Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt groeit naar €12 miljard

24 augustus 2016 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt is op weg om in 2016 een recordomvang van €12 miljard te bereiken. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. De Europese beleggingsmarkt daarentegen vertoonde echter een daling ten opzichte van vorig jaar, veroorzaakt door grote krimp in de Britse markt – de grootste vastgoedbeleggingsmarkt van Europa.

In het eerste halfjaar van 2016 heeft de Europese vastgoedbeleggingsmarkt een omvang bereikt van €109 miljard. Dat is een daling van 12% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2015. Dat blijkt uit recent onderzoek van Cushman & Wakefield, een vastgoedadviesbureau met meer dan 250 kantoren wereldwijd. In het tweede kwartaal lag het beleggingsvolume met €56,8 miljard, zo’n 9% hoger dan in het eerste kwartaal.

Uit het onderzoek blijkt dat de daling in marktomvang vooral te danken is aan de krimp van de Britse vastgoedbeleggingsmarkt. Sinds de inwoners van de UK in het referendum voor een Brexit stemden, heeft de vastgoedbeleggingsmarkt van het land – veruit de grootste markt van Europa – te maken met aanzienlijke onzekerheid. Hierdoor wordt er veel minder belegd in de Britse vastgoedmarkt, die in het eerste halfjaar van 2016 op een omvang van €32 miljard blijft steken. Dat is een maar liefst 35% minder dan de waarde in H1 2015. De onderzoekers schrijven dat er kort nadat de uitslag bekend werd al een aantal transacties werd geannuleerd.

Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt groeit naar 12 miljard

Hoewel de Europese vastgoedbeleggingsmarkt in zijn geheel krimp vertoonde, zag het merendeel van de afzonderlijke Europese landen echter groei. In 19 van de 29 onderzochte markten werd in het afgelopen halfjaar meer belegd dan in H1 2015. Voor continentaal Europa (exclusief de UK) gold een gemiddelde groei van 3%. Vooral de Zweedse markt boekte een opmerkelijke groei en kwam uit op een totale omvang in H1 2016 van €10,6 miljard, door vooral een sterk tweede kwartaal (€7,3 miljard). Ter illustratie, over heel 2015 werd in totaal maar €10 miljard in Zweeds vastgoed belegd.

Ook in Centraal- en Oost-Europa wordt flinke groei geboekt. Hier werd door een groei in investeringen een omvang van ruim €4 miljard bereikt, een toename van 60% ten opzichte van H1 2015. 

Nederland
Volgens vastgoedadviseur Cushman & Wakefield heeft de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt een “uitstekend” eerste halfjaar achter de rug. Het bureau voorspelt dat de Nederlandse markt dit jaar wel eens een recordomvang van €12 miljard zou kunnen bereiken. In het eerste halfjaar groeide het vastgoedbeleggingsvolume in Nederland met ruim 8% naar €5 miljard.

Oorzaak van de groei zijn volgens het adviesbureau de gunstige verhouding tussen de aanvangsrendementen in ons land en bijvoorbeeld 10-jarige staatsobligaties. Vanwege de aanhoudend lage rente zorgt dit ervoor dat commercieel vastgoed een aantrekkelijke investering vormt voor zowel nationale als internationale investeerders.