Populariteit innovation centres neemt toe, Azië maakt inhaalslag

21 maart 2017 Consultancy.nl

Innovatie wordt steeds belangrijker in het wereldwijde bedrijfsleven. Om inspiratie op te doen met betrekking tot bijvoorbeeld nieuwe technologieën is er steeds meer vraag naar zogenaamde ‘innovation centres’. Nieuw onderzoek toont aan dat er steeds meer van deze centres worden geopend, met vooral veel nieuwe innovation centres in Azië. 

Grote sectoren in het wereldwijde bedrijfsleven, waaronder de telecom en financiële dienstverleningssector, hebben momenteel te maken met technologische disruptie. Nieuwe spelers maken gebruik van geavanceerde digitale technologieën om betere, snellere of veiligere diensten te leveren dan bestaande spelers. Een van de manieren voor gevestigde bedrijven om te voorkomen dat nieuwe spelers hen te slim af zijn is door zelf meer te innoveren. Maar voor innovatie is inspiratie nodig.

Innovation centres

Een van de plekken waar bedrijven inspiratie kunnen opdoen om hun innovatieve output te verhogen is een zogenaamd innovation centre. Dit soort centres brengen expertise uit een verzameling verschillende sectoren bij elkaar om bedrijven te kunnen ondersteunen bij hun ‘innovation journeys’ – de reis van een nieuw idee naar een innovatief product. In een recent onderzoek van Capgemini Consulting, Fahrenheit 212 en Altimeter, getiteld ‘The Spread of Innovation around the World’, brengen de partners het wereldwijde innovation centre landschap in kaart. 

Totaal Innovation Centres

Wereldwijde toename

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal innovation centres wereldwijd sinds juli 2015 een sterke groei heeft doorgemaakt. Tussen juli 2015 en februari 2016 groeide het aantal innovation centres met 67 stuks, terwijl tussen februari en oktober vorig jaar het aantal met nog eens 88 nieuwe centres groeide naar een totaal van 456 innovation centres.

Top 10 locaties

Top 10

Silicon Valley blijft ook in deze editie van het onderzoek de onbetwiste nummer 1 als het aankomt op het aantal innovation centres. Met 65 innovation centres stijgt de Amerikaanse plaats nog altijd ver boven #2 Londen (16 centres) uit. En ook in aanwas van innovation centres overtreft Silicon Valley alle andere top 10 spelers, met een groei van 5 centres tussen juli 2015 en februari 2016 en 7 centres tussen februari en oktober 2016. 

Hoewel Silicon Valley de top 10 blijft regeren is zijn aandeel in de wereldwijde markt voor innovation centres wel langzaam aan het afnemen. Bevond in juli 2015 nog 18% van alle innovation centres zich in Silicon Valley, in oktober 2016 was dit nog 14%. Met iets meer dan 3% van de wereldwijde voorraad staat Londen op de tweede plek, gevolgd door Singapore met 14 centres. Parijs, die in de vorige editie van het onderzoek nog de derde plek bekleedde is ingehaald door de Aziatische stad, en staat ik oktober op de 4e plek met één innovation centre minder. Bangalore kwam in februari binnen op de vijfde plek en heeft tot oktober deze positie behouden, waardoor Tokyo opnieuw op de zesde plek eindigt.

Ontwikkeling van het aantal innovation centres in de top 10Berlijn, München en Boston zijn in de laatste editie van het onderzoek uit de top 10 verdwenen en hebben ruimte gemaakt voor Atlanta en Toronto, die voor het eerst in de top 10 staan. Tel Aviv keerde in oktober terug, na in februari 2016 uit de top tien te zijn gezakt.

Uit het onderzoek blijkt verder dat innovation centres vooral in Azië in trek lijken te komen het afgelopen jaar. Tussen maart en oktober openden er maar liefst 34 centres in de regio, terwijl in de VS 33 nieuwe centres openden en in Europa slechts 13 stuks. Daarmee groeide het aantal innovation centres in Azië met 35%, terwijl in de VS de groei op 29% uitkwam. Het aantal Europese innovation centres groeide slechts met 12%, terwijl de 8 nieuwe innovation centres in de rest van de wereld samen goed waren voor een stijging van 16%.

Aantal nieuwe innovation centres Groei in innovatie centres per regio

Eric Turkington, Director bij Fahrenheit 212, vertelt in reactie op de onderzoeksresultaten: “We zijn getuige van een snelle wisseling van de wacht als het gaat om investeringen in innovation centres. Hoewel de VS en Europa traditioneel gezien worden als de dominante krachten op het gebied van innovatie en technologie, zal Azië binnenkort meer innovation centres tellen dan de VS.”

Nieuws

Meer nieuws over