Provincie Utrecht verbreekt vriendschapsband met Chinese zusterregio
De provincie Utrecht is voornemens om binnen afzienbare tijd de vriendschapsbetrekkingen met de Chinese regio Guangdong te verbreken.
Tal van Nederlandse gemeenten onderhouden banden met plaatsen in het buitenland. Zo is Amsterdam onder meer bevriend met New York City en Istanboel, Den Haag met Warschau en Nazareth, en Rotterdam onder andere met Havana en Turijn.
Er bestaan verschillende redenen voor dit soort betrekkingen. Den Haag heeft bijvoorbeeld een band met Paramaribo omdat veel inwoners uit de hofstad een Surinaamse achtergrond hebben, terwijl Rotterdam bevriend is met mede-havenstad Antwerpen.
Niet alleen gemeenten hebben dergelijke banden met buitenlandse plekken. Zo raakte de provincie Utrecht in 1994 bevriend met Guangdong, een provincie in het zuidoosten van de Volksrepubliek China die maar liefst 126 miljoen inwoners telt.
Vriendschap heroverwegen
Een paar jaar geleden gingen binnen de provincie Utrecht stemmen op om de betrekkingen met de Chinese zusterprovincie te heroverwegen. Vooral omdat China “anders aan zou kijken tegen zaken als privacy, digitale spionage en mensenrechten”.
Zo hangen in China inmiddels honderden miljoenen camera’s die de bevolking controleren, bijvoorbeeld op het begaan van overtredingen. Aan de hand hiervan en dus op basis van hun gedrag, krijgen Chinese burgers een score, die hen – als deze laag is – bijvoorbeeld verbiedt om naar het buitenland te reizen.
Daarnaast is volgens de Nederlandse regering in China al meerdere jaren sprake van een genocide tegen de Oeigoeren. Deze Turkssprekende moslimminderheid leeft in het westen van China en wordt door de nationale Chinese overheid ernstig onderdrukt. Meer dan één miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden zijn door China opgesloten in ‘heropvoedingskampen’, waar ze zelfs worden gemarteld.
In het licht van deze onmenselijkheden zocht de provincie Utrecht in november 2019 contact met adviesbureau Equimira met de vraag om de band met de Chinese regio Guangdong te evalueren. In februari 2020 presenteerden de onderzoekers hun rapport.
Daarin is onder andere te lezen dat de vriendschapsband voor beide provincies heeft geleid tot nieuwe internationale samenwerkingsverbanden tussen bedrijven en kennisinstellingen en verder tot wederzijdse investeringen en extra werkgelegenheid.
Daarnaast concludeert Equimira in zijn rapport dat met het eventueel beëindigen van de vriendschappelijke relatie een “duidelijk signaal” wordt afgegeven door de provincie Utrecht. Maar ook dat hiermee de mogelijkheid verdwijnt om onderwerpen zoals mensenrechten te bespreken.
Provincie Utrecht maakt het uit
Kort na de ontvangst van het onderzoeksrapport van Equimira brak de coronacrisis uit. Hierdoor werd de beslissing over het al dan niet verbreken van de vriendschapsband met de Chinese provincie lange tijd uitgesteld.
Deze maand is weer schot in de zaak gekomen. De provincie heeft laten weten dat het van plan is om de betrekkingen met Guangdong te beëindigen. Volgende maand wordt hierover gestemd. De NOS meldt dat de uitkomt zo goed als vaststaat – een meerderheid van de Provinciale Statenleden van Utrecht is voor beëindiging van de relatie.