Noors oliebedrijf Statoil kiest Capgemini als digitale transformatiepartner

19 juli 2018 Consultancy.nl

Statoil heeft Capgemini ingeschakeld om de digitale roadmap van het Noorse gas- en oliebedrijf verder te ontwikkelen en te voltooien. Als onderdeel van de overeenkomst, die een periode van drie jaar zal beslaan, zal de van oorsprong Franse IT-dienstverlener het Digital Center of Excellence van Statoil ondersteunen met verschillende diensten.

Met operaties in meer dan dertig landen wereldwijd is Statoil, dat dit jaar na een rebranding verdergaat als Equinor, een van ’s werelds twintig grootste energiebedrijven. Volgend op de lancering van een organisatiebrede digitale strategie in april vorig jaar, liet Statoil CIO Sonja Chirico een Digital Center of Excellence (CoE) optuigen, dat verantwoordelijk wordt voor het uitvoeren van de IT-agenda.

De belangrijkste pijlers van de vernieuwde digitale strategie worden gevormd door (1) procesdigitalisering, voor het verbeteren van datamanagement en de efficiëntie binnen Statoil’s kernactiviteiten en ondersteuningsprocessen; (2) geavanceerde analytics toepassingen, het benutten van datatechnieken om betere inzichten te krijgen in de operaties en prestaties; en (3) meer focus op automatisering, van arbeidsintensieve activiteiten die beter door robots overgenomen kunnen worden, zoals booractiviteiten, het bedienen van installaties op afstand en het centraliseren van bedienings- en ondersteuningscentra. Voorbeelden van technologieën die doorbraken in procesverbetering kunnen bewerkstelligen zijn robotisering, Internet of Things, Industy 4.0 en artificial intelligence.

“Statoil heeft grote ambities om interne digitale competenties op te bouwen en het bedrijf om te vormen tot een digitale leider onder de belangrijkste energieleveranciers”, laat het olie- en gasbedrijf in een persverklaring weten. In Europa concurreert Statoil met grote namen als British Petroleum (UK), Eni (Italy), Shell (Nederland/UK) en Total (Frankrijk), terwijl het wereldwijd te maken heeft met grote olie- en gasconcerns als Gazprom, Lukoil, Rosneft en het Amerikaanse ExxonMobil.

Statoil selecteert Capgemini als strategische digitale partner

Digital Center of Excellence

Om de digitale ambities te realiseren, heeft het Digital Center of Excellence van Statoil een digitale routekaart ontwikkeld, waarin verschillende initiatieven zijn ondergebracht. Van het ontplooien van nieuwe bedrijfsoverkoepelende digitale initiatieven en de lancering van IT-gedreven verbeterprojecten tot de revisie van complete technische infrastructuren binnen businessunits. Innovatie is een ander belangrijk onderdeel in de roadmap, met ruimte voor het testen van nieuwe technologieën in een kleinere, gecontroleerde omgeving, om te kijken of de business en operaties kunnen profiteren van innovatieve veranderingen.

Als onderdeel van bovenstaande uitvoeringsagenda van het Digital CoE, startte het Noorse bedrijf een aanbesteding om de meest geschikte consultancybureaus en technologiepartners te vinden om hen bij het traject te ondersteunen. Een van de geselecteerde partners uit deze aanbesteding is Capgemini, een IT-dienstverlener met meer dan 200.000 professionals verspreid over meer dan veertig landen. “We zijn erg trots en verheugd dat Statoil ons heeft gekozen als een strategische partner voor de digitalisering en we kijken ernaar uit om hen te ondersteunen op hun digitale reis. Deze overeenkomst zal ons bestaande en zeer gewaardeerde partnerschap verder versterken”, aldus Anil Agarwal, hoofd van Capgemini in Noorwegen en Zweden. “We zullen onze breedte en ervaring in verschillende industrieën en disciplines gebruiken om de digitale routekaart van Statoil te ondersteunen”, voegt hij toe.

Eind vorig jaar werd Capgemini ook al een groot ERP-contract gegund bij het Zweedse leger, een overeenkomst waarbij vier kantoren van Capgemini in Zweden (Stockholm, Göteborg, Solna en Malmö) de komende zeven jaar het leger mogen ondersteunen met de upgrade van zijn belangrijkste IT-systeem voor zijn circa 20.000 eindgebruikers.

Als onderdeel van de driejarige overeenkomst met Statoil zal Capgemini een breed spectrum aan diensten verzorgen, zoals consultancy (zoals digital strategy), projectmanagement (zoals delivery capacity) en technologiediensten (waaronder het verkennen en visualiseren van data, statistische modellering en voorspellende analyses, data engineering en digital service design). Deze diensten zullen met name betrekking hebben op Statoils activiteiten in Noorwegen, maar ook in andere locaties wereldwijd. Statoil is grotendeels in eigendom van de Noorse overheid, die zo’n 67% van de aandelen in handen heeft.

Nieuws

Meer nieuws over