Celeste Kettler en Marissa Helmich over hun start bij KPN Consulting

02 februari 2018 Consultancy.nl

Young professionals Marissa Helmich en Celeste Kettler traden in 2017 als Young Professional in dienst bij KPN Consulting. Beiden richten zich hierbij op de interessante en sterk in opkomst zijnde techniek van grootschalige data-analyse. “Het loont echt om data-analyses te doen. Het levert namelijk altijd een voordeel op. Of dat nu financieel is, of een tijdsbesparing of kwaliteitsverbetering. De klant heeft er iets aan”, aldus Helmich. 

KPN Consulting, de digitale adviestak van het grote ICT- en telecommunicatieconcern, beschikt over een breed bestand aan medewerkers, van technisch specialisten tot verandermanagers en bedrijfskundigen. Het team ondersteunt bedrijven en overheden op het gebied van ICT-optimalisatie. Voortdurend is de afdeling op zoek naar versterking om haar koers te bekrachtigen. Zo werden in het voor- en najaar van 2017 respectievelijk Marissa Helmich en Celeste Kettler gecontracteerd.

Marissa Helmich

Sinds april 2017 werkt Marissa Helmich als Young Professional voor KPN Consulting. Hier richt ze zich grotendeels op datamanagement en -analyse, onderwerpen waarmee ze vanuit haar achtergrond al de nodige ervaring heeft opgedaan. Zo was ze voor haar start bij KPN enkele maanden als Labor Market Researcher & Data Analyst in dienst bij Intellingence Group en stortte ze zich bij Universiteit Utrecht – waar ze ook haar studie voltooide – achtereenvolgens als Student Assistant en Research Assistant ook veelvuldig op grote hoeveelheden gegevens. Helmich: “Ik word ontzettend blij van een gigantische dataset.”

Ze wil dan ook graag een carrière opbouwen als data scientist. Bij KPN heeft Helmich nu een mooie vervolgstap gezet op dit gebied. Meteen na haar start als Young Professional kon ze haar voorliefde voor gegevenssets namelijk kwijt in haar dagelijkse werkzaamheden, waarin ze gedurende de eerste maanden uitgebreid kennismaakte met de wereld van datamanagement: “Ik kan hier letterlijk doen wat ik leuk vind.’’ Voordat ze echt aan de slag ging als Young professional, vond in de introductieweek de eerste kennismaking plaats, die ze zich herinnert als intensief, maar toch vooral ook als leuk en leerzaam: “Tijdens een rollenspel kreeg ik de vraag: ‘wat kan je niet?’. Ja, die kwam wel even met de deur in huis vallen.”Quote Marissa Helmich

Vervolgens ging Helmich echt aan de slag in haar nieuwe rol. Ze liep mee met collega’s, ontving coaching, ging zelfstandig op ontdekking uit en volgde trainingen, zo hield ze zich al bezig met het behalen van certificaten op het gebied van SCRUM, Agile en R (een softwarepakket en programmeertaal voor statistiek en data-analysedoeleinden). Dankzij dit intensieve traject voelde Helmich zich al snel op haar plek: “Ik sta er niet zo vaak bij stil, maar ik heb in een korte tijd al heel veel geleerd en opgepakt.”

Ze werd direct betrokken bij een intern project en draaide mee met de collega’s binnen het datamanagementteam. Daarbij begon ze al snel aan haar eerste data-analyses, stelde ze use-cases op en maakte ze plannen voor een klant, die volgens haar nieuwe werkgever direct enthousiast was. Terwijl er op deze manier van alles op Helmich af kwam, kreeg ze nooit het gevoel onder (te) grote druk te staan: “Ik leerde iedereen kennen en voelde me meteen welkom en serieus genomen. Dat is het fijne aan Young Professional zijn: alles wat je goed kan, wordt heel erg gewaardeerd. En als iets je minder ligt, is dat ook oké. Die ruimte krijg je.” Ze kijkt dan ook met plezier terug op haar begintijd: “Snel had ik het heel druk, maar op een fijne manier.” 

Tot slot is Helmich ook over de werkomgeving goed te spreken: “Zeker voor een Young Professional is de sfeer prettig. Je maakt een praatje met de directie tijdens een borrel en je kan met iedereen een kop koffie drinken of binnenstappen. De organisatie is vrij plat. Er is geen sprake van een sterke hiërarchie.” In de komende maanden wil ze zich onder meer nog gaan verdiepen in ‘machine learning’-toepassingen waarmee software wordt getraind zelf de uitkomst van data-analyses te voorspellen, een techniek die door haar wordt omschreven als “de toekomst”. 

Celeste Kettler

Zo'n half jaar nadat Helmich van start ging, werd ook Celeste Kettler aangenomen als Young Professional. Aangezien ze is ook is gestart binnen het Data Analytics-team, houdt ze zich net als haar mede-Young Professional veelvuldig bezig met grote datasets. Voordat ze bij KPN Consulting begon, rondde ze haar opleiding – waarin ze zich richtte op kunstmatige intelligentie – af met een stage bij Capgemini. 

Haar tijd bij KPN begon met een introductie in de verschillende doelportfolio’s van de ICT-adviestak van het bedrijf, die ze doorliep met een groep van acht andere Young Professionals. Kettler: “Persoonlijk vond ik het erg waardevol dat ik zowel de groep mensen die met mij startten, als de mensen die presentaties kwamen geven, goed heb leren kennen in een korte tijd. Ook kreeg ik hierdoor de mogelijkheid te achterhalen wie er actief zijn in de velden die ik zelf erg interessant vind: machine learning, Python, data mining en data cleaning.” Daarnaast werd er in deze eerste kennismaking aandacht gegeven aan de ontwikkeling van bepaalde soft skills, “zoals presenteren en klantcontact”. Quote Celeste Kettler

Momenteel is Kettler betrokken bij drie afzonderlijke opdrachten: “Nog voordat ik officieel begonnen was, kreeg ik mijn eerste opdracht al aangeboden bij KPN Development. Dit is een samenwerking tussen KPN en een ‘classified’ klant die niet genoemd mag worden. Een gaaf project waarbij data moet zorgen voor de optimalisatie van verschillende processen.” Ook kon ze al in haar tweede week aan de slag met een stage bij NIO (Network & IT Operations): “Hier worden op basis van data meldingen gegenereerd voor het KPN Service Quality Centre, zodat storingen zo snel mogelijk gedetecteerd en opgelost worden.”

Het derde project waar ze samen met een aantal collega’s deel van uitmaakt, is het opzetten van een zogenaamde ‘time series tool’: “Deze tool maakt het mogelijk de computer te laten redeneren over temporele data. Voorbeelden zijn beurstrends, klantwaardering en voetbaluitslagen”, aldus Kettler, die geniet van de diversiteit van de opdrachten: “Fantastisch dat ik in korte tijd al binnen drie projecten actief kan zijn. En zowel mijn artificial intelligence- en Python-skills (ook een softwarepakket en programmeertaal, red.) kan toepassen.” 

Om te zorgen dat ze door al deze nieuwe uitdagingen niet kopje onder ging, ontving Kettler uitgebreide begeleiding: “In deze weken heb ik veel contact gehad met mijn Delivery Manager, Marissa Groenewegen. Zij hielp me met alles wat voor mij nog onduidelijk was. Daarnaast zorgde zij ervoor dat ik na de introductie week al fulltime aan de slag kon met de NIO-stage.” Ook nu ze al meer gewend is hebben de twee nog regelmatig contact: “Eens per week zitten we even bij elkaar om te bespreken hoe het gaat. Daarnaast bespreken we wat goede stappen zijn om te zetten om op de leukste en uitdagendste opdrachten terecht te komen.” 

En hierbij gaat het niet uitsluitend om het beschikken over de juiste competenties, maar is het ook belangrijk goede contacten te leggen: “Ze heeft me dan ook aangemoedigd met zoveel mogelijk mensen koffie te gaan drinken. Maar is daarnaast zelf ook zeer actief in het kijken naar passende opdrachten en cursussen.” Net als Helmich voelt Kettler zich inmiddels erg op haar plek bij haar nieuwe werkgever: “De voornaamste redenen dat ik terugkijk op een mooie eerste maand zijn de mensen, de cultuur en de (ontwikkel)mogelijkheden binnen KPN Consulting”, besluit ze.

Nieuws

×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Avantage Reply B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Corporate Finance Boer & Croon Management Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Considerati Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting flowresulting Front Consulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo innogy Consulting INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants JBR JBR Interim Executives Kirkman Company KplusV KPMG Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Scenter Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup Young Advisory Group Zestgroup

Meer nieuws over