De populairste vacaturesites en vacaturebanken van Nederland

28 maart 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Indeed, LinkedIn en NationaleVacaturebank.nl zijn de populairste vacaturesites onder werkzoekenden in Nederland. 

Nederland heeft een beroepsbevolking van ongeveer 9 miljoen mensen. Daarvan is ongeveer 20%, ruim 1,6 miljoen mensen, op zoek naar een baan. Deze groep werkzoekenden struinen de markt af en proberen een match te vinden met openstaande functies in het publieke domein en de private sector. Vandaag de dag staan er volgens data van het CBS op ieder willekeurig moment ongeveer 169.000 vacatures open (seizoengecorrigeerd), gemiddeld 19% meer dan in 2015 en maar liefst 76% hoger ten opzichte van 2013. In totaal telt Nederland zo’n tien miljoen banen – de afgelopen tweeënhalf jaar groeide het aantal vol- en deeltijd banen ieder kwartaal.

Populairste vacaturesites

Voor werkzoekenden geldt dat ze legio kanalen kunnen gebruiken om aan een nieuwe uitdaging te komen. Uit een survey gehouden onder zo’n 15.000 burgers, blijkt dat Indeed – wanneer het gaat om oriëntatie op een nieuwe baan – van alle kanalen als meest favoriet uit de bus komt. Ruim 16% van de Nederlanders noemt Indeed, gevolgd door LinkedIn (12,7%) en NationaleVacaturebank (9,3%). Opgericht in 2004 in de Verenigde Staten, heeft Indeed het vacaturedomein weten te veroveren en geldt het als de grootste vacaturewebsite ter wereld. Het bedrijf, dat in 2012 werd overgenomen door de Japanse uitzendgigant Recruit, heeft naar eigen zeggen zo’n 200 miljoen unieke bezoekers per maand en is beschikbaar in meer dan 60 landen in 28 talen.

Aantal vacatures in Nederland

LinkedIn, de nummer twee, heeft de afgelopen jaren flink terrein geboekt als een platform voor carrière-informatie en vacatures – LinkedIn Jobs werd enkele jaren terug door het sociale platform ontwikkeld en wordt gezien als de volgende cashcow van het bedrijf. Het afgelopen jaar verloor LinkedIn in Nederland echter aan populariteit. Was LinkedIn in 2015 in ons land nog de koploper in de lijst van meest favoriete online-oriëntatiekanalen, zo kwam daar in het eerste halfjaar van afgelopen jaar verandering in. Indeed heeft het afgelopen jaar zijn explosieve groei weten voort te zetten (+48%), terwijl LinkedIn aan populariteit heeft ingeboet in ons land (-6%). Het sociale platform, dat vorig jaar voor €23 miljard werd aangekocht door Microsoft, zal de komende tijd zijn wonden likken en in navolging van zijn reeds doorgevoerde nieuwe look en feel, ook het vacaturegedeelte in een nieuw jasje gaan steken.

Op de derde plaats (9,3%) staat het oer-Hollandse NationaleVacaturebank.nl, dat onderdeel uitmaakt van De Persgroep (dat online onder meer de labels Intermediair, AutoTrack en Tweakers in handen heeft). Op de vierde plaats staat Facebook, met Indeed samen de enige speler in de top-10 die populairder is geworden (+5%). De social media gigant wil zich sterker gaan profileren als vacatureplatform en in navolging van zijn marktintrede in het vacaturedomein zal Facebook dit jaar komen met een uitgebreidere vacaturefunctionaliteit.

De vijfde plek wordt ingenomen door Randstad, dat eind vorig jaar Amerikaanse vacaturereus Monster International (Monsterboard) voor omgerekend zo’n €387 miljoen overnam. Monsterboard.com, in de ranking zelf nog te vinden op #6, voorspelde eind vorig jaar dat solliciteren via mobiele apparaten de komende jaren enorm zal gaan toenemen.

De populairste vacaturesites van Nederland

De laatste vier plekken in de top-10 worden ingenomen door Werk.nl, de vacaturesite van het UWV voor vacatures zoeken, solliciteren en het aanvragen van een uitkering; Google Jobs, de banensite van de gelijknamige zoekmachinegigant; en de vacaturesites van uitzendbureau Tempo-Team en loopbaan platform Intermediair. Andere grote vacaturesites die de top-10 populairste sites niet wisten te halen zijn Jobbird – een site die werd opgericht door Jan Peter Cruiming, tevens oprichter van NationaleVacaturebank.nl alvorens hij deze in 2004 aan VNU verkocht voor €28 miljoen – Vacatures.nl en Vacaturekrant.nl.

Vacaturesites hebben het moeilijk

Een blik op de vacaturemarkt, laat zien dat de meer traditionele vacaturesites het anno 2017 moeilijk hebben. Op Indeed na hebben bijna alle vacaturesites hun marktaandeel zien dalen. Hoewel de NationaleVacaturebank.nl nog wel in de top-3 staat, heeft het flink aan populariteit verloren (-24%). Ook de vacaturesites Monsterboard (-23%), Werk.nl (-40%) en Intermediair (-21%) zakken verder weg en verliezen hun voorkeurspositie bij werkzoekenden. Die trends liggen in lijn met een eerder onderzoek, waaruit bleek dat traditionele vacaturesites al jarenlang terrein verliezen. Werkzoekenden verkiezen tegenwoordig sociale- en niche websites bij het zoeken naar een baan, of andere vormen van recruitment, zoals referral recruitment of gepersonaliseerde evenementen. 

Geert-Jan Waasdorp, directeur bij Intelligence Group, het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd, erkent dat vacaturesites op hun retour zijn, maar gaat nog een stap verder door te stellen dat sommige spelers de handdoek in de ring gooien in hun strijd met giganten als Indeed, LinkedIn en Facebook. “De traditionele vacaturesites richten hun businessmodel er nu vooral op om de winstgevendheid tot de laatste druppel te maximeren”, besluit hij.