Investeerder stapt in RegTech-divisie van BearingPoint

05 november 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BearingPoint heeft een meerderheidsbelang in zijn Regulatory Technology (RegTech)-business verkocht aan Nordic Capital, waarmee het de unit naar een volgend niveau wil tillen.

Het wereldwijde consultancykantoor is al sinds de eeuwwisseling actief binnen het RegTech domein, toen het zijn Regulatory-as-a-service (RaaS) dienst introduceerde. Sindsdien heeft BearingPoint een keur aan oplossingen en diensten toegevoegd aan zijn RegTech portfolio, waaronder diensten en oplossingen gericht op risk, tax, finance en reporting voor het financial services domein (Abacus Solution Suite, ABS+, EasyTax, FiTAX, FiRE) en oplossingen voor centrale banken en toezichthouders (Abacus360 Regulator).

Rooskleurige markt voor RegTech

Voor Nordic Capital, een Scandinavisch private equity bedrijf met een sterke aanwezigheid in de technologiesector, vormde het RegTech portfolio van BearingPoint – in combinatie met de rooskleurige marktvooruitzichten – de aanleiding om als investeerder in te stappen, zo legt Fredrik Näslund uit, een partner bij Nordic Capital.

Näslund: “BearingPoint RegTech's unieke portfolio van software en oplossingen wordt zeer geprezen in de branche en krijgt het vertrouwen van meer dan 6.000 rapporterende bedrijven, waaronder banken, verzekeringsmaatschappijen, toezichthouders en financiële dienstverleners. We zijn erg onder de indruk van de marktpositie van het bedrijf.” Verder geeft hij aan: “We zien een sterk potentieel voor verdere uitbreiding, en Nordic Capital is een ideale partner om een ​​bepalende rol te spelen in de volgende fase van de RegTech-activiteiten."

Investeerder stapt in RegTech divisie van BearingPoint

Doordat ze te maken krijgen met alsmaar complexere en veeleisende wet- en regelgeving, wenden banken, verzekeraars en andere financiële instellingen zich meer en meer tot technologie, om hun processen te automatiseren en te stroomlijnen. Tegelijkertijd outsourcen veel partijen hun processen, voor meer specialisatie en flexibiliteit – een gebied waarbinnen ook BearingPoint RegTech actief Is met zijn managed services aanbod. Een zo’n voorbeeld is Rabobank, dat zijn regulatory reporting processen heeft uitbesteed aan BearingPoint.

Volgens een schatting zal de markt voor RegTech oplossingen en managed services de komende jaren naar verwachting sterk gaan groeien, van een marktwaarde van $6,3 miljard vandaag naar zo’n $16 miljard tegen 2025, met een samengestelde jaarlijks groeipercentage (CAGR) van maar liefst 20%. Voor Patrick Palmgren, Global Head van BearingPoint's Capital afdeling (die tot aan vandaag verantwoordelijk was voor de RegTech unit), vormde dit de ideale aanleiding voor de spin-off.

Kansen optimaal benutten

Palmgren voegt toe: “De RegTech-business unit zal profiteren van de toenemende wereldwijde wet- en regelgeving. Als onafhankelijk bedrijf en met ondersteuning van Nordic Capital, zal de unit over de nodige wendbaarheid en flexibiliteit beschikken om de kansen optimaal te benutten.” Dit behelst investeren in de ontwikkeling van bestaande oplossingen, uitbreiding naar nieuwe segmenten binnen de regelgevende waardeketen, en verdere internationale groei.

In lijn met de voorwaarden van de deal, zal BearingPoint een minderheidsbelang in het bedrijf behouden en blijft het als strategische adviespartner verbonden aan de unit.