Vasco Consult maakt het simpel in de publieke sector

23 maart 2021 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De adviseurs van Vasco Consult zijn steeds vaker te vinden in de publieke sector. Aanleiding voor Consultancy.nl om in gesprek te gaan met Nicoline Mol, hoofd van de afdeling publieke sector van Vasco Consult, over het soort opdrachten dat het bureau vervult.

“Wij doen opdrachten voor semioverheidsorganisaties, zoals wetenschappelijke instellingen en zorg- en welzijnsinstellingen. Maar ook middelgrote lokale overheidsinstellingen, zoals provinciehuizen en gemeentekantoren van grote steden, en zelfstandige bestuursorganen zijn klant bij ons”, vertelt Mol, die sinds medio 2019 werkzaam is voor Vasco Consult en onlangs is aangesteld als hoofd publieke sector.

Vasco Consult richt zich op complexe vraagstukken binnen de dienstverlening en bedrijfsvoering, legt Mol uit: “We helpen onze opdrachtgevers met het verbeteren van de organisatie door middel van het versterken van interne processen en datagedreven management.”

Vasco Consult maakt het simpel in de publieke sector

Publieke sector

Het adviesbureau brengt zijn kennis en expertise steeds vaker naar de publieke sector, waarbij het kan putten uit zijn jarenlange ervaring in de private markt. Omdat, zo legt Mol uit, de ene sector kan leren van de andere: “We maken een vertaalslag van ‘best practices’ in het bedrijfsleven naar lessen voor de publieke sector. De efficiency die je in het bedrijfsleven ziet, wil je overbrengen naar de collectieve sector. Zo dragen we bij aan het maatschappelijk belang.”

Vasco Consult heeft bijvoorbeeld een grote wetenschaps- en welzijnsinstelling geholpen met verschillende ERP-implementaties. Het bureau droeg bij aan het projectmanagement en de verandercomponent, waaronder het in goede banen leiden van de centralisatie van werkzaamheden van autonome organisaties.

In een andere opdracht ondersteunden de consultants van Vasco Consult een overheidsinstelling bij het efficiënt inrichten van hun interne organisatie. “Hierdoor worden onnodige kosten in de uitvoering bespaard en kan meer geld besteed worden aan het maatschappelijk belang”, licht Mol toe.

Focus op digital

Digitalisering vormt een rode draad in het werk dat het bureau uitvoert. “We begeleiden instellingen met hun ambities voor verdere digitalisering. Denk aan het inventariseren van digitalisatiebehoeften, het opzetten van een digitalisatiestrategie en het uitvoeren van digitale implementatieprogramma’s.”

Mol typeert de aanpak van het bureau als ‘samen met de klant en resultaatgericht’: “Onze aanpak is: we doen het, we leren het je en we gaan weer weg. Samen met de opdrachtgever voeren wij projecten uit en zorgen we dat de projecten onderdeel van de organisatie worden.”

Kennisoverdracht is daarbij essentieel, geeft Mol ten slotte aan: “We dragen kennis over via training en leertrajecten. Zo maken we het voor iedereen simpel.”