Supply chain- en inkoopbureaus met de beste dienstverlening

03 januari 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd

Managers die externe expertise willen inschakelen op het gebied van supply chain en inkoop zijn het meest tevreden over de dienstverlening van TNO, Twynstra Gudde en Atos Consulting. Dat blijkt uit onderzoek onder bijna 4.500 zakelijke beslissers die in de afgelopen jaren een beroep hebben gedaan op supply chain-adviseurs.

De supply chain-consultants van TNO hebben hun toppositie behouden als beste adviseurs in het vak. Dat blijkt uit de MT-1000, de jaarlijkse rondgang onder managers die zijn ondervraagd door onderzoekers van Erasmus Universiteit Rotterdam en zakenblad Management Team. Nummer twee Twynstra Gudde is sinds de vorige editie zes plekken gestegen, terwijl Atos Consulting zich wederom het twee na beste supply chain-adviesbureau mag noemen*.

De top vijf van supply chain-adviseurs – scores zijn berekend op basis van zowel reputatie als tevredenheid over de geleverde diensten – wordt gecompleteerd door IBM en EY. In de top tien staan verder drie andere Big Four accountancy- en consultancykantoren (KPMG, Deloitte en PwC), het van oorsprong Amerikaanse A.T. Kearney en Emeritor, een specialist in inkoop. Ook Capgemini en Berenschot behoren volgens de ondervraagde managers tot de koplopers in het Nederlandse advieslandschap voor supply chain-diensten.

Supply chain en inkoop bureaus met de beste dienstverlening

Wat doen supply chain consultants?

Consultants gespecialiseerd in supply chain management helpen klanten op vier belangrijke gebieden: supply chain, productie, logistiek & distributie en inkoop.

Op het gebied van supply chain’ is het managen van de volatiliteit en de in de ketens ingesloten risico’s een belangrijk gebied waar consultants waarde kunnen toevoegen. Organisaties moeten hun supply chains continu aanpassen om te kunnen inspelen op veranderende klantwensen, economische uitdagingen, schaarste van grondstoffen, politieke onrust en nieuwe regelgeving. Adviseurs in dit werkgebied specialiseren zich in supply chain-strategie en waardeketenanalyses – het identificeren van de waarde van ieder onderdeel van de keten en hoe waarde kan worden toegevoegd. De propositie supply chain-planning richt zich op hoe de klantvraag kan worden afgestemd op supply chain-assets om het niveau van klantenservice te optimaliseren tegen aanvaardbare supply chain- en werkkapitaalkosten. Andere grotere supply chain-diensten richten zich bijvoorbeeld op complexity management, sales & operations planning, werkvoorraad en werkkapitaal-optimalisatie, supply chain risk management, supply chain analytics en ‘tax-aligned’ supply chains.

In het ‘productie’-landschap richten supply chain-consultants zich op hoe de productie kan worden geoptimaliseerd. Met behulp van methodieken als Lean/Six-Sigma kan procesoptimalisatie worden nagestreefd en door het gebruik van intelligente technologieën kunnen beschikbare verbeteringen worden gerealiseerd in de productiviteit en andere KPI's. Als gevolg hiervan doen opkomende technologieën als Industry 4.0 en Internet of Things (IoT) steeds vaker hun intrede binnen de bedrijfsvoering van organisaties. Industry 4.0 gaat over hoe intelligente nieuwe technologieën en tools bedrijven kunnen helpen hun productieproces te verbeteren. Internet of Things – gebruik maken van Internet om een alomvattend netwerk van alle apparatuur, machines en systemen te bewerkstelligen – is een van de belangrijkste aanjagers van verandering.

"Consultants gespecialiseerd in supply chain management helpen klanten op vier belangrijke gebieden: supply chain, productie, logistiek & distributie en inkoop"

Op het gebied van logistiek & distributie’ draait het erom hoe producten op de best mogelijke manier worden vervoerd en opgeslagen – oftewel zorgen dat het juiste product op het gewenste moment en op de gewenste plek wordt geleverd – om zo te voldoen aan de wensen van de klant. Mogelijke diensten binnen dit domein zijn onder andere netwerkplanning, ‘make- versus buy’-analyses, analyses van magazijnlocaties, omgekeerde (post-sales) logistiek, logistieke optimalisatie en operations excellence. Op dit gebied zijn methodes zoals Lean en Six Sigma veelal kernonderdelen van de dienstverlening die door adviesbureaus worden aangeboden.

Op het vlak van ‘inkoop' ten slotte, houden inkoopadviseurs zich bezig met het bouwen van een kosteneffectieve en waardetoevoegende sourcingstrategie. Inkoop is de functie die verantwoordelijk is voor het inkopen van alle grondstoffen en diensten die nodig zijn om een kernproduct of -dienst van een organisatie te leveren, en door dit veld te optimaliseren kan een groot verschil worden gemaakt. Voorstellen waar consultants aan werken, zijn bijvoorbeeld strategische sourcing, category management, source-to-pay-oplossingen, supplier relationship management, outsourcing en contractbeheer.

Op alle vier de gebieden en in het digitale tijdperk van vandaag, wordt technologie een steeds belangrijkere onderscheidende factor. Externe adviseurs helpen organisaties ook met de technologische kant van supply chain management, waaronder het begeleiden van ERP-implementatietrajecten, het ontwikkelen en starten van applicaties die supply chain management ondersteunen, of bij een implementatie van Internet of Things.

* Management Team doet sinds 2001 elk jaar onderzoek naar de kwaliteit en populariteit van leveranciers van zakelijke diensten op de Nederlandse markt. Voor het onderzoek worden verschillende vakgebieden gedefinieerd, variërend van bijvoorbeeld strategie- en organisatieadvies
 en accountancy, tot HR-advies en interim management.

Gerelateerd: De beste adviesbureaus voor supply chain management en logistiek.