Capgemini Consulting leidt doorontwikkeling van Open Data-portaal van EU

09 april 2018 Consultancy.nl

De Europese Commissie heeft een consortium van adviesbureaus en academische instellingen ingeschakeld om ondersteuning te geven bij de verdere ontwikkeling van het Europees dataportaal. Het consortium wordt geleid door de Nederlandse divisie van Capgemini Consulting.

De term Open Data wordt gebruikt voor vrij beschikbare informatie. Meer gericht op de overheid verwijst de term naar informatie die is verzameld, geproduceerd of betaald door overheidsdiensten en gratis door iedereen kan worden gebruikt, gewijzigd of gedeeld. De voordelen van Open Data zijn een grotere transparantie en verantwoording van de overheid en tastbare financiële voordelen voor burgers, bedrijven en de civiele samenleving. Afgaande op beschikbare cijfers uit een onderzoek van Capgemini uit 2015, zal de marktomvang voor Open Data tegen 2020 naar schatting zo’n €75,7 miljard euro bedragen, met een aanzienlijke stijging van ongeveer 37% tussen 2016 en 2020.

Europees dataportaal

Met de megapotentie van Open Data in het achterhoofd, besloot de Europese Commissie enkele jaren terug het zogeheten Europees dataportaal in het leven te roepen. In 2015 ging de betaversie van het portaal van start, waarna het begin februari het jaar erop officieel werd gelanceerd. Het Europees dataportaal vergaart en verzamelt de metadata van overheidsinformatie die beschikbaar is op de openbare dataportalen van Europese landen. Daarnaast verschaft het informatie met betrekking tot het verstrekken van data en de voordelen van het hergebruik ervan.

Het Europees dataportaal richt zich op de gehele datawaardeketen: van het publiceren van data tot het hergebruik van data. Naast de verzameling van metadata, is de strategische doelstelling van het Europees dataportaal om de toegankelijkheid te verbeteren en de waarde van Open Data te verhogen.

Open Data kan de Europese publieke sector miljarden in efficiencywinst opleverenDrie belangrijke pijlers vormen de basis voor het nieuwe Open Data-portaal. Allereerst is er de toegang tot openbare data vanuit heel Europa via één centraal punt. Het portaal biedt tot op heden inzage in ruim 800.000 datasets van 37 landen door heel Europa en verschaft een verscheidenheid aan leermiddelen en use cases. De datasets zijn grofweg verdeeld over 73 catalogi (met daarin vooral de portalen van afzonderlijke lidstaten) en 13 categorieën*. De tweede pijler vormt ondersteuning van de lidstaten via een community of practice van nationale Open Data-portalen en beleidsmakers én via trainingen en adviezen om het beschikbaar stellen van data te onderhouden en verbeteren. De laatste pijler vormt het bewijs van de sociaaleconomische voordelen van het hergebruik van overheidsdata en diverse prikkels om het gebruik verder te stimuleren, en een overkoepelende aanpak om het publiceren van Open Data te ondersteunen. 

Op het pan-Europees portaal brengt de Europese Commissie alle Open Data gepubliceerd door de lidstaten en geospatiale portalen samen op een centrale locatie. Hierdoor hoeven gebruikers niet meer per lidstaat te zoeken naar hun data, maar kunnen ze alles snel en vertaald vinden. Zo kan een Nederlandse beleidsmaker binnen het Ministerie van Volksgezondheid, Zorg en Welzijn bijvoorbeeld snel Duitse zorgrapporten raadplegen, of kan een Oostenrijkse retailer bijvoorbeeld snel informatie vinden over retailomzetten in bepaalde regio’s van ons land aan de hand van Nederlandse sectorrapporten.

Capgemini Consulting leidt consortium

Om begeleiding te krijgen bij de ontwikkeling van het Europees dataportaal, besloot de Europese Commissie externe dienstverleners in te schakelen voor onder meer consultancy, IT-advies en juridische ondersteuning. Na een aanbestedingstraject werd uiteindelijk een consortium van acht partijen geselecteerd. Onder leiding van Capgemini Consulting, de adviespraktijk van ICT-dienstverlener Capgemini, zal het consortium de komende drie jaar verantwoordelijk zijn voor de doorontwikkeling van het Europees dataportaal en aanverwante data-economische studies doorvoeren en adviesdiensten leveren. Overige partijen in het consortium zijn Intrasoft International, Fraunhofer Fokus, con.terra, Sogeti, het Open Data Institute, time.lex en de Universiteit van Southampton.

Het gebruik van Open Data faciliteert ook innovatieve dienstverlening en samenwerking tussen lidstatenCapgemini Consulting heeft een sterk trackrecord als het gaat om het bijhouden van de marktontwikkelingen rondom Open Data, een gebied dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt. Zo blijkt uit een recent rapport van het bureau, ‘Volwassenheid van Open Data in Europa in 2017: Open Data voor een datagestuurde Europese economie’, dat EU-landen in 2017 in hoger tempo steeds grotere hoeveelheden Open Data (overheidsgegevens) beschikbaar hebben gesteld. Verder komt naar voren dat in verhouding tot het Europese gemiddelde, het Open Data-beleid in Nederland volwassener is en dat zowel de economische, sociale als politieke impact van ons beleid hoger ligt. “Ons Open Data-portaal is volwassener dan dat van veel andere landen. Er zijn veel features geïntegreerd die de gebruiksvriendelijkheid van het portaal en het hergebruik van de data stimuleren”, schrijven de onderzoekers.

Economische impact Open Data

Dat de toenemende interesse in Open Data een sterke economische drijfveer kent, bleek eerder al uit Capgemini Consultings onderzoek uit 2015, waarin het de economische impact van Open Data onder de loep nam, op basis van vier belangrijke indicatoren: de directe marktwaarde, het aantal gecreëerde banen, kostenbesparingen en efficiencyvoordelen. Met het oog op het eerste aspect raamden de onderzoekers de totale marktomvang van Open Data binnen de EU (EU28+) tegen 2020 op zo’n €75,7 miljard, waarmee de totale marktwaarde over de hele periode (2016-2020) zou uitkomen op ongeveer €325 miljard. Verder, gekeken naar het creëren van werkgelegenheid, becijferden de onderzoekers dat het aantal banen binnen de Europese private sector tussen 2016 en 2020 zal toenemen van naar ongeveer 100.000 in 2020, een toename van zo’n 25.000 banen ten opzichte van 2016.

Daarnaast voorspelden de onderzoekers dat de Europese publieke sector richting 2020 kostenbesparingen tot wel €1,7 miljard per lidstaat zouden kunnen realiseren. Ten slotte verwachtten de onderzoekers dat diverse efficiencyvoordelen richting 2020 gerealiseerd zouden kunnen worden, als gevolg van een slim gebruik van de beschikbare real time (Open) Data voor de besluitvorming bij publieke vraagstukken. Zo kan Open Data helpen bij de file- of parkeerproblematiek of bijvoorbeeld op het gebied van energiebesparing.
Quote Dinand Tinholt, Capgemini ConsultingDinand Tinholt, vice-president en Global EU Lead bij Capgemini Consulting, legt uit hoe het contract met de Europese Commissie Capgemini’s positie in het realiseren van de Europese data-economie zal versterken: “Wij kijken ernaar uit om samen met de sterke Open Data community in Nederland en in andere landen Europa op de kaart te zetten met het hergebruik van Open Data.” Wendy Carrara, die vanuit Capgemini het Europees dataportaal programma voor de Europese Commissie leidt, geeft verder aan: “We kijken ernaar uit om de komende jaren verder met lidstaten samen te werken aan het toepassen en ontwikkelen van Open Data-mogelijkheden.”

Volwassenheid Open Data verhogen

Tinholt voegt toe: “Lidstaten begrijpen het nut om gezamenlijk de mogelijkheden van Open Data te ontdekken. Het Europees dataportaal heeft een unieke positie in het bepalen van de norm en het ondersteunen van Europese landen om het gat te dichten en hogere niveaus van Open Data-volwassenheid te bereiken. Behalve het verbeteren van het Europees dataportaal, omvat de overeenkomst ook het meten van de ‘Open Data Maturity in Europa en het bepalen van de marktwaarde van de data-economie in het licht van de huidige en geplande ontwikkelingen. Daarnaast krijgen de Europese landen ondersteuning om de vindbaarheid van data te verbeteren en om dataportalen verder te ontwikkelen, zodat hergebruik van overheidsdata binnen elk land wordt bevorderd. 

Het Europees dataportaal vormt een van de diverse grote programma’s binnen de Europese unie waarbij Capgemini Consulting betrokken is. Zo is de adviespraktijk, die sinds kort in ons land geleid wordt door Marc Burger, ook nauw betrokken bij het European IT Professionalism Framework. Dat project richt zich op het creëren van een geharmoniseerd raamwerk voor hoe lidstaten de capaciteiten van IT professionals bevorderen, met als doel de digitale en IT-vaardigheden van Europese professionals te vergroten. 

* Het gaat om de volgende sectoren: Landbouw, Visserij, Bosbouw & Voedsel, Energie, Regio's & Steden, Transport, Economie & Financiën, Internationale Kwesties, Regering & Openbare sector, Justitie, Rechtstelsel & Openbare veiligheid, Milieu, Onderwijs, Cultuur & Sport, Gezondheid, Bevolking & Maatschappij en Wetenschap & Technologie.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup
×
×
×