Xebia-CEO: ‘We komen de crisis vooralsnog goed door’

24 juli 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Xebia is een internationaal bedrijf dat gespecialiseerd is in digitale transities. Aan het roer van de Nederlandse praktijk staat CEO Andrew de la Haije, een door de wol geverfde digitale adviseur.

Wereldwijd heeft Xebia meer dan duizend werknemers. In Nederland telt de organisatie zo’n 350 werknemers die werkzaam zijn vanuit vestigingen in Amsterdam en Hilversum en – hoe kan het ook anders in het huidige coronatijdperk – vanuit hun eigen huis. Het consultancybureau adviseert zijn klanten over digitale strategieën en hoe zij deze het beste tot leven kunnen brengen.

Naast consultancy levert Xebia (vooral) ook begeleiding bij de uitvoering van digitale trajecten. “We helpen onze klanten met de executie van hun digitale plannen. Hiermee kunnen ze zich onderscheiden in de markt, de klantervaring verbeteren of de bedrijfsvoering naar een hoger niveau tillen”, laat De la Haije weten.

Het bedrijf levert zijn diensten aan grote corporate organisaties evenals aan middelgrote bedrijven, waarbij digitale transformatie of een transitie naar datagedreven werken de rode draad vormt. "Qua klandizie richten we ons op de top 250 van bedrijven en op marktleiders, zoals Pathé, marktleider in de bioscoopbranche, of Mollie, de meest toonaangevende in het regelen van het betaalverkeer voor webshops”, zegt De la Haije, die aan het roer staan van de digitale specialist.

Philips is een andere klant. “Zij willen sneller op marktveranderingen kunnen inspelen”, zegt De la Haije. “Dat kon door een digitale transitie en een transitie naar agile werken, waarmee de organisatie wendbaarder en flexibeler wordt. Wij hebben hen hierin begeleid.”Xebia komt de crisis vooralsnog goed doorOnder het mom ‘practice what you preach’, is Xebia zelf agile georganiseerd. Het bedrijf werkt niet vanuit oude, hiërarchische structuren, maar juist in kleine groepen en communities. De la Haije licht toe: “We hebben een celstructuur en bestaan in feite uit tien sub-bedrijven.”

Thema’s waar deze cellen zich op richten zijn onder meer strategie, softwareontwikkeling, agile werken en bescherming & veiligheid. Om zijn klanten een geïntegreerde aanpak te kunnen bieden, werken de teams van Xebia bij opdrachtgevers in wisselende samenstellingen aan de projecten. “Door gebruik te maken van multidisciplinaire teams kunnen we onze klanten door het gehele traject bijstaan, van strategie tot executie.”

Zelf is de ervaren bestuurder al sinds de start van zijn loopbaan actief in de consultancy. Een stage in de Verenigde Staten bracht de jonge De la Haije in aanraking met consultancywerk en daarmee was zijn toekomst bepaald: dit was wat hij wilde. Hij trad in dienst bij KPMG en ging later aan de slag bij Accenture. In 2006 maakte hij de overstap naar RIPE NCC, een van de vijf organisaties wereldwijd die regionaal IP-adressen (voor netwerken) en AS-nummers (voor internet-providers) uitgeeft. RIPE NCC is verantwoordelijk voor de markten van Europa, West Azië en de voormalige Sovjet-Unie.

De la Haije gaf twaalf jaar leiding aan de organisatie, maar toen begon het consultancyvak toch weer te lonken. Sinds de zomer van 2018 is hij CEO van Xebia in Nederland. Terwijl het bedrijf net als heel Nederland de impact van de coronacrisis merkt, geeft De la Haije aan dat hij positief verrast is over de veerkracht die Xebia en alle medewerkers hebben getoond. “Er is natuurlijk vraaguitval, bijvoorbeeld bij onze specialisten die bij bedrijven als coach optreden. Aan andere kant hebben we extra vraag door het plotselinge op afstand moeten werken. Maar we komen de crisis vooralsnog goed door.”

“Nu de druk op onze klanten en onszelf hoog is, ontstaat er een nog sterkere drang om samen succesvol te zijn. Hoe zwaar deze periode voor de wereldwijde community ook is, nu leer je echt de mensen om je heen kennen. Ik ben heel trots op de organisatie. Voldoen aan onze bedrijfsmissie, een autoriteit zijn op onze vakgebieden, en klanten door deze moeilijke tijd heen helpen is belangrijker dan het behalen van groei of winst”, sluit hij af.