KplusV verbindt zich als hoofdpartner aan StartupDelta Summit

23 maart 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op 19 april 2018 vindt op het Industriepark Kleefse Waard in Arnhem de StartupDelta Summit plaats. Het evenement brengt overheden, grote bedrijven, innovatiehubs en tal van startups samen. KplusV heeft zich als hoofdpartner verbonden aan de dag en verzorgt meerdere sessies die onderdeel uitmaken van het programma.

In Nederland worden ieder jaar zo’n 160.000 nieuwe ondernemingen gestart. Binnen de huidige tijd van snelle technologische vooruitgang zijn het dikwijls deze beginnende bedrijven – oftewel startups – die zorgen voor de nodige innovatie en disruptie. Zo weten ze vaak snelle groei te realiseren. Een partij die zich in Nederland inzet voor startende ondernemingen is StartupDelta. De organisatie mikt erop spelers binnen het Nederlandse startupecosysteem zoveel mogelijk met elkaar te verbinden: “We zien Nederland als de best mogelijke plek voor het starten, laten groeien en internationaliseren van bedrijven en als een gateway naar de rest van Europa”, stelt de organisatie, waar Prins Constantijn per 1 juli 2016 Neelie Kroes opvolgde als Special Envoy. Hij zal tot 31 december 2018 verbonden zijn aan het programma.

StartupDelta wijst op verschillende factoren die Nederland buitengewoon geschikt maken voor startende ondernemingen. Zo beschikt het over meer dan tien innovatieve regio’s die samen bijna net zo groot zijn als Silicon Valley en behoort ons land met dertien universiteiten in de Top 200 van Times Higher Education World University Ranking tot de wetenschappelijk wereldtop. Mede hierdoor staat ons land derde op de Glolbal Innovation Index en vestigen veel internationale technologiebedrijven hun Europese hoofdkantoor hier. Daarnaast wordt gewezen op diverse aanvullende factoren, zoals de strategische ligging en uitstekende infrastructuur, de kwaliteit van leven en het internationale bedrijfsklimaat en gunstige belastingklimaat.

StartupDelta Summit

Nadat StartupDelta het afgelopen najaar al voor de tweede keer StartupFest Europe organiseerde, wordt op 19 april voor de derde keer de StartupDelta Summit gehouden. Waar StartupFest Europe, zoals de naam al doet vermoeden, zich richt op de gehele Europese sector, staat de summit in het teken van het Nederlandse startup-ecosysteem. Daarbij worden diverse thema’s behandeld als netwerken, financiering en de rol van de overheid. Aan het evenement hebben zich vier hoofdpartners verbonden: het Ministerie van Defensie, Rabobank, Alliander en KplusV, een adviesbureau dat zich richt op maatschappelijk en economische vraagstukken. Het bureau wijst bij zijn keuze om het event te ondersteunen op zijn bedrijfsgeschiedenis: “Het begeleiden van startups behoort al dertig jaar tot het DNA van KplusV. In die periode hebben we de rol van het ecosysteem zien groeien. Een optimaal ecosysteem is nu een voorwaarde voor het succes van startups.” 

StartupDelta Summit

De summit zal plaatsvinden in een oude industriehal op het Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en brengt overheden, grote bedrijven en tal van startups samen. De hal heeft een oppervlakte van bijna 10.000 m2 en bevindt zich op de voormalige campus van AkzoNobel, waar ooit de PET-fles en nylon werden uitgevonden; beide baanbrekende innovaties. Het IPKW is een plek die is ontwikkeld voor ondernemingen die zich bezighouden met energie en duurzaamheid. Veel bedrijven op het terrein zijn daarom actief in de zogenaamde cleantech-sector. Zij leveren bijvoorbeeld producten of diensten die negatieve milieueffecten aanpakken.

De summit wordt om 14:00 officieel geopend in de hoofdzaal. Bij deze opening wordt er gekeken naar de toekomst van het Nederlandse ecosysteem en de manier waarop hierbinnen gezamenlijk stappen kunnen worden gezet. Daarbij worden resultaten uit het StartupGenome-rapport gepresenteerd. Daarnaast bespreekt een panel de invloed van revolutionaire technologieën zoals AI, blockchain en robotica op het Nederlandse ecosysteem.

Het dagprogramma begint echter al enkele uren voor deze officiële opening. Zo kunnen van 11:00 tot 13:00 geselecteerde partners en startups met elkaar in contact komen tijdens de TekDelta Meetup. Daarna vinden er van 13:00 tot 14:00 ook diverse sessies plaats. Het officiële gedeelte van het event duurt tot 19:30 uur, waarna er nog ruimte is voor een afsluitende borrel en diner. Tijdens de dag wordt gebruikgemaakt van drie locaties op het terrein: het hoofdpodium, de werksessielocatie en het ecosysteemplein. 

De opening en de afsluiting van het evenement vinden plaats rondom het hoofdpodium, waar tevens verschillende sprekers een lezing zullen houden. De onderdelen op de werksessielocatie vinden plaats tussen 15:00 en 18:00. De werksessies geven deelnemers de mogelijkheid om zich op tal van gebieden interactief te laten informeren. Zo spreekt het Ministerie van Defensie over de nationale startup R&D-agenda en daarnaast is er vanuit verschillende instellingen een sessie georganiseerd over technologie, vrouwen en onderwijs.

Op het ecosysteemplein staat het thema van deze editie van de StartupDelta Summit centraal. Daar proberen de organisatoren “zichtbaar, voelbaar, tastbaar en proefbaar te maken van alles wat Nederland te bieden heeft om innovaties te laten slagen”. De activiteiten op het plein zijn gericht op de drie hoofdstatuten van de overkoepelende StartupDelta: internationalisering & groei, klanten & kapitaal en transitie & tech. Zo wordt op het plein een lezing gegeven over de Betekeniseconomie. Binnen dat economische systeem speelt de behoefte aan betekenisgeving een dominante rol bij de uitwisseling van waarde. Verder wordt er een college gegeven door kennisinstellingen. Daarin staat het contact tussen startups en kennisinstellingen centraal, wat nog niet altijd optimaal verloopt.

Bijdrage KplusV

Als een van de hoofdpartners organiseert KplusV ook meerdere sessies tijdens de summit. Tijdens ‘Money meets ideas – Wat als je ervaren ondernemers laat investeren in startups?’ wordt gekeken wat informal investors kunnen betekenen voor startups: “Informal investors spelen een belangrijke rol in de groei en ontwikkeling van startups, zowel door de financiering die zij bieden als het netwerk en kennis over bedrijfsontwikkeling die zij inbrengen. Maar een ervaren ondernemer is niet meteen een ervaren investeerder. Hoe vind je, als informal, de juiste match en hoe voeg je waarde toe aan een startup?” In de sessie geven Hendrik van der Meulen, Algemeen Directeur van KplusV, en Hans Janssen, medeoprichter van BFly Ventures, tips & tricks aan informals en delen ze best practices.

Een ander onderdeel waar KplusV aan bijdraagt, is de sessie ‘De Kracht van de regionale economie: wat als je de kracht in de regio verzilvert?’, die samen met de Rabobank wordt verzorgd. Hierin wordt gekeken naar hoe het beste gebruikgemaakt kan worden van de specifieke voordelen die een bepaald gebied te bieden heeft: “Iedere regio is uniek en heeft haar eigen kwaliteiten die de regionale economie een boost kunnen geven. Maar hoe vind je de regionale krachten? En hoe zorg je voor de goede focus? En hoe bouw je een ecosysteem rondom deze krachten om de regionale economie te laten bloeien?” Maarten van Gils, chief Innovation Officer bij KplusV, en Rogier Aalders, Econoom bij Rabobank, delen een aanpak en best practices om bedrijven en regionale overheden te helpen de groei van de regionale economie te stimuleren.

Actieve deelname

Naast dat bezoekers kennis en contacten kunnen opdoen binnen het hoofdprogramma van de StartupDelta Summit, is het ook mogelijk om zelf actief bij te dragen aan het evenement middels een zogenaamd side-event. De organisatie laat weten dat “er ruimte is voor partners om in de ochtend of gedurende de dag van de Summit op de locatie een bijeenkomst of evenement te organiseren voor een eigen doelgroep”. Bezoekers van zo’n side-event kunnen dan ook de StartupDelta Summit bezoeken. De organisatie roept geïnteresseerden op zo snel mogelijk te reageren.  

Gerelateerd: Vijf tips voor middelgrote bedrijven om startup-cultuur te omarmen.