IoT technologie geeft inzicht in Waterkrachtcentrale Dommelstroom

09 november 2016 Consultancy.nl

De waterkrachtcentrale in de Dommel bij Sint-Michielsgestel is van start gegaan met het produceren van energie. Een app, ontwikkeld door The Next View met behulp van Internet of Things technologie, houdt de circa 500 aandeelhouders op de hoogte van allerlei real-time gegevens, zoals de hoeveelheid opgwekte energie, het hoogteverschil in water en het debiet. 

Het idee om een waterkrachtcentrale te bouwen is geboren bij vader en zoon Jan en Bram Taks. Zij merkten op dat het grote peilverschil tussen de boven- en benedenstrooms in de Dommel bij Sint-Michielsgestel, welke ongeveer 1,80 meter is, een ideale locatie zou zijn voor het produceren van duurzame energie. Bij de stuw in de Dommel valt jaarlijks gemiddeld 250 miljard liter water naar beneden. Door een turbine te plaatsen onder het neervallende water zou de draaiende beweging van deze turbine kunnen worden omgezet in elektrische stroom.

Waterkrachtcentrale Dommelstroom van start

Om het idee tot werkelijkheid te brengen richtten de initiatiefnemers de Duurzame Energie Coöperatie Dommelstroom op. Na de planningsfase te hebben afgerond stelde de coöperatie vast dat er iets meer dan €1 miljoen op tafel zou moeten komen om het plan financieel rond te krijgen. Al snel wisten ze een subsidie te bemachtigen van Sichting Doen. Het resterende bedrag van €750.000 werd vervolgens met succes ingezameld via crowdfunding – burgers van Gestel en omringende plaatsen konden certificaten kopen à €150 per stuk.

Begin dit jaar maakte de energiecoöperatie, zo’n vier jaar nadat het idee ontstond, bekend dat er van alle kanten (financieel, vergunningen, bouwplannen, enz) groen licht was om van start te gaan met de bouw. De infrastructuur werd gemonteerd, in september werd de schroef voor de centrale geplaatst en afgelopen maand werd uitgebreid getest met de installatie. Tot grote vreugd van de initiatiefnemer ging alles volgens plan, met als resultaat dat de waterkrachtcentrale Dommelstroom op zaterdag 5 november, onder toeziend oog van tegen de vijfhonderd enthousiaste bezoekers, formeel werd geopend.

Dommelstroom app

Jan Taks liet tijdens de officiële opening weten dolblij te zijn met de start: “Eerst ben je aan het fantaseren en dromen over duurzame stroom en nu is het dan zover!” Volgens zijn berekeningen zal de waterkrachtcentrale Dommelstroom jaarlijks rond de 650.000 Kwh aan elektriciteit opwekken*, volgens Jan Taks genoeg om 170 huishoudens in de regio te voorzien van volledig duurzame groene stroom.

Dommelstroom app

Om de circa 500 milieubewuste aandeelhouders en overige geïnteresseerden, op de hoogte te houden van hoe de waterkrachtcentrale draait zijn de initiatiefnemers een samenwerking aangegaan met The Next View om een speciale app te laten ontwikkelen. De zogeheten ‘Dommelstroom App’ (beschikbaar in Google en Apple App Store) geeft alle stakeholders real time inzicht in de elektriciteitsproductie van de waterkrachtcentrale. Zo produceerde de centrale bijvoorbeeld op de dag van de officiële opening al bijna 750 KwH aan elektriciteit. Ook toont de app informatie over de snelheid van de schroef, het actuele hoogte verschil en het debiet.

Bram Taks: “Dankzij de mobiele app kunnen de deelnemers straks op ieder moment van de dag geïnformeerd worden over hun eigen waterkrachtcentrale.” Daarbovenop hoopt hij dat de informatie zal leiden tot meer bewustzijn over hoe mensen met hun energie omgaan. “Zelf groene energie opwekken en minder verbruiken geeft een dubbel effect!” 

De Dommelstroom app is geheel belangeloos ontworpen en gerealiseerd door The Next View, een SAP-specialist uit Den Bosch. Door middel van sensoren op diverse plekken in de installatie, en met behulp van Internet of Things technologie (gebouwd met het SAP HANA platform) wordt alle data verzameld, verwerkt en op gebruiksvriendelijke manier gepresenteerd. Jan Willem Goes, Projectmanager bij The Next View, laat weten dat hij trots is op de samenwerking en bijdrage aan een duurzamere wereld, en voegt toe: “Dit is een mooi, lokaal initiatief waar we met onze kennis van Internet Of Things en het ontwikkelen van mobiele apps met plezier aan hebben meegewerkt.” 

Energietransitie

Nederland heeft volgens experts nog een lange weg te gaan om de energiedoelstellingen van 2050 te halen. Parallel aan overheidsbeleid zijn burgers en bedrijven volop bezig met het leveren van een bijdrage aan de beoogde energietransitie. Zo sloegen bijvoorbeeld afgelopen maanden zo’n 40 grote bedrijven de handen ineen om de politiek aan te sporen om de energietransitie te versnellen. Zij roepen het kabinet onder meer op om een minister voor economie, klimaat en energie in te stellen en een nationale investeringsbank op te zetten die investeringen in innovatieve energieprojecten mogelijk maakt. En in oktober ging het private initiatief Circular Valley van start – een gebied van meer dan 20.000 vierkante meter naast Schiphol dat volgens de initiatiefnemers de eerste business development hub ter wereld is die speciaal is ingekleed voor circulair ondernemen. 

* Het energiepotentieel van het water is gelijk aan het hoogteverschil (voor en achter de stuw: 1,80 meter) van het water maal het debiet (circa 10 kubieke meter per seconde) maal de zwaartekrachtversnelling (9,8). Dit komt uit op 150 kW. Rekening houdend met diverse correcties geeft dit omgerekend een productiviteit van 650.000 Kwh per jaar.


×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup