Anne Plas over werken als consultant in het sociaal domein
Hoe is het om als consultant te werken in het sociaal domein? Aan het woord Anne Plas, die al bijna twee jaar werkzaam is bij consultancybureau RadarAdvies.
In 2014 rondde Anne Plas aan de Hogeschool InHolland de bacheloropleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening af, waarna ze als maatschappelijk werker aan de slag ging bij de GGD in de Zaanstreek. Tegelijkertijd begon ze aan de VU in Amsterdam met de master Bestuurskunde, zo vertelt ze. “Mijn tijd als maatschappelijk werker bracht me op het pad van wetenschappelijk onderzoeker en consultant. Ik wilde een volledige probleemanalyse kunnen maken en kunnen meewerken aan oplossingen voor kwetsbare groepen.”
Kiezen voor het adviesvak
Na haar studie Bestuurskunde, begon Plas aan dezelfde academische instelling met een tweede masteropleiding, ditmaal in de Sociologie, waarna ze in dienst trad als Junior Onderzoeker aan de VU. Kort hierna – in 2018 – koos Plas voor een carrière in de consultancywereld en maakte ze de overstap naar RadarAdvies, een bureau voor sociale vraagstukken dat onderdeel is van RadarGroep, waar in totaal ruim honderd professionals actief zijn.
Bij RadarAdvies startte Plas als trainee. “Ik kwam in een omgeving terecht waarin je continu betrokken bent bij verschillende opdrachten. De druk kan hoog liggen, maar dit past mij goed. Ik kan intensief werken. Je moet af en toe een grote inspanning kunnen leveren. Je hoeft hier geen marathon te kunnen rennen, maar je moet wel kunnen sprinten. Gelukkig ben ik een sprinter, want de intensiteit wisselt voortdurend.”
“Het traineeship heeft mij geholpen om erachter te komen of ik daadwerkelijk zou passen binnen zo’n dynamische omgeving. En het werd duidelijk hoe mijn kwaliteiten hierop aansloten. Ik ben gaan houden van de maatschappelijke betrokkenheid mét een efficiënte en declarabele instelling. We worden betaald van maatschappelijk geld en hier gaan we maatschappelijk verantwoord mee om. Het is gewoon een efficiënte combinatie”, vult Plas aan.
Geen spijt
Ondertussen is Plas al bijna twee jaar werkzaam bij RadarAdvies. Ze geeft aan dat ze het naar haar zin heeft als adviseur en onderzoeker bij het consultancykantoor uit Amsterdam: “Bij RadarAdvies kan ik meedoen met participatieprocessen, zónder dat ik aan een kant sta. Zo kan ik me goed focussen op het samenwerkingsproces. Het sámen oplossen van een casus. Ik draag dan misschien wel het adviseurschap met me mee, maar ik kom niet per se iets nieuws vertellen.”
Plas vervolgt: “Ik observeer, onderzoek, zorg dat mensen met elkaar praten, intervenieer en houd voortdurend het doel voor ogen om alle stakeholders mee te nemen in het proces. Ik ben bewust niet maatschappelijk werker gebleven of alleen een onderzoeker geworden. Als adviseur heb ik het beste van beide werelden; ik werk samen met maatschappelijke organisaties én met kwetsbare groepen. Ik heb het overzicht en verbind mensen om oplossingsgericht te denken en handelen.”
De adviseur van RadarAdvies legt uit dat ze geniet van haar werk als ze mensen kan laten doen waar ze goed in zijn: “In Gorinchem werk ik nu als kwartiermaker om een psychiatrische kliniek meer in verbinding te brengen met de omliggende wijk. Hier zie ik mezelf niet als expert, maar als facilitator en verbinder, die mensen helpt om te vinden wat ze nodig hebben. Om de kennis die ze hebben te gebruiken en dat aan de kunde van anderen te koppelen. Zo werken we samen aan een duurzaam participatieproject. Ik faciliteer een gezamenlijk doel: een inclusievere wijk.”
De kracht van RadarAdvies
Na bijna twee jaar bij RadarAdvies, concludeert Plas dat het bedrijf waarvoor ze werkt goed is in het contextualiseren van vragen van opdrachtgevers: “We zijn geen adviseur geworden om eendimensionaal en alleen vanuit de klantvraag te denken. RadarAdvies is in staat om opdrachten terug te geven, omdat we geen voorstander zijn van een tijdelijke oplossing. Door een externe blik kan de klantvraag veranderen. En daardoor kunnen we echt samenwerken aan positieve impact voor de lange termijn. Dat is de kracht van RadarAdvies.”
Gevraagd naar wat haar eigen kracht is, zegt Plas: “Eerlijkheid. Mijn ouders maakten alles bespreekbaar thuis. We deelden veel; alleen kom je er niet uit. Het is fijn om te horen hoe een ander erover denkt en samen naar een oplossing te zoeken. Dat doe ik ook binnen mijn werk. Ik ga graag contact aan en ben eerlijk in wat ik denk en voel. Ik bied transparantie. Zo gaaf als anderen dat ook doen; zo leren we veel meer over elkaars drijfveren. Ik geloof er heilig in dat dit de weg is om verder te komen. Spreek je je niet uit? Dan blijf je waar je bent.”