Anne Plas over werken als consultant in het sociaal domein

26 oktober 2020 Consultancy.nl

Hoe is het om als consultant te werken in het sociaal domein? Aan het woord Anne Plas, die al bijna twee jaar werkzaam is bij consultancybureau RadarAdvies.

In 2014 rondde Anne Plas aan de Hogeschool InHolland de bacheloropleiding Maatschappelijk Werk & Dienstverlening af, waarna ze als maatschappelijk werker aan de slag ging bij de GGD in de Zaanstreek. Tegelijkertijd begon ze aan de VU in Amsterdam met de master Bestuurskunde, zo vertelt ze. “Mijn tijd als maatschappelijk werker bracht me op het pad van wetenschappelijk onderzoeker en consultant. Ik wilde een volledige probleemanalyse kunnen maken en kunnen meewerken aan oplossingen voor kwetsbare groepen.” 

Kiezen voor het adviesvak

Na haar studie Bestuurskunde, begon Plas aan dezelfde academische instelling met een tweede masteropleiding, ditmaal in de Sociologie, waarna ze in dienst trad als Junior Onderzoeker aan de VU. Kort hierna – in 2018 – koos Plas voor een carrière in de consultancywereld en maakte ze de overstap naar RadarAdvies, een bureau voor sociale vraagstukken dat onderdeel is van RadarGroep, waar in totaal ruim honderd professionals actief zijn. 

Bij RadarAdvies startte Plas als trainee. “Ik kwam in een omgeving terecht waarin je continu betrokken bent bij verschillende opdrachten. De druk kan hoog liggen, maar dit past mij goed. Ik kan intensief werken. Je moet af en toe een grote inspanning kunnen leveren. Je hoeft hier geen marathon te kunnen rennen, maar je moet wel kunnen sprinten. Gelukkig ben ik een sprinter, want de intensiteit wisselt voortdurend.” 

“Het traineeship heeft mij geholpen om erachter te komen of ik daadwerkelijk zou passen binnen zo’n dynamische omgeving. En het werd duidelijk hoe mijn kwaliteiten hierop aansloten. Ik ben gaan houden van de maatschappelijke betrokkenheid mét een efficiënte en declarabele instelling. We worden betaald van maatschappelijk geld en hier gaan we maatschappelijk verantwoord mee om. Het is gewoon een efficiënte combinatie”, vult Plas aan.

Anne Plas, Consultant bij RadarAdvies

Geen spijt

Ondertussen is Plas al bijna twee jaar werkzaam bij RadarAdvies. Ze geeft aan dat ze het naar haar zin heeft als adviseur en onderzoeker bij het consultancykantoor uit Amsterdam: “Bij RadarAdvies kan ik meedoen met participatieprocessen, zónder dat ik aan een kant sta. Zo kan ik me goed focussen op het samenwerkingsproces. Het sámen oplossen van een casus. Ik draag dan misschien wel het adviseurschap met me mee, maar ik kom niet per se iets nieuws vertellen.”

Plas vervolgt: “Ik observeer, onderzoek, zorg dat mensen met elkaar praten, intervenieer en houd voortdurend het doel voor ogen om alle stakeholders mee te nemen in het proces. Ik ben bewust niet maatschappelijk werker gebleven of alleen een onderzoeker geworden. Als adviseur heb ik het beste van beide werelden; ik werk samen met maatschappelijke organisaties én met kwetsbare groepen. Ik heb het overzicht en verbind mensen om oplossingsgericht te denken en handelen.”

De adviseur van RadarAdvies legt uit dat ze geniet van haar werk als ze mensen kan laten doen waar ze goed in zijn: “In Gorinchem werk ik nu als kwartiermaker om een psychiatrische kliniek meer in verbinding te brengen met de omliggende wijk. Hier zie ik mezelf niet als expert, maar als facilitator en verbinder, die mensen helpt om te vinden wat ze nodig hebben. Om de kennis die ze hebben te gebruiken en dat aan de kunde van anderen te koppelen. Zo werken we samen aan een duurzaam participatieproject. Ik faciliteer een gezamenlijk doel: een inclusievere wijk.” 

De kracht van RadarAdvies

Na bijna twee jaar bij RadarAdvies, concludeert Plas dat het bedrijf waarvoor ze werkt goed is in het contextualiseren van vragen van opdrachtgevers: “We zijn geen adviseur geworden om eendimensionaal en alleen vanuit de klantvraag te denken. RadarAdvies is in staat om opdrachten terug te geven, omdat we geen voorstander zijn van een tijdelijke oplossing. Door een externe blik kan de klantvraag veranderen. En daardoor kunnen we echt samenwerken aan positieve impact voor de lange termijn. Dat is de kracht van RadarAdvies.” 

Gevraagd naar wat haar eigen kracht is, zegt Plas: “Eerlijkheid. Mijn ouders maakten alles bespreekbaar thuis. We deelden veel; alleen kom je er niet uit. Het is fijn om te horen hoe een ander erover denkt en samen naar een oplossing te zoeken. Dat doe ik ook binnen mijn werk. Ik ga graag contact aan en ben eerlijk in wat ik denk en voel. Ik bied transparantie. Zo gaaf als anderen dat ook doen; zo leren we veel meer over elkaars drijfveren. Ik geloof er heilig in dat dit de weg is om verder te komen. Spreek je je niet uit? Dan blijf je waar je bent.”


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius - a company of RoyalHaskoningDHV AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview Critical Minds De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Student Consultant Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Velox Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup