Het politieke landschap voorspellen met de Verkiezingen Hackathon

01 maart 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Op vrijdag 10 maart organiseren The Analytics Lab en Cmotions de ‘Verkiezingen Hackathon’, een evenement waarbij de voorspellende kracht van data analytics zal worden gebruikt om de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen te voorspellen.

De strijd in de politieke arena is weer losgebarsten. Over enkele weken vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en zal bekend worden welke partijen aan de macht zullen komen. Belangrijker nog, dan zal duidelijk worden welke partijen hun krachten zullen bundelen om de volgende regering te vormen, na kabinet Rutte II. 

Door de jaren heen is het belang van data analytics binnen het politieke spectrum enorm toegenomen. Een goed voorbeeld is de Verenigde Staten waar data-analyses Donald Trump hebben geholpen om stemmers te beïnvloeden. Vooral binnen de ‘swing states’, staten met veel zwevende kiezers, heeft dit een cruciale rol gespeeld in het verkrijgen van voldoende kiesmannen om zodoende de verkiezingen te winnen. Door slim gebruik te maken van data wist het campagneteam van Trump uiteenlopende doelgroepen te bereiken met op maat gemaakte boodschappen.
Verkiezingen HackathonOok in Nederland gaat het erom spannen de komende verkiezingen. Want ook hier hebben we, net als bij de Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gezien dat peilingen of voorspellingen er flink naast kunnen zitten. Twee weken voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2012 stond de SP in de peilingen op 35 zetels. De partij behaalde uiteindelijk met 15 zetels nog niet de helft van het door peil.nl voorspelde aantal zetels in het Binnenhof. De PvdA daarentegen, klom in de laatste weken uit het dal: waar 18 zetels verwacht werden, belandde Diederik Samsom met een 38 koppen tellende fractie in de Tweede Kamer. Zij werden daarmee, achter de VVD, de tweede partij van Nederland. 

En wat te denken van de Brexit-peilingen in de UK. Waar lange tijd niemand durfde te denken dat het uittreden van de UK uit de Europese Unie werkelijkheid zou worden. Vlak voor het beslissende referendum lieten peilingen zien dat het ‘Remain’ kamp met 55% leek te gaan winnen, maar toch stemden 51,9% van de UK vóór de Brexit, dit tegen alle verwachtingen in. 

De Verkiezingen Hackathon

Nederlanders zijn steeds minder trouw aan één partij en lijken steeds vaker geleid te worden door populistisch gedachtegoed. In een poging meer inzicht te krijgen in de voorspellende krachten die schuil gaan achter ons stemgedrag, organiseren The Analytics Lab en Cmotions een ‘Verkiezingen Hackathon’. In deze wedstrijd zullen analisten en data scientists van verschillende bedrijven in teams met elkaar de strijd aangaan. Door slim gebruik te maken van data zullen ze proberen om de verkiezingsuitslag van de aankomende Tweede Kamerverkiezingen zo goed mogelijk te voorspellen. Deze spannende strijd zal plaatsvinden op vrijdag 10 maart, waarna op 15 maart zal moeten blijken wie als winnaar op het toneel mag verschijnen.

Deze hackathon is het vervolg op een eerdere succesvolle editie in 2016, waar de deelnemers gevraagd werd om de voetbaluitslagen in de Premier League te voorspellen. Dit leverde toen een mooie strijd op, waarbij een team van Emesa er met de beker vandoor is gegaan.