Joris de Groot van Ecofys krijgt bestuurdersfunctie bij Eneco

01 november 2017 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Joris de Groot, hiervoor managing director en managementteamlid bij Ecofys, is vandaag gestart als directeur strategie en innovatie bij Eneco. 

Joris de Groot was sinds 2014 managing director bij Ecofys, een Nederlandse adviesbureau dat zich specialiseert in duurzaamheid en de energietransitie. Voordat hij bij Ecofys begon, bouwde De Groot brede ervaring met management consulting op bij The Boston Consulting Group (BCG) in Amsterdam, waar hij meer dan acht jaar heeft gewerkt.

Tijdens zijn tijd bij BCG groeide hij van Associate, de jongste rang bij het Amerikaanse advieskantoor, tot Principal. In zijn laatste rol bij BCG was hij onderdeel van het kernteam voor de energie- en industriesector.

Joris de Groot, Directeur strategie en innovatie, Eneco

Bij Ecofys werkte De Groot voor de maakindustrie, chemie, energiebedrijven, netwerkbedrijven en financiële instellingen binnen een breed scala aan onderwerpen, zoals strategieontwikkeling, transformatie-programma’s en operational excellence. Hij maakte deel uit van het managementteam van Ecofys.

Bij Eneco is De Groot aangesteld als directeur strategie en innovatie – hij wordt verantwoordelijk voor onder meer de strategische koers van het energieconcern en de executie daarvan. In de huidige strategie van Eneco staan twee pijlers centraal: het stimuleren van duurzame energieoplossingen en het, samen met klanten en partners, zoeken naar energieoplossingen die slimmer wonen, werken en leven mogelijk maken. Het bedrijf uit Rotterdam behaalde in 2016 een omzet van €4,28 miljard en een nettowinst van €208 miljoen, twee miljoen hoger dan het jaar daarvoor. 

Met de keuze voor Eneco bevestigt De Groot de goede banden tussen het energiebedrijf en het consultancybureau. In 2009 werd het toen verlieslijdende Ecofys als onderdeel van een grotere deal overgenomen door Eneco. Onder de vleugels van het energieconcern zette het bureau het herstel in, waarna het de interesse wekte van Navigant. In november 2016 sloot Ecofys zich aan bij de Amerikaanse branchegenoot, met circa 5.500 werknemers in 40+ landen een van de grotere spelers wereldwijd.

Bovendien werkt Ecofys regelmatig met Eneco, met name op het gebied van verduurzaming van de strategie en bedrijfsvoering. Wie De Groot gaat opvolgen bij Ecofys is niet bekend.

Joris de Groot is afgestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven in zowel Technische Natuurkunde (focus op zonnecellen) als Technologie- en Innovatiebeleid, de laatste met een focus op ontwikkelingslanden en duurzame energie. In 2009 behaalde hij de MBA-graad aan de Kellogg School of Management in Chicago, Illinois, met majors in Strategie en Finance.