Covid-19-crisis versnelt de groei van het aantal zzp’ers

28 juli 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Covid-19-crisis heeft gezorgd voor een versnelling van de groei van het aantal zzp’ers. Deels gedwongen – denk aan koks en verkopers – en deels ook door professionals die kansen zien in markten die opbloeien – denk aan bouwarbeiders en tuinders.

Het aantal zelfstandige beroepsbeoefenaars in ons land is al jaren bezig met een opmars. Volgens de meest recente cijfers van het CBS telt Nederland inmiddels zo’n 1,5 miljoen zzp’ers. Dat komt neer op ongeveer 16,6% van alle werkenden (de beroepsbevolking is bijna 9 miljoen), waarmee Nederland behoort tot de landen met het grootste aantal flexwerknemers in Europa.

De opmars wordt in een nieuw rapport van HR-dienstverlener HeadFirst Group en arbeidsmarktspecialist Intelligence Group overzichtelijk in kaart gebracht. In 2019 had Nederland net iets meer dan 720 zzp’ers per 10.000 inwoners. Vandaag de dag staat de teller op meer dan 810 zzp’ers per 10.000 inwoners.

Ontwikkeling zzp’ers per 10.000 inwoners in Nederland

Zzp’ers bevinden zich in vrijwel alle beroepsgroepen. Ze zijn met name oververtegenwoordigd binnen de creatieve beroepen, zoals kunstenaars, vakspecialisten op artistiek, cultureel en culinair gebied, bouwarbeiders en tuinders. Hetzelfde geldt voor journalisten, kappers, schoonheidsspecialisten, bouwarbeiders en vakspecialisten op het gebied van sport en fitness.

De impact van een crisis

In een stabiele economie vormen positieve motivaties zoals autonomie, uitdaging en ondernemerschap de belangrijkste drijfveren voor professionals om een sprong in het diepe te wagen als zzp’er. Dat bleek onlangs uit onderzoek van Tilburg University naar de loopbaanontwikkeling van zzp’ers. Echter, gedurende de Covid-19-crisis kwamen er weinig verassend ook andere factoren om de hoek kijken.

Een blik op de beroepen die de snelste toename zagen in het aantal zzp’ers (in de afgelopen anderhalf jaar) toont aan dat koks, fitnessinstructeurs, winkelverkopers en taxichaffeurs in de top tien staan. Dit zijn beroepen die zwaar zijn geraakt door de crisis, en de onderzoekers stellen dan ook dan het aannemelijk is dat een behoorlijk percentage van deze professionals de transitie heeft gemaakt naar het zzp-schap nadat ze hun baan kwijtraakten of bijvoorbeeld doordat hun werkzaamheden tijdelijk werden stopgezet.

Een beter 2021

Volgens het onderzoek van HeadFirst Group en Intelligence Group kunnen zzp’ers – sommige beroepen en sectoren daargelaten – met vertrouwen naar de toekomst kijken. De economie trekt snel aan, de vraag naar personeel neemt toe en omdat er een tekort is aan talent komt de flexibele schil steeds vaker in beeld om tekorten aan de vaste kant op te vangen.