Sophie Kramer sluit zich aan bij House of Performance

18 februari 2021 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

House of Performance is weer een consultant rijker. Sophie Kramer heeft zich aangesloten bij het organisatiebureau voor prestatieverbetering. De afgelopen jaren werkte Kramer onder meer als interim professional en onderzoeker. De smaak voor prestatieverbetering kreeg ze echter pas écht te pakken als voetbalcoach: “Het doel is dat het team na de rust de kleedkamer uitkomt met een plan en je hebt ongeveer 10 minuten om dit te bereiken, fantastisch toch?”

Nadat Sophie Kramer in 2012 cum laude haar master Economics of Public Policy afrondde aan de Universiteit Utrecht, trapte ze haar loopbaan af als trainee bij BMC Advies. Ze zette zich vanuit het bureau in voor diverse opdrachtgevers. Ook daarna zocht ze in haar werk nadrukkelijk de afwisseling op.

“Ik heb uiteenlopende rollen vervuld”, vertelt ze, “die van interim professional financiën en bedrijfsvoering bij BMC, die van onderzoeker bij het Centraal Planbureau, en de afgelopen drie jaar de rol van chef bedrijfsvoering bij het programma CIRCO. Dit weerspiegelt denk ik mijn profiel van nieuwsgierige generalist en ook mijn zoektocht naar een context waarin ik datgene doe waar ik echt goed in ben en dus het meeste kan betekenen voor anderen.”

Sophie Kramer sluit zich aan bij House of Performance

Veranderkunde in 10 minuten

In elke zoektocht krijg je te maken met onverwachte gebeurtenissen. Wat zich voordoet als een tegenslag kan daarbij plotseling nieuwe mogelijkheden openbaren. Zo gebeurde ook bij Kramer, toen ze geblesseerd raakte tijdens het voetballen.

“Zonder vooropgezet plan, voornamelijk gedreven door liefde voor het spelletje en mijn blessure, ben ik op mijn 24e een voetbalteam gaan coachen. Dit is één van mijn beste beslissingen ooit geweest. Ik ontdekte dat ik het fantastisch vind om niet alleen het tactische spel te analyseren, maar vooral ook te bedenken wat het team nodig heeft om zo goed mogelijk te draaien.”

“Vooral het moment in de rust, samen in de kleedkamer, is altijd bijzonder”, legt ze uit. “Iedereen zit daar met een ander beeld van de wedstrijd, met adrenaline, emoties en misschien zelfs persoonlijke frustraties. Je weet nooit wat je aantreft. Het doel is dat het team de kleedkamer uitkomt met een plan, met het vertrouwen dat ze dit plan kunnen uitvoeren en met het geloof dat een goede uitvoering de winst of in elk geval beter spel oplevert. En je hebt ongeveer 10 minuten om dit te bereiken, fantastisch toch?”

Verbeteren vanuit verbinding

Sindsdien is ze zich ook in haar andere rollen bewuster gaan bezighouden met veranderkunde en prestatieverbetering. “Het maakt niet uit waar ik zit, ik ga op zoek naar verbinding en van daaruit naar verbeterpotentieel en manieren om dat te realiseren.”

“Vooral de afgelopen jaren bij CIRCO kon ik hier naar hartenlust mee aan de slag”, geeft ze aan. “CIRCO is een grotendeels publiek gefinancierd programma dat maakbedrijven begeleidt bij het ontwikkelen van circulaire waardeproposities, om zo de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Een bijzonder programma omdat je pioniert in een pre-competitieve markt waarin je anderen wilt empoweren, een bal aan het rollen wilt brengen, en jezelf eigenlijk overbodig wilt maken. Dat dienstverlenende karakter van anderen empoweren en helpen excelleren past goed bij me.”

En dan is de stap naar het adviesvak en House of Performance al snel gemaakt. Sinds kort helpt Kramer de opdrachtgevers van het Utrechtse bureau bij veranderopgaven en prestatieverbetering.

“Ik ben overgestapt naar het adviesvak omdat ik energie krijg van verandermomenten in een organisatie en graag aan de slag ga in verschillende tijdelijke contexten”, aldus de kersverse consultant. “Bij House of Performance komen mijn twee drijfveren van de veranderkunde en het verbeteren van performance samen. Ik had direct een klik met HofP, het is een hele energieke, kritische en betrokken club mensen, en er wordt ook goed gelachen met elkaar. Ik ontmoet er inspirerende mensen die ik nu met enige trots mijn collega’s mag noemen.”