Nederlander Tom Loozen leidt wereldwijde Telecom praktijk van EY

05 maart 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De wereldwijde telecompraktijk van EY heeft sinds kort een Nederlander aan het roer. Vanuit Amsterdam geeft Tom Loozen leiding aan de telecommunicatieprofessionals van het bedrijf, die actief zijn in meer dan 150 landen.

Loozen is begin dit jaar toegetreden tot het accountants- en advieskantoor na een sabbatical van negen maanden. Deze periode laste hij in na bijna negentien jaar bij Accenture in Amsterdam en Londen te hebben gewerkt. Bij dit bedrijf bekleedde hij verschillende rollen. Zo was hij actief als Senior Managing Director binnen de wereldwijde Technology, Communications & Entertainment (TCE)-praktijk. Eveneens was Loozen bij het adviesbureau eindverantwoordelijk voor de Nederlandse TCE-praktijk. Voordat hij voor Accenture werkte, was Loozen zeven jaar werkzaam voor telecomprovider KPN. 

Greg Cudahy, EY’s global TCE-leader, is erg te spreken over de komst van de Nederlander: “Tom’s ruime ervaring en innovatieve aanpak zullen onze klanten door een snel veranderende omgeving leiden. Bovendien zal hij groei bevorderen door een strategisch toekomstgericht bedrijfsmodel te omarmen en de kracht die digitaal te bieden heeft volledig te benutten.” 

Met zijn aantreden brengt Loozen maar liefst 25 jaar aan ervaring mee naar EY. “Hij heeft een bewezen staat van dienst als het gaat om het ondersteunen van marktleiders bij het vormgeven en toepassen van digitale oplossingen om te zorgen voor krachtige en top- en bottom-line groei”, zegt Cudahy, die ook een achtergrond heeft bij Accenture en vanuit EY is gevestigd in Atlanta in de Verenigde Staten. Loozen is met name gespecialiseerd in strategie, waardecreatie en het implementeren van de nieuwste technologieën om prestaties te verbeteren.

Nederlander Tom Loozen leidt wereldwijde Telecom praktijk van EY

Loozen is in zijn nieuwe functie belast met verschillende activiteiten, zoals met het vergroten van het marktaandeel en het binnenhalen van opdrachten van EY in de telecomsector. Deze en zijn overige taken hebben betrekking op alle vier de divisies waar EY actief is – assurance, advies, belasting en transactions advisory. 

Loozen kijkt vanuit zijn nieuwe rol met een positieve blik naar de toekomst: “Tegenwoordig is telecommunicatie van fundamenteel belang voor zowel consumenten als bedrijven. Met de introductie van de 5G-technologie zal telecommunicatie alleen maar nog belangrijker worden. Tegelijkertijd worden telecombedrijven momenteel echter geconfronteerd met meerdere uitdagingen. Denk aan het realiseren van eigenaarschap van klanten en aan het concurreren met steeds meer alternatieve aanbieders naast de traditionele partijen. Maar ook aan de noodzaak om te innoveren en aan de toenemende hoeveelheid data en de daaraan gekoppelde wet- en regelgeving rondom privacy. Sterk kapitaalintensieve netwerkupgrades en -uitbreidingen zetten het rendement op investeringen onder druk, wat eveneens geldt als een uitdaging voor telecomaanbieders.” 

Terwijl telecombedrijven de afgelopen jaren tegenwind hebben ondervonden, doordat hun marges onder druk staan ten gevolge van diensten als WhatsApp en Voice-over-IP, gelooft Loozen dat er nog altijd een toekomst is voor deze spelers, die volgens hem de veranderingen de laatste jaren goed weten te omarmen. De vraag naar telecomdiensten is hoger dan ooit tevoren, temeer omdat dergelijke diensten vandaag de dag voor vrijwel iedereen van cruciaal belang zijn, stelt Loozen.

Tegelijkertijd hebben maar weinig bedrijven een gigantische schat aan data in hun bezit, waardoor voor telecomaanbieders op het gebied van big data een hoop mogelijkheden in het verschiet liggen. “De kansen zijn aanwezig”, zegt Loozen: “Ten eerste kan data worden ingezet om inzichten te verkrijgen om zo een excellente klantenservice te realiseren. Ten tweede kan data worden gebruikt om een hele reeks nieuwe, zeer specifieke diensten te ontwikkelen en te leveren. En ten slotte kan data worden ingezet om inzichten te creëren die van waarde kunnen zijn voor andere partijen, die hiervoor mogelijk willen betalen of willen samenwerken.”

Tom Loozen is in het bezit van een mastergraad in de Technische Natuurkunde, die hij in 1991 behaalde aan de Technische Universiteit Delft. Daarnaast heeft hij sinds 1999 ook een MBA op zak, die hij verkreeg aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.