldus Lidia. “We hangen er geen exact aantal aan, het moet vooral in balans gaan en met oog voor behoud van het goede. Ruimte bieden aan collega’s om te groeien en Summiteers een plek laten zijn waar mensen vette dingen kunnen doen waar ze blij van worden – dat blijft de ambitie.”

Dit jaar staan veel van die vette dingen in het teken van het lustrum. “We hebben bijvoorbeeld net een barbecue voor alle vrienden en familie van de Summiteers achter de rug”, vertelt Dolf. “Het was een heel gezellige middag en avond.”

“Ook hebben we begin deze maand een fantastisch evenement georganiseerd”, vult Paul aan. “Dat was voor de vele relaties die iets voor ons en onze mensen betekend hebben de afgelopen jaren. Een hele dag, leerzaam én leuk.”

En daarmee is het jubileumjaar nog altijd niet compleet. “We hebben nog iets heel moois in gedachten voor het team”, kan Lidia melden. “Maar daar kunnen we hier niet over spreken want dat is nog geheim.”