Pieter van den Hoek over werken bij Critical Minds

01 september 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sinds een jaar werkt Pieter van den Hoek als Project management consultant bij adviesbureau Critical Minds. Hij blikt terug en deelt zijn ervaringen. “Bij Critical Minds haal je uit alles het maximale.”

Pieter van den Hoek is een professional met enkele jaren aan projectmanagement-, advies- en managementervaring. Voorafgaande aan zijn start bij Critical Minds bracht hij enkele jaren door bij startup Infento, een ontwikkelaar van constructiespeelgoed, waar hij in zijn laatste rol actief was als Manager of Operations. Voorafgaande aan zijn professionele loopbaan rondde hij een bachelor af in Industrial Engineering & Management aan de Hogeschool van Amsterdam.

Critical Minds

Begin 2019 besloot Van den Hoek dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging en carrièrestap. In het bijzonder zocht hij een organisatie waarin hij stappen kon maken en zichzelf verder kon ontwikkelen. Zijn zoektocht bracht hem bij zijn huidige werkgever Critical Minds, een bureau uit Kamerik (gemeente Woerden), dat zich toelegt op het verbeteren van projecten en organisaties.Pieter van den Hoek over werken bij Critical Minds

Het team richt zich op drie pijlers: tijdsbesparing, minder materiaalgebruik en meer werkplezier. Die drie factoren zorgen volgens het bureau voor betere projectresultaten en maakt dat organisatiedoelstellingen op een efficiënte manier bereikt kunnen worden, met kostenbesparingen voor de klant als gevolg.

Van den Hoek voelde zich meteen thuis bij het bureau, waar hij gelijk in de eerste week mee mocht op een wintersportuitje. Dat vormde meteen een leuke kennismaking met het bedrijf en zijn collega’s. Hij blikt terug: “In de acht uur die je samen heen en terug rijdt, leer je elkaar al goed kennen. Laat staan met een drankje erbij, bovenop de berghelling. Tijdens deze reis ontdekte ik dat Critical Minds vaak meer als een vriendengroep voelt dan een bedrijf.”

Niet lang daarna kreeg Van den Hoek zijn eerste opdracht, als interim planner bij een scheepsbouwbedrijf, waar hij als afdelingsassistent verantwoordelijk werd voor het opzetten en beheren van de planning. “Samen met de visuele planning ben ik de link tussen de productie en het management. Hierbij is het menselijke aspect cruciaal voor het succes van het project.”

“Om een planning echt voor de organisatie te laten werken, is er draagvlak nodig”, legt hij uit. Dus regelde Van den Hoek een overall en werkschoenen en liep hij een dag mee met de productiemedewerkers op het schip. Hij wist snel een klik te maken met zijn collega’s. “Ze dachten eerst: daar heb je weer zo’n planner. Wat ze niet wisten is dat ik vroeger diverse bijbaantjes gehad heb, waarbij ik het onderhoud van een zeiljacht en kleine motorbootjes deed.”

Veel eigen verantwoordelijkheid

De projectmanagement-consultant kreeg in zijn opdracht veel eigen verantwoordelijkheid, maar ook begeleiding vanuit Critical Minds indien nodig of gewenst. Van den Hoek: “Mijn opdrachtgever liet mij vrij en gaf me de ruimte om alles zelf te ondervinden, dat was erg fijn. Critical Minds bood daarnaast veel handvatten en mijn collega’s waren slechts een telefoontje van mij verwijderd.”

Van den Hoek benadrukt de vrijheid en mogelijkheden die dat biedt: “Het is uitdagend, leuk en soms ook lastig. Door open en transparant tegen elkaar te zijn, houden we onze werksfeer optimaal. Daar hoort ook het regelmatig beoordelen op elkaars houding en verantwoordelijkheden bij.”

“Wat Critical Minds uniek maakt? De omgeving die mensen uitdaagt verspilling tegen te gaan, waarde toe te voegen en jezelf te zijn.”

Ieder teamlid binnen Critical Minds houdt zich naast het eigen takenpakket of activiteiten binnen een project ook bezig met interne taken om de organisatie verder te brengen. Van den Hoek licht toe: “Zo is er in elk team iemand verantwoordelijk voor finance, recruitment, sales, marketing en research & development. Van den Hoek houdt zich vooral met dat laatste bezig: “Binnen het team jachtbouw kijk ik hoe we onze werkwijze kunnen optimaliseren en hoe we onze dienst kunnen verbeteren.”

Ruimte voor ondernemerschap en initiatieven

Iedereen binnen het adviesbureau krijgt daarnaast de ruimte om te ondernemen of nieuwe ideeën op te pakken. Zo zit een collega van Van den Hoek bijvoorbeeld in het buitenland om daar een nieuwe tak op te starten, en is een andere medeaandeelhouder van het bureau geworden. Die ruimte waardeert Van den Hoek, ook al heeft hij zelf nog niet zulke plannen en richt hij zich voorlopig graag op de opdrachtgevers van Critical Minds: “Ik ben nog aan het onderzoeken wat ik leuk vind. Ik vind het in ieder geval heerlijk om mij op de klant te focussen. Daar zit mijn kracht.”

Wel staat Van den Hoek open voor nieuwe uitdagingen, zo laat hij weten: “Het lijkt me bijvoorbeeld erg leuk om ervaring op te doen bij een onderaannemer of in een andere industrie. Ik weet zeker dat ik er dan allerlei parallellen zal ontdekken. Dat lijkt me heel waardevol om te zien. Zodat ik van elke industrie de goede dingen mee kan nemen naar een volgende klant.”

Terugblikkend op het afgelopen jaar – “een heel leuk en soms ook pittig jaar” – zit Van den Hoek meer dan op zijn plek: “Ik zocht een afwisselende baan met een goed leer- en ontwikkeltraject, een prettige werkomgeving én een connectie met de jachtbouw. Dat heb ik in Critical Minds zeker gevonden”, sluit hij af.