Neurowetenschapper en adviseur Ilse Verveer promoveert
Ilse Verveer, data-analist en adviseur bij Kurtosis, heeft met succes haar promotieonderzoek verdedigd. De kersverse PhD’er onderzocht hoe neurostimulatie van hersenen kan worden gebruikt als onderdeel van een behandelplan tegen verslaving.
Nederland telt rond de 2 miljoen mensen die ergens verslaafd aan zijn. In de meeste gevallen gaat het om legale middelen als alcohol, tabak en slaap- en kalmeringsmiddelen. Op den duur heeft zo’n verslaving een grote impact op iemands leven en is het schadelijk voor de gezondheid. Afkicken van een verslaving is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan.
Vooral personen die een serieuze poging doen om te stoppen met roken of drugsgebruik ervaren hier vaak grote moeilijkheden bij. Ilse Verveer hierover: “Verslaving wordt namelijk gekenmerkt door een hyperactief beloningssysteem in het brein. Hierdoor is er een sterk verlangen naar sigaretten of drugs en blijven ze verslaafd zelfs als er een wens is om te stoppen.”
Verveer onderzocht tijdens haar promotie of het stimuleren (via non-invasieve elektrische neurostimulatie) van bepaalde gebieden van het brein verslavingsgedrag kan beïnvloeden. Want, zo is eerder al aangetoond, personen met een verslaving laten een veranderde hersenactiviteit zien in bepaalde gebieden van het brein, zoals de prefrontale cortex.
Concreet heeft ze getoetst of met non-invasieve elektrische neurostimulatie van de hersenen rokers en drugsgebruikers de behoefte aan deze middelen kan verminderen. Het rookgedrag werd door participanten gedurende drie maanden bijgehouden in een app op hun smartphones.
Ook heeft Verveer onderzoek gedaan naar de impact van de transcranial Direct Current Stimulation (tDCS)-methode. Uit eerder onderzoek bleek dat tDCS, aangebracht over het controlesysteem van het brein in de prefrontale cortex, op korte termijn het verlangen naar een sigaret of drugs kan verminderen. Verveer keek vooral naar de langere termijn-impact van de behandeling.
De onderzoeksresultaten leveren nog geen sterk bewijs van voordelige effecten van non-invasieve elektrische neurostimulatie en/of tDCS sessies in de behandeling van verslaving. Wel biedt het verschillende aanknopingspunten om met nieuwe methoden gerichter te stimuleren.
“We hebben nu een vrij breed gebied gestimuleerd, maar het is nog de vraag wat het ideale targetgebied is. Mogelijk dat we die met nieuwe methoden nog specifieker kunnen stimuleren”, aldus Verveer.
Haar proefschrift, getiteld ‘Bridging the Gap Between Neurocognitive Insights and the Addiction Clinic’, schreef ze bij de Erasmus School of Behavioral Sciences onder begeleiding van Ingmar Franken.
Kurtosis
In haar werk als data-analist en adviseur bij Kurtosis gebruikt Verveer vergelijkbare data-analysevaardigheden om strategische inzichten te verkrijgen uit grote hoeveelheden data, bijvoorbeeld op het gebied van cliëntervaring in de zorg. Centraal staat de vraag hoe mensen bepaalde trajecten ervaren en wat zorgaanbieders kunnen doen om trajecten succesvoller in te zetten.
Een ander thema waar Verveer haar expertise op inzet zijn digitaliseringsvraagstukken. Doel is om vast te stellen hoe managers en medewerkers een verandering als digitalisering ervaren en wat er nodig is om hen gericht te ondersteunen in de digitale transformatie.