Vijf concrete tips om écht contact te houden met collega’s

03 november 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

In deze tijd van verplicht virtueel en op afstand werken, wordt het écht in contact blijven met collega’s steeds lastiger. Hoe kan je toch een connectie houden met collega’s? Experts van Salvéos Marketing en Communicatie delen vijf concrete tips.

Gezamenlijke dagstart

Investeer wat tijd om op te starten met je collega’s. Neem (online) de dag met elkaar door, of vertel een goed verhaal over wat je de avond ervoor hebt meegemaakt. Dat deed je op kantoor ook. Of je leidinggevende kan belangrijke zaken delen. Iedereen heeft gelegenheid voor inbreng, maak het een beetje gezellig en na maximaal een half uurtje zwaait iedereen elkaar gedag. 

Digi koffiemoment

Is een dagelijkse heads up een beetje te veel van het sociale, dan kun je ook af en toe een online koffiemoment inplannen met collega’s. Houd het spontaan, dus plan de koffiemomenten een beetje losjes en op gevarieerde tijdstippen of dagen, zodat vrijwel iedereen kan aanhaken. Wie meedoet, doet mee. En natuurlijk is er maar één gespreksonderwerp: roddel en achterklap.

Hoe houd je écht contact met collega’s?

Zoom all day

Even kijken of je haar goed zit, knopje deelnemen indrukken en dan kan het online vergaderen beginnen. Dat doen we het liefst zo kort mogelijk, met weinig ruimte voor grappen en grollen, want dat wordt al gauw een rommeltje. Toch kun je die video app ook anders gebruiken. Wat minder efficiënt, maar wel collegialer.

Spreek met de collega’s van je afdeling, vakgroep of projectgroep af om online met elkaar te werken terwijl je zoom aan laat staan. Dat hoeft natuurlijk niet all day, maar een paar uurtjes digi samenwerken – alsof je echt tegenover elkaar zit – kan best waardevol zijn. En die collega die alleen maar zit te kakelen? Gewoon muten.

Belronde

Met de ene collega heb je functioneel meer contact, dan met de andere. Maak eens in de paar weken een belrondje met de collega’s die je nu niet meer spreekt, maar gedurende een normale werkweek zou opzoeken voor een praatje of lunchafspraak. Plan het in je agenda, anders komt het er waarschijnlijk niet van. En je hoeft eigenlijk maar één vraag te stellen: hoe gaat het met je? 

Lunchwandeling

Smeer een boterham en stap even letterlijk uit je werk. Je hebt vast een collega in de buurt wonen met wie je een wandeling kunt maken. Spreek af op een plek waar jij of je collega graag rondstruint, leer een nieuwe omgeving kennen en klets ondertussen over van alles en nog wat. In de buitenlucht blijf je makkelijk op 1,5 meter afstand en als je in beweging bent doe je gelijk wat aan de coronakilo’s.