Gamen op smartphone wint snel aan terrein

27 maart 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Nederlanders gamen per dag in totaal 163 miljoen minuten op hun smartphone. Dat blijkt uit de Smart Media Monitor van onderzoeksbureau Multiscope.

In de studie komt verder naar voren dat onze landgenoten in totaal dagelijks een kleine 500 miljoen minuten gamen (op verschillende platforms). De smartphone is vandaag de dag beduidend populairder dan de gameconsole, waar Nederlanders per dag in totaal ongeveer 70 miljoen minuten achter zitten. Dit verschil wordt onder meer veroorzaakt door het hoge smartphonebezit in ons land: maar liefst 93% van alle Nederlanders beschikt over een smartphone.

Naast dat tegenwoordig de meeste Nederlandse consumenten games spelen via een smartphone (35%), is dit gameplatform sinds een eerder onderzoek van Multiscope eveneens in populariteit toegenomen. Zo ging het in 2017 om een aandeel van 30%, aldus de onderzoekers: “De smartphone is daarmee het enige apparaat dat een stijging in gebruik laat zien: de gebruiksminuten voor de gameconsole en tablet daalden, terwijl het aantal minuten voor de desktop en laptop gelijk zijn gebleven.”

Gamen op smartphone wint snel aan terrein

Vooral vrouwen (43%) gamen op smartphones (mannen: 27%). Voor gamen op de tablet geldt een vergelijkbare verhouding tussen vrouwen en mannen (24% versus 14%). Mannen besteden op hun beurt weer meer tijd aan spelletjes op de desktop (23% versus 10%) en op de gameconsole (19% versus 10%). Daarnaast valt op dat gamen op de smartphone populair is onder alle leeftijdsgroepen, terwijl de tablet en desktop vooral door vijftigplussers worden gebruikt. Verder is de gameconsole het populairst onder consumenten tussen de achttien en de vierendertig jaar oud. 

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat de games ‘Candy Crush’ (16%) en ‘Wordfeud’ (13%) het vaakst door vrouwen worden gespeeld (op een smartphone). Op de gameconsole is voetbalspel ‘FIFA’ verreweg de populairste game, zeggen de onderzoekers van Multiscope: “Iets minder dan een op de vijf respondenten (18%) speelt dit spel.” De games ‘GTA’ (9%) en ‘Assassin’s Creed’ (9%) volgen op enige afstand. De drie laatstgenoemde spellen worden met name door mannen gespeeld.