Nederlandse miljonairs boeren beter dan buitenlanders

15 augustus 2016 Consultancy.nl

Het aantal miljonairs in ons land is het afgelopen jaar met zo’n 8% gestegen naar 204.000. Het totale vermogen van deze groep groeide ook met 8% naar $517 miljard, blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport.

Jaarlijks voert zakelijk dienstverlener Capgemini onderzoek uit naar het vermogen van de rijken der aarde. Uit de 2016-editie van het ‘World Wealth Report’ (WWR), de twintigste editie, komt naar voren dat Nederlandse miljonairs in 2015 beter hebben gepresteerd dan het wereldwijde gemiddelde. Het aantal particulieren met een besteedbaar vermogen van $1 miljoen of meer nam wereldwijd met 4,9% toe naar 15,4 miljoen, ter vergelijking, Nederland zag een stijging van 7,5%. Ook op vermogensvlak deden inwoners van ons land het beter: +4,0% stijging in vermogen wereldwijd versus +7,9% onder de Nederlanders.

Aantal miljonairs wereldwijd

Het rapport brengt verder verschillende eigenzinnige kenmerken van Nederlandse miljonairs boven tafel. Zo zijn Nederlanders, hoe kan het ook anders, meer dan gemiddeld op zoek naar ‘koopjes’ – investeringen die worden ondergewaardeerd door de markt. Onroerend goed is erg geliefd onder de Nederlandse miljonairs, zij hebben de helft van hun vermogen in onroerend goed – een groot gedeelte van de miljonairs woont in vijf gemeenten – en aandelen zitten. Alternatieve investeringen zoals grondstoffen en hedge funds zijn minder gebruikelijk dan in andere landen. 

Nederlandse miljonairs hebben meer vertrouwen in hun vermogensbeheerder en de toezichthouders dan een jaar geleden, maar minder vertrouwen in eigen kunnen om rendement op hun eigen vermogen te genereren in vergelijking met collega-miljonairs in andere landen. Dit verklaart volgens de onderzoekers ook waarom Nederlandse miljonairs meer dan gemiddeld een tweede of derde vermogensbeheerder raadplegen voor advies in vergelijking met landen in andere regio’s. “Blijkbaar hebben Nederlanders meer behoefte aan een second opinion dan miljonairs in andere landen” aldus Freek Roelofs, sectorexpert Financial Services bij Capgemini Consulting. 

Tot slot doen Nederlandse miljonairs in vergelijking met andere regio’s minder investeringen buiten de grenzen (43,8% versus 53,9% wereldwijd) en zijn ze minder sociaal bewogen. “Nederlandse miljonairs hebben minder belangstelling voor investeringen met een sociale impact dan miljonairs in andere landen. Een kwart van de Nederlanders wil zelfs het aandeel in sociale investeringen de komende jaren verminderen, tegenover 9% van de miljonairs wereldwijd”, zegt Roelofs.

Aantal miljonairs wereldwijd in 2025

De best presterende regio voor miljonairs is Azië Pacific, waar het aantal miljonairs met 10% hard groeide. Hierdoor herbergt deze regio niet alleen het grootste aantal ‘High Net Worth Individuals’ (HNWI’s) ter wereld, ook hun vermogen is voor het eerst het grootst. De totale populatie van 5,1 miljoen miljonairs in Azië Pacific bezat in 2015 $17,4 biljoen, tegenover 4,8 miljoen HNWI’s in Noord-Amerika met een gezamenlijk vermogen van $16,6 biljoen.

Samen bezaten de 15,4 miljoen vermogende individuen in de wereld $58,7 biljoen, bijna vier keer zo veel als twintig jaar geleden. Als het huidige groeitempo doorzet wordt in 2025 naar verwachting de grens van $100 biljoen beslecht.

Gerelateerd: Top 10 steden en straten in Nederland voor miljonairs.

Nieuws