De 20 bedrijven die het meest investeren in innovatie en R&D

19 januari 2017 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Volkswagen is nog steeds het bedrijf dat wereldwijd het meeste uitgeeft aan innovatie en R&D. Apple heeft net aan zijn positie behouden als het bedrijf dat gezien wordt als de meest innovatieve speler ter wereld.

Volgens een onderzoek van Strategy&, getiteld ‘Global Innovation 1000’, zijn de totale R&D-uitgaven van de 1.000 bedrijven die het meeste uitgeven aan Research & Development (R&D; onderzoek & ontwikkeling) tussen 2010 en 2016 gestegen van $508 miljard naar $680 miljard. 

In het onderzoek wordt ook aandacht besteed aan welke 20 bedrijven er het meest in R&D hebben geïnvesteerd. Bovenaan de lijst staat Volkswagen – de Duitse automotive gigant heeft in 2016 maar liefst $13,2 miljard geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, een stijging van 2,7% ten opzichte van 2015 en goed voor 5,6% van de totale omzet van bedrijf. 

The Top 20 R&D Spenders

Op de tweede plek volgt computer- en elektronicagigant Samsung, die $12,7 miljard in R&D heeft geïnvesteerd het afgelopen jaar – 3% meer dan in 2015 en 7,2% van zijn totale omzet. Amazon komt op de derde plek met $12,5 miljard. Vorig jaar stond de e-commercegigant nog op de zevende plek, maar het afgelopen jaar heeft het bedrijf zijn innovatie-uitgaven flink verhoogd (+35,2%), waardoor de uitgaven van het bedrijf nu uitkomen op 11,7% van zijn totale omzet. Alphabet, het moederbedrijf van Google, is twee plekken gestegen naar de vierde plek. De R&D-uitgaven van het concern kwamen vorig jaar uit op $12,3 miljard, 16,4% van de omzet. Intel sluit de top 5 met totale investeringen van $12,1 miljard, 21,9% van de totale omzet. 

Op de zesde, zevende en achtste plek volgen respectievelijk Microsoft ($12 miljard), Roche Holding ($10 miljard) en Novartis ($9,5 miljard), terwijl Johnson & Johnson op de negende plek vertoeft met R&D-uitgaven van $9 miljard. Toyota staat op de tiende plek met $8,8 miljard, terwijl Apple zijn positie met 7 plaatsen heeft verbeterd en de 11e plek pakt – terwijl het computer- en elektronicabedrijf slechts 3,5% van zijn omzet spendeert aan innovatie. In de rest van de top 20 zijn voornamelijk spelers uit de automotive industrie en gezondheidszorg te vinden, met software en internetleverancier Oracle op de 20e plek.

Meest innovatieve bedrijven

Als onderdeel van het onderzoek heeft het adviesbureau de respondenten gevraagd om aan te geven welke bedrijven volgens hen het meest innovatief zijn. Opvallend is dat er een aanzienlijke kloof bestaat tussen het meest uitgeven aan R&D - zowel in absolute bedragen als in aandeel van de omzet - en het worden genoemd als een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld.

The 10 Most Innovative Companies

Apple staat hier op de eerste plek, een positie die het bedrijf al sinds 2010 bekleedt, zelfs terwijl het bedrijf van de hele top 20 bedrijven die het meest uitgeven aan R&D het kleinste deel van zijn omzet in innovatie investeert. Het rapport benadrukt echter dat hoewel Apple nog steeds voor ligt op zijn belangrijkste rivaal en constante nummer 2, Alphabet, de kloof tussen de twee bedrijven kleiner is geworden de afgelopen jaren. 3M staat opnieuw op de derde plek na tussen 2012 en 2014 te zijn afgezakt naar de zesde plek. 

Tesla is, na vorig jaar de derde plek te hebben bekleed, weer uit de top 3 gezakt en staat in 2016 op de vierde plek. De afgelopen jaren is het bedrijf van Elon Musk sterk gestegen in de ranking. De top vijf wordt gesloten door Amazon, die net als Tesla de afgelopen jaren een sterke opkomst heeft gemaakt, ten koste van 3M, maar na een korte derde plek weer buiten de top 3 is gevallen. Samsung volgt op de zesde plek, na eveneens een jaar op de derde plek te hebben gestaan in 2013. Facebook heeft zich een weg gebaand langs Microsoft, General Electric en IBM naar de zevende plek.