Eugene Grüter volgt Ton de Jong op als topman van Sweco

09 september 2016 Consultancy.nl

Ton de Jong, tot voor kort directeur van Sweco Nederland (het vroegere Grontmij) heeft per 1 september het ingenieursbedrijf verlaten. De Jong is opgevolgd door de nieuwe Managing Director Eugene Grüter, hiervoor Directievoorzitter van bouwconcern BAM en voormalig bestuurder binnen ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. Eugene Grüter heeft ruime ervaring in organisatie- en managementontwikkeling en zal binnen Sweco toetreden tot het Executive Team.

Met 14.500 medewerkers in Europa, een omzet van ongeveer €1,7 miljard en projecten in zo’n 70 landen wereldwijd, is het aan de Nasdaq Stockholm genoteerde en van oorsprong Zweedse Sweco het grootste architecten- en ingenieursadviesbureau van Europa. In oktober 2015 nam Sweco advies- en ingenieursbureau Grontmij Nederland over, dat sinds 2012 werd geleid door country managing director Ton de Jong, die daarvoor ruim 20 jaar werkzaam was voor Capgemini Consulting, de adviespraktijk van ICT dienstverlener Capgemini. 

Onlangs maakte Sweco bekend dat Ton de Jong de organisatie verlaat en door Eugene Grüter zal worden opgevolgd. Grüter is een professional met ruime, jarenlange ervaring op managementniveau in het consulting-, engineering- en constructie-domein. De nieuwe topman is afkomstig van BAM Bouw en Vastgoed, het bouwconcern waar hij tussen september van vorig jaar en mei van dit jaar Bestuursvoorzitter was. In de jaren daarvoor was hij lid van de Executive Council bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en zo’n drie jaar actief als Business Line Director Buildings. In zijn vroege loopbaan werkte Grüter onder meer als Managing Director bij Heijmans en voorganger Stork infratechniek en was hij jarenlang als Sales/Marketing Manager werkzaam binnen IBM, waar hij zijn loopbaan startte na te zijn afgestudeerd in Rechten (in Leiden).

Eugene Grüter - SWECO

Tomas Carlsson, president en CEO van Sweco, zegt in een reactie op de komst van Grüter binnen Sweco: “Met Eugene Grüter krijgt Sweco Nederland een ervaren leider die in staat is duurzame relaties met klanten en werknemers op te bouwen. Hij heeft een solide track record in het bereiken van resultaten en transformeren van organisaties.”

Ook Grüter, die per 1 september van start is gegaan, toont zich verheugd over zijn nieuwe uitdaging binnen het ingenieursbureau: “Er zijn veel kansen in de Nederlandse markt. Met de 100-jarige historie en aanwezigheid door het land, de sterke klantrelaties en als zeer ervaren werknemer is Sweco in de unieke positie om Nederlandse steden en gemeenschappen van de toekomst te plannen en ontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om de potentie van Sweco's business in Nederland te ontwikkelen samen met onze klanten en de organisatie.”

Naast de komst van Grüter werd deze maand ook Femke Haest binnen Sweco verwelkomd, als het nieuwe afdelingshoofd Bodem. Haest is een ervaren bodemexpert met een brede achtergrond in de ingenieursbranche. Tot voor kort was zij teammanager bij ingenieursbureau Tauw. Haar ervaring in het vak bouwde zij op aan zowel de overheids- als aan de bureauzijde. Na afronding van haar studie Aardwetenschappen aan de Universiteit Utrecht werkte zij onder andere als projectleider Bodem bij Royal HaskoningDHV en als projectleider Bodemsanering bij Provincie Gelderland. De afgelopen jaren vervulde zij diverse leidinggevende functies bij Tauw.

Nieuws

Meer nieuws over