25 organisatieadviesbureaus die volgens klanten uitstekend werk leveren

14 december 2018 Consultancy.nl

Een jaarlijks onderzoek gehouden onder zakelijke beslissers in het publieke en private domein heeft de beste organisatieadviesbureaus in kaart gebracht, die met hun werk de grootste impact creëren. De lijst wordt aangevoerd door het Utrechtse &samhoud, de oer-Hollandse bureaus Berenschot en BMC en twee van de Big Four-kantoren, Deloitte en PwC.

De ranking, opgesteld door het Erasmus Centre for Business Innovation in opdracht van zakenblad Management Team, keek naar twee componenten van prestaties. Klanten werd gevraagd om organisatieadviesbureaus te evalueren op klantgerichtheid, productleiderschap en de kwaliteit van de uitvoering, en daarnaast werd aan de beslissers (die elk afgelopen jaren een consultancybureau inschakelden) gevraagd om een algemene waardering te geven aan de organisatieadviesbureaus. Door het meten van beide facetten, hebben de onderzoekers niet alleen een lijst samengesteld van adviesbureaus die een sterke reputatie in de markt genieten, maar die ook hoog gewaardeerd worden voor de kwaliteit van hun dienstverlening.

Beste adviesbureaus volgens managers

Bovenaan de zogeheten MT1000-ranking, binnen de categorie ‘organisatieadvies’, staat &samhoud, een adviesbureau uit Utrecht dat zich richt op strategie, leiderschaps- en teamontwikkeling, verandermanagement, cultuurverandering en innovatie. Het bedrijf werd in 1989 opgericht door Salem Samhoud en wordt vandaag de dag geleid door managing partners Femke de Vries en Leonie Arkesteijn. Het consultancybureau is gevestigd in Utrecht en heeft internationale kantoren in Duitsland (Keulen) en Maleisië (Kuala Lumpur).

Volgens Arkesteijn, onderscheidt het bedrijf zich van andere spelers door zijn aanpak (“bij ons draait alles om verbinding”) en zijn cultuur, die ondernemerschap stimuleert. Dat laatste is ook terug te zien in de activiteiten van het bedrijf: &samhoud is niet alleen consultant, het voert ook &samhoud food (dat vegetarische hamburgers levert aan onder meer Albert Heijn), &samhoud media (geleid door Jip Samhoud, zoon van oprichter Salem), tweesterrenrestaurant &moshik (gevestigd in Amsterdam), serious gamebedrijf &ranj en zorgbedrijf &niped.

Centraal in de dienstverlening van het consultancybureau, zo legt De Vries uit, loopt de drive om echte doorbraken te realiseren. “Onze visie ‘Together we build a brighter future’ is de basis van al onze activiteiten. Vanuit deze gedachte helpen wij onze klanten om businessdoelen te bereiken, visie en strategie te ontwikkelen, doorleven en implementeren en gedrag blijvend te veranderen. Daarbij maken we gebruik van onze jarenlange expertise op het gebied van veranderprocessen. Die combineren we met creativiteit en innovatie.”

De beste bedrijven in de categorie organisatieadvies

Nummer twee in de ranking, Deloitte, is inmiddels een gevestigde naam in de lijst van beste organisatieadviesbureaus van het land. Vorig jaar eindigde het Big Four-accountancy- en advieskantoor ook al op de tweede plek, na eerder in 2016 zelfs de eerste plaats te hebben gehaald. Deloitte Consulting is tegelijkertijd een van de grootste consultancybureaus in de toplijst – het adviesbedrijf heeft meer dan 1.000 consultants werkzaam in Nederland, op thema’s als strategie, fusies & overnames, operations, supply chain, finance, risk & compliance, human capital, digital en technologie. Binnen Deloitte Consulting zijn er twee takken die specialistische diensten leveren: Monitor Deloitte (strategisch advies) en Deloitte Digital (marketing en digitalisering).

Berenschot staat op plek drie in de MT-ranking, dezelfde plek die het bezette in de 2016-editie van de MT100-publicatie. Berenschot bestaat dit jaar 80 jaar en behoort volgens inkopers van consultancydiensten al jaren tot de meest toonaangevende spelers op de Nederlandse markt. In elk van de afgelopen vier jaar wist Berenschot een top-5 positie in te nemen in de lijst, waarbij het bureau sterke scores weet te behalen binnen het brede spectrum van factoren dat door de onderzoekers onder de loep is genomen. Berenschot wordt geleid door Hans van der Molen, die in september van dit jaar veteraan Theo Camps opvolgde – die veertien jaar topman was van het bedrijf.

Nummer vier in de lijst is BMC, de winnaar van de 2017-editie, die zijn positie in de voorhoede heeft weten te behouden. BMC is een speler die zich puur richt op het publieke domein, opererend voor klanten als ministeries, provincies, gemeenten, (semi-)publieke organisaties en zelfstandige bestuursorganen, maar ook voor woningcorporaties en partijen in de zorg, het onderwijs en het sociaal domein. Het bedrijf maakt onderdeel uit van Yacht, dat op zijn beurt onderdeel is van uitzendgigant Randstad. 

PwC is van de Big Four de op een na beste organisatieadviseur in de lijst, voor KPMG (achtste plek) en EY (zestiende plek). De consultancytak van PwC – PwC Advisory – is een van de snelst groeiende in de markt: de praktijk genereert nu €222 miljoen aan omzet, vergeleken met €140 miljoen zo’n vijf jaar geleden. De adviestakken van KPMG en EY genereren een omzet van ongeveer €190 miljoen. Alle drie de spelers zijn actief in de volle breedte van organisatieadvies, en bedienen klanten in alle industrieën en sectoren. Volgens managers blinkt KPMG vooral uit in productleiderschap, terwijl PwC hoog scoort op klantgerichtheid.

De top 10 van beste organisatieadviesbureaus volgens klanten wordt gecompleteerd door Decos, een digitaal specialist die vooral uitblinkt in zijn ‘excellente uitvoering’; Altran, een van oorsprong Franse organisatie die geldt als een van ’s werelds grootse ingenieurs consultancybedrijven; Accenture, met mondiaal 460.000 medewerkers een van de grootste zakelijke dienstverleners ter wereld; en Willis Towers Watson, dat twee jaar geleden is ontstaan door de fusie tussen het Britse Willis Group and het Amerikaanse Towers Watson.

Andere partijen in de ranking die door opdrachtgevers hoog worden aangeschreven, zijn grote partijen als Capgemini Invent, dat vorige maand ontstond uit de samenvoeging door Capgemini van zijn dienstenaanbod met zijn creatieve mix; Twynstra Gudde, een bureau met zo’n 250 consultants gevestigd in Amersfoort; Atos Consulting, de adviestak van IT-gigant Atos; en CGI Consulting, de adviestak van Canadese IT-dienstverlener CGI. Nummer 14 in de lijst, Rijnconsult, is een organisatieadviesbureau uit Utrecht dat bestaat uit een team van ongeveer 50 adviseurs en interimmanagers, terwijl AevesBenefit, een plek daarachter, een partij is die zich specialiseert in advies, onderzoek en staffing binnen het inkooplandschap. Het bedrijf is de grootste speler binnen zijn veld, en ontstond in 2017 door de fusie tussen Aeves en Benefit.

Twee van de top 25 adviesbureaus specialiseren zich volledig in HR-advies. Hay Group, de HR-consultancytak van executive search-partij Korn Ferry, neemt de achttiende plek in beslag, terwijl Leeuwendaal, dat zich vooral toelegt op het (semi-)publieke domein, negentiende staat in de lijst. Hay Group, sinds begin dit jaar internationaal gebrand naar ‘Korn Ferry Advisory’, wordt vooral erkend om zijn ‘excellente uitvoering’, terwijl Leeuwendaal wordt geroemd om zijn dienstenaanbod over de hele breedte.

Met een team van ongeveer 150 adviseurs en projectmanagers verspreid over kantoren in Nederland en België, specialiseert AT Osborne, op plek 20, zich in het oplossen en begeleiden van ruimtelijke vraagstukken. BDO, dat eerder dit jaar door de grens van 2.500 professionals heen brak, is de nummer 21 in deze lijst en de nummer vijf speler in de accountancymarkt, waarbij zijn consultancytak, BDO Advisory, goed is voor een omzet van zo’n €26 miljoen.

De laatste drie spelers in de lijst, die zich in de ogen van managers kunnen meten met de elite in de organisatieadviesmarkt zijn Lean Consultancy Group (plek 17), een bureau dat klanten helpt bij het adopteren van de Lean- en Agile-filosofieën; Q-Consult Progress Partners (#23), een bedrijfskundig bureau uit Waardenburg, en The Brown Paper Company, waar vorig jaar het zittende management team het bedrijf overnam van de oprichter. The Brown Paper Company stond in 2014 op de eerste plek van de lijst, en dit jaar sluit het bureau de MT-lijst af op de vijfentwintigste plek. 

Voor alle bureaus in de lijst is de erkenning afkomstig van de belangrijkste stakeholder binnen hun domein: klanten. Consultants worden ingehuurd om klanten te helpen bij hun prangende vraagstukken, en er is geen betere verkoopstrategie in de markt dan het waarmaken van de beloftes aan de klant.

Gerelateerd nieuws:

- De beste adviesbureaus van Nederland voor strategisch en organisatieadvies (2017-editie)
- De beste strategie en management consultants van Nederland (2016-editie)


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup
×
×
×