SparkOptimus adviseert twee winnaars van Hack the Crisis
In april vond Hack the Crisis plaats, een hackathon waarin deelnemers werden uitgedaagd slimme oplossingen te vinden voor de vele problemen van de coronacrisis. Twee van de winnaars waren AnalysisMode en PPIcert. Als beloning kregen de twee startups toegang tot de expertise van SparkOptimus, een adviesbureau dat onder meer is gespecialiseerd in innovatie en het opschalen van digitale bedrijven.
Een groep van consultants van SparkOptimus heeft de twee startups geholpen bij het vormgeven van hun strategieën en het stellen van prioriteiten. Want, “hoewel het hebben van het juiste idee cruciaal is voor het uitbouwen van een startup, zijn veel tijd en continue aanpassingen nodig in de strategie, om een idee tot een succes te maken”, leggen Luca Purcaru en Gaia Barbato van SparkOptimus uit.
AnalysisMode
De eerste van de twee startups, AnalysisMode, heeft een gelijknamige tool ontwikkeld die helpt bij de zoektocht naar een vaccin tegen het coronavirus. Het systeem ziet eruit als een puzzelgame, die gespeeld kan worden door leken. Zij moeten visuele patronen herkennen. De oplossingen van de gamers vormen de input voor een algoritme, dat eerder al is gevalideerd door de technische universiteit van Denemarken.
Een internationaal team probeert deze gamification-oplossing nu verder uit te bouwen. In slechts één maand tijd creëerde het team maar liefst drie volledig functionerende versies van de game, waaraan inmiddels meer dan 10.000 spelers meedoen, een aantal dat snel stijgt. Het ontwikkelteam wordt geleid door een van de founding partners, Tiago Sampaio, die kan bogen op uitgebreide ervaring in vaccinonderzoek en AI-ontwikkeling.
In de afgelopen weken hebben Purcaru en Barbato het team van AnalysisMode begeleid met het verfijnen van hun propositie en hebben ze onder andere gefungeerd als sparringspartner. Meest recentelijk hebben ze geholpen bij de voorbereiding van een pitchdeck voor een potentiële investeerder, met het oog op de verdere groeiambities. De komende tijd zal SparkOptimus AnalysisMode blijven helpen zijn propositie, bedrijfsmodel en go-to-market-strategie aan te scherpen. Een woordvoerder van het adviesbureau laat weten: “We zijn verheugd om hun razendsnelle ontwikkeling te zien!”
PPlcert
Eén van de andere winnaars van de hackathon is PPIcert, een validatieplatform voor medische producten. Het gaat hierbij om medische producten die zijn gemaakt door op dit moment nog niet gecertificeerde leveranciers. Door middel van testbeoordelingen door vertrouwde gebruikers kunnen deze producten worden gevalideerd. Blockchain-oplossingen worden gebruikt om de supply chain te beheren, privacy te beschermen en de identiteit van recensenten te waarborgen. PPIcert bevindt zich momenteel nog in het vroege ontwikkelstadium.
Rosanne Klerx, de oprichter van Pplcert, bedacht de oplossing tijdens de hackathon zelf. Sindsdien heeft ze gewerkt aan het aanscherpen en verfijnen van het concept, en heeft ze het geïntroduceerd tijdens meerdere hackathons om meer input te vergaren. Purcaru en Barbato hebben met Klerx samengewerkt en hun ervaringen gedeeld ten aanzien van het ontwikkelen van een klantgericht voorstel.
PplCert creëert vertrouwen en transparantie rond medische benodigdheden. In een branche die rijp is voor disruptie, wil Pplcert organisaties die op zoek zijn naar betrouwbare medische benodigdheden, rechtstreeks digitaal verbinden met de OEM’s, waarbij gegevens en consumenteninformatie, zoals beoordelingen, centraal staan in hun bedrijfsvoering.
“We hebben hen geholpen bij het definiëren, structureren en communiceren van hun businessmodel”, laat SparkOptimus weten. Als concreet resultaat zal Pplcert binnenkort zijn minimum viable product lanceren – een online platform waarop klanten informatie en recensies over producten van verschillende leveranciers kunnen vinden en rechtstreeks in contact kunnen komen met fabrikanten.
Hack the Crisis
Op zoek naar manieren om de huidige coronacrisis het hoofd te bieden, ontstond eerder dit jaar #hackthecrisis. Dit initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een mondiale beweging. Over de hele wereld worden momenteel hackathons georganiseerd. Tienduizenden mensen bundelen zo online hun krachten om samen oplossingen te vinden in de strijd tegen het virus en samen impact te maken.
Hack the Crisis is een voorbeeld van zo’n hackathon in ons land. Afgelopen april vond het evenement plaats, waarbij zo’n 500 deelnemers samenwerkten aan uitdagingen rondom Covid-19. Vier winnaars zijn uiteindelijk aangewezen, verdeeld over vier verschillende categorieën – Health care & wellbeing (winnaar: AnalysisMode), Logistics & supply chain (winnaar: Pplcert), Remote education (winnaar: Challengely) en SME & Business Continuity (winnaar: Roodkappje).