Twee adviseurs gestart met Supply Talent Traineeship

06 oktober 2016 Consultancy.nl

Febe Smid en Marco van Eijsden zijn gestart binnen het Supply Talent Traineeship van Supply Value. Gedurende twee jaar doen de twee young professionals ervaring op bij verschillende opdrachtgevers en ontwikkelen ze zich tot volwaardige supply (chain) management professionals. Daarnaast volgen de talenten een opleidingsprogramma op het gebied van inkoop, supply chain, project- en verandermanagement en persoonlijke ontwikkeling.

Supply Value, een consultancybureau uit Arnhem met een kernteam van twintig professionals, helpt organisaties bij het realiseren van duurzame verbeteringen en innovaties op het gebied van inkoopmanagement en supply chain management. Het adviesbureau levert specifiek diensten op drie vakgebieden: Inkoop, Supply Chain Management en Informatiemanagement.

Na jaren actief te zijn op de markt – Supply Value is in 1999 opgericht – constateerde het Arnhemse bureau dat er een sterke vraag is naar ervaren inkopers met een hoog opleidingsniveau, maar dat er tegelijkertijd weinig universitaire opleidingen zijn die hun studenten klaarstomen om direct aan de slag te gaan als professionele inkoper. Om dat gat te dichten besloot Supply Value in 2009 om Supply Talent op te zetten, een traineeship programma bedoeld voor ambitieuze academici, dat jonge talenten de mogelijkheid biedt om verschillende organisaties en functies te verkennen.

Kandidaten die voor het traineeshipprogramma in aanmerking komen beschikken over maximaal twee jaar werkervaring en bovengemiddelde capaciteiten. Tijdens het tweejarig programma worden ze door Supply Value, een van de ‘preferred suppliers’ van de Rijksoverheid voor inkoopconsultancy- en advies, intensief begeleid bij hun ontwikkeling tot inkoop- en supply chain professional. Daarbij krijgen de trainees vanaf het begin veel verantwoordelijkheid en worden vanaf hun eerste functie direct ingezet als bijvoorbeeld projectleider in een kleiner project, of een belangrijke rol als inkoper, analist of contractmanager in een groot veranderprogramma. 

Het tweejarig programma van Supply Value

De twee nieuwste professionals die het traineeshipprogramma zijn ingestroomd zijn Febe Smid en Marco van Eijsden.

Marco van Eijsden is in september begonnen in het Supply Talent Traineeship. Vlak nadat hij afgestudeerd was solliciteerde hij bij Supply Value en nog geen twee weken later werkte hij er als consultant. Van Eijsden: “Juist het traineeship sprak me aan. Je wordt binnen korte tijd opgeleid tot inkoopprofessional, een vak dat voor mij vrij onbekend is. Na twee vakken in totaal op mijn studie leek het me echter al wel een heel interessant vakgebied waar ik meer van zou willen weten en me verder in wilde specialiseren!” Van Eijsden behaalde een bachelor in Technische Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven en daar vervolgens ook zijn master Operations Management & Logistics. Zijn afstudeerproject deed hij bij Philips en ging over het creëren van een performance management systeem voor een afdeling die nieuwe services maakte. Hier leerde hij veel over stakeholder management en hoe verschillende medewerkers van een organisatie aankijken tegen (hun eigen) prestatie en die van hun team. “Mijn bachelor en master hadden een zeer analytische en wiskundige focus. Die focus was er veel minder bij mijn afstudeerproject, waardoor ik er juist veel van geleerd heb”, aldus Van Eijsden.

Gevraagd naar zijn motivatie om te kiezen voor het Supply Talent Traineeship, geeft Van Eijsden aan: “Het traineeship bij Supply Value biedt mij twee kansen die je anders niet gemakkelijk kunt krijgen. Enerzijds kun je hierdoor in korte tijd ontzettend veel leren over het inkoopvak en de afslag richting supply chain oplossingen. Juist bij inkoop is het leuk om niet de focus te leggen op kostenbesparingen, maar op waarde creatie. Daarnaast zie je als consultant ook een groot aantal andere organisaties, wat een extreem leerzame ervaring is.”

Febe Smid leerde Supply Value in 2015 kennen, tijdens een workshop op het Nijmegen Career Event en ook Smid ging afgelopen maand aan de slag. De young professional studeerde HBO Facility Management aan de Hogeschool Utrecht Amersfoort. Tijdens haar HBO studie (en minor MKB Adviseur) heeft zij bij meerdere opdrachtgevers projecten mogen uitvoeren. Daar leerde ze veel over het doen van onderzoek, het verbeteren van bedrijfsprocessen en het werken in teamverband. Na haar HBO studie koos Smid ervoor om door te studeren en volgde eerst de pre-master Business Administration aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hierna rondde zij in één jaar haar Master Business Administration af. Smid: “Door mijn universitaire opleiding heb ik mijn analytisch vermogen en onderzoeksvaardigheden verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast heb ik veel gewerkt met casussen waarbij we strategische vraagstukken binnen organisaties moesten oplossen. Hier heb ik veel van geleerd.”

Marco van der Eijsden, Febe Smid - Supply Talent

“Wat me vooral aansprak aan Supply Value is de bedrijfscultuur en de mentaliteit. Supply Value is een bedrijf met mensen die allemaal keihard werken en voor het hoogst haalbare resultaat gaan. Dit herken ik in mezelf”, zegt Smid. Verder wijst ze op de variëteit die het programma jonge adviseurs biedt: “Het lijkt me interessant om een kijkje te kunnen nemen binnen uiteenlopende organisaties. Daarnaast vind ik het fijn dat het traineeship van Supply Value me de mogelijkheid biedt om opleidingen en trainingen te volgen zodat ik me verder kan ontwikkelen op het gebied van inkoop.”

Leertraject

Van Eijsden en Smid krijgen de komende twee jaar een uitgebreid leertraject voorgeschoteld gericht op inhoudelijke kennis over inkoop, daarnaast komen ook algemene vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling aan bod. De bij het traineeship betrokken coaches en docenten hebben volgens Supply Talent zowel didactische vaardigheden als praktijkervaring binnen en buiten inkoop, waardoor trainees kunnen rekenen op een steile leercurve. 

Naast het formele traineeshipprogramma is er een budget beschikbaar ter ondersteuning van ‘self learning’. Met dit budget kunnen de trainees in onderling overleg zelf een aantal educatieve en/of sociale evenementen organiseren die aansluiten bij de leerdoelstellingen vanuit de groep. Buiten het opleidingsprogramma doen de deelnemers kennis en ervaring op gedurende de opdrachten die worden uitgevoerd bij de verschillende opdrachtgevers. On the job coaching wordt verzorgd door een mentor vanuit de klantorganisatie, terwijl Supply Talent zelf elke trainee koppelt aan een vaste coach van het bureau.