Nijmeegs centrumgebied Hof van Holland krijgt compleet nieuw gezicht

25 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Gemeente Nijmegen neemt het centrumgebied Hof van Holland in de Waalsprong op de schop. “Hof van Holland wordt het functionele én sociale hart van de Waalsprong, waar winkels, maatschappelijke voorzieningen, wonen, werken en een mooie openbare ruimte worden gecombineerd. Het wordt een plek waar je niet alleen je boodschappen kunt doen, maar waar het ook prettig verblijven is en mensen elkaar kunnen ontmoeten”, aldus wethouder Noël Vergunst.

Het Nijmeegse stadsdeel de Waalsprong is constant in ontwikkeling en wordt de komende periode nog behoorlijk uitgebreid. De laatste jaren zijn er vooral rondom de dorpen Lent en Oosterhout veel woningen gebouwd. De vraag naar extra woningen in Nijmegen blijft echter aanhoudend groot. Behalve woningen, is er in de Waalsprong ook een roep om meer winkels en andere voorzieningen. Om die reden is gestart met de ontwikkeling van de nieuwe wijken Hof van Holland, Koudenhoek (voormalig Broodkorf) en Woenderskamp.

Om specifiek het centrumgebied Hof van Holland uit te breiden, besloot de gemeente een Europese aanbesteding uit te schrijven, waarbij ze partijen uitnodigde om te komen toe een ontwerp voor het verbeteren van het gebied. Diverse plannen werden gepresenteerd waarbij er twee tot het laatst in de race bleven. Het plan van AM en VanWonen, getiteld ‘Hart van de Waalsprong’, kwam uiteindelijk als beste uit de bus en heeft de voorlopige gunning gekregen. Het consortium wil in Hof van Holland circa 11.500 m2 aan winkels, zo'n 450 woningen en het bijbehorende parkeren realiseren. Voor huurders van de woningcorporaties Talis en Portaal worden gezamenlijk 100 sociale huurwoningen in het gebied gebouwd.

De aanbestedingsprocedure werd begeleid door Brink Management / Advies, een adviesbureau gespecialiseerd in ruimtelijke omgeving en gemeentelijke projecten. Hierbij vormde een op concurrentie gerichte dialoog het uitgangspunt, waarbij in samenspraak met de deelnemende consortia tot een optimale invulling van het plan is gekomen. Volgens Ernst van der Leij en Chris Huppertz van Brink Management / Advies, die beide betrokken waren bij het project, heeft de gehanteerde aanbestedingsprocedure “substantieel bijgedragen” aan de kwaliteit van de proposities.Brink Management / Advies begeleidt aanbesteding rondom ontwikkeling Nijmeegs centrumgebied Hof van HollandDe beoordelingscommissie van gemeente Nijmegen laat via een woordvoerder weten erg te spreken zijn over de opzet van het plan Hart van de Waalsprong, de architectuur en de inpassing in de omgeving. Ook de slimme parkeeroplossingen, de inrichting van de openbare ruimte en de duurzaamheid van het plan scoren hoog. Wethouder Vergunst: “Voor zover bekend wordt dit het eerste volledig energieneutrale winkelcentrum van Nederland.” De aandacht voor duurzaamheid komt verder bijvoorbeeld naar voren in de plannen om veertien elektrische auto’s voor gebruik beschikbaar te stellen aan bewoners die een abonnement hiervoor afsluiten. Zo wordt de aanschaf van een eigen (tweede) auto op fossiele brandstoffen ontmoedigd. Ook komen er elektrische fietsen die abonnementhouders kunnen gebruiken. 

Raymon van Miltenburg, directeur AM en Alfred Bolks, directeur VanWonen: “Wij zijn blij dat de visie die wij uitdragen op het gebied van de inclusieve stad en gedurfde duurzaamheid door de gemeente is omarmd. Hart van de Waalsprong wordt een duurzame, bruisende stadswijk met een uitgesproken eigentijds karakter. Met grondgebonden (stads)woningen, koop- en huurappartementen en sociale huurwoningen is er genoeg diversiteit. De wijk wordt een ‘gemengd stadje’ voor iedereen en krijgt het eerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland.” 

AM en VanWonen verwachen begin 2020 te kunnen starten met de bouw. In 2021 zal de eerste fase van het winkelcentrum gereed zijn, in 2024 is naar verwachting het hele plan gereed. Het is de bedoeling dat er een tijdelijke supermarkt wordt gerealiseerd totdat de eerste fase van het winkelcentrum geopend is.