IoT technologie geeft inzicht in Waterkrachtcentrale Dommelstroom

09 november 2016 Consultancy.nl

De waterkrachtcentrale in de Dommel bij Sint-Michielsgestel is van start gegaan met het produceren van energie. Een app, ontwikkeld door The Next View met behulp van Internet of Things technologie, houdt de circa 500 aandeelhouders op de hoogte van allerlei real-time gegevens, zoals de hoeveelheid opgwekte energie, het hoogteverschil in water en het debiet. 

Het idee om een waterkrachtcentrale te bouwen is geboren bij vader en zoon Jan en Bram Taks. Zij merkten op dat het grote peilverschil tussen de boven- en benedenstrooms in de Dommel bij Sint-Michielsgestel, welke ongeveer 1,80 meter is, een ideale locatie zou zijn voor het produceren van duurzame energie. Bij de stuw in de Dommel valt jaarlijks gemiddeld 250 miljard liter water naar beneden. Door een turbine te plaatsen onder het neervallende water zou de draaiende beweging van deze turbine kunnen worden omgezet in elektrische stroom.

Waterkrachtcentrale Dommelstroom van start

Om het idee tot werkelijkheid te brengen richtten de initiatiefnemers de Duurzame Energie Coöperatie Dommelstroom op. Na de planningsfase te hebben afgerond stelde de coöperatie vast dat er iets meer dan €1 miljoen op tafel zou moeten komen om het plan financieel rond te krijgen. Al snel wisten ze een subsidie te bemachtigen van Sichting Doen. Het resterende bedrag van €750.000 werd vervolgens met succes ingezameld via crowdfunding – burgers van Gestel en omringende plaatsen konden certificaten kopen à €150 per stuk.

Begin dit jaar maakte de energiecoöperatie, zo’n vier jaar nadat het idee ontstond, bekend dat er van alle kanten (financieel, vergunningen, bouwplannen, enz) groen licht was om van start te gaan met de bouw. De infrastructuur werd gemonteerd, in september werd de schroef voor de centrale geplaatst en afgelopen maand werd uitgebreid getest met de installatie. Tot grote vreugd van de initiatiefnemer ging alles volgens plan, met als resultaat dat de waterkrachtcentrale Dommelstroom op zaterdag 5 november, onder toeziend oog van tegen de vijfhonderd enthousiaste bezoekers, formeel werd geopend.

Dommelstroom app

Jan Taks liet tijdens de officiële opening weten dolblij te zijn met de start: “Eerst ben je aan het fantaseren en dromen over duurzame stroom en nu is het dan zover!” Volgens zijn berekeningen zal de waterkrachtcentrale Dommelstroom jaarlijks rond de 650.000 Kwh aan elektriciteit opwekken*, volgens Jan Taks genoeg om 170 huishoudens in de regio te voorzien van volledig duurzame groene stroom.

Dommelstroom app

Om de circa 500 milieubewuste aandeelhouders en overige geïnteresseerden, op de hoogte te houden van hoe de waterkrachtcentrale draait zijn de initiatiefnemers een samenwerking aangegaan met The Next View om een speciale app te laten ontwikkelen. De zogeheten ‘Dommelstroom App’ (beschikbaar in Google en Apple App Store) geeft alle stakeholders real time inzicht in de elektriciteitsproductie van de waterkrachtcentrale. Zo produceerde de centrale bijvoorbeeld op de dag van de officiële opening al bijna 750 KwH aan elektriciteit. Ook toont de app informatie over de snelheid van de schroef, het actuele hoogte verschil en het debiet.

Bram Taks: “Dankzij de mobiele app kunnen de deelnemers straks op ieder moment van de dag geïnformeerd worden over hun eigen waterkrachtcentrale.” Daarbovenop hoopt hij dat de informatie zal leiden tot meer bewustzijn over hoe mensen met hun energie omgaan. “Zelf groene energie opwekken en minder verbruiken geeft een dubbel effect!” 

De Dommelstroom app is geheel belangeloos ontworpen en gerealiseerd door The Next View, een SAP-specialist uit Den Bosch. Door middel van sensoren op diverse plekken in de installatie, en met behulp van Internet of Things technologie (gebouwd met het SAP HANA platform) wordt alle data verzameld, verwerkt en op gebruiksvriendelijke manier gepresenteerd. Jan Willem Goes, Projectmanager bij The Next View, laat weten dat hij trots is op de samenwerking en bijdrage aan een duurzamere wereld, en voegt toe: “Dit is een mooi, lokaal initiatief waar we met onze kennis van Internet Of Things en het ontwikkelen van mobiele apps met plezier aan hebben meegewerkt.” 

Energietransitie

Nederland heeft volgens experts nog een lange weg te gaan om de energiedoelstellingen van 2050 te halen. Parallel aan overheidsbeleid zijn burgers en bedrijven volop bezig met het leveren van een bijdrage aan de beoogde energietransitie. Zo sloegen bijvoorbeeld afgelopen maanden zo’n 40 grote bedrijven de handen ineen om de politiek aan te sporen om de energietransitie te versnellen. Zij roepen het kabinet onder meer op om een minister voor economie, klimaat en energie in te stellen en een nationale investeringsbank op te zetten die investeringen in innovatieve energieprojecten mogelijk maakt. En in oktober ging het private initiatief Circular Valley van start – een gebied van meer dan 20.000 vierkante meter naast Schiphol dat volgens de initiatiefnemers de eerste business development hub ter wereld is die speciaal is ingekleed voor circulair ondernemen. 

* Het energiepotentieel van het water is gelijk aan het hoogteverschil (voor en achter de stuw: 1,80 meter) van het water maal het debiet (circa 10 kubieke meter per seconde) maal de zwaartekrachtversnelling (9,8). Dit komt uit op 150 kW. Rekening houdend met diverse correcties geeft dit omgerekend een productiviteit van 650.000 Kwh per jaar.


×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Consulting & Interim Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnitude Consulting Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Oxyma p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron Business Consulting TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST Twynstra Gudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup