16 adviesorganisaties in 100 aantrekkelijkste werkgevers van Nederland

06 juni 2016 Consultancy.nl

Onderzoeksbureau Universum heeft de 2016 editie van zijn ‘Most Attractive Employer’ ranking uitgebracht. Onder businessstudenten wordt de top 100 van beste werkgevers aangevoerd door Heineken, gevolgd door KLM en Google. Zoals ieder jaar mogen diverse adviesorganisaties zich tot de elite van BV Nederland rekenen. In totaal zijn het zestien bureaus dit jaar, waaronder de grote strategiekantoren en de Big Four.

Jaarlijks voert Universum, een onderzoeksbureau gespecialiseerd in employer branding, internationaal onderzoek uit naar de aantrekkelijkheid van werkgevers. Aan de 2016 editie van het Nederlandse onderzoek namen bijna 20.000 studenten van 33 hogescholen en universiteiten deel, die gezamenlijk meer dan 60.000 werkgeverevaluaties hebben ingevuld. Organisaties werden beoordeeld op zo’n veertig criteria, waaronder reputatie, ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, imago op de arbeidsmarkt en training & opleidingsmogelijkheden. Op basis van de feedback hebben de onderzoekers vijf ranglijsten van de 100 aantrekkelijkste werkgevers opgesteld, verdeeld over vijf studierichtingen. 

De Top-100 ranking opgesteld door businessstudenten – studenten die een studie volgen in o.a. business, economie of commercie (6.800+ respondenten, ongeveer een derde van het totaal) – wordt net als in voorgaande jaren gedomineerd door grote multinationals. Bierbrouwer Heineken voert de lijst aan, gevolgd door KLM, de koploper van de 2015-editie, en zoekmachinegigant Google, de nummer #1 onder studenten met een technisch profiel. Nike, de nummer vier van vorig jaar, behoudt zijn positie en de top 5 wordt afgesloten met Apple – in 2015 stond de Amerikaanse techreus op nummer zeven. Overige bekende spelers in de top 20 zijn onder meer Unilever (#6) en Coca-Cola (#7), Rabobank (#10), Endemol (#13), de Rijksoverheid (#16) en Shell (#19).

Een overzicht van de 20 meest aantrekkelijke werkgevers van Nederland volgens businessstudenten:

Top-20 Meest aantrekkelijke werkgevers onder business studenten

Adviesbranche
In de top 100 van aantrekkelijkste werkgevers staan dit jaar in totaal 16 adviesorganisaties. Hiermee mag de consultancybranche zich hofleverancier van de Universum ranking noemen, niet geheel verassend als in ogenschouw wordt genomen dat de consultancybranche voor het vijfde jaar op rij door studenten wordt gezien als de populairste branche om in te starten. Vorig jaar gaf maar liefst 42% van de studenten aan een voorkeur te hebben voor consultancy als springplank voor hun loopbaan, en ook dit jaar laat de advieswereld onder meer de sectoren media, overheid, retail en banken (ver) achter zich.

Net als vorig jaar geniet EY van alle adviesorganisaties de hoogste aantrekkelijkheid, dit jaar staat het accountants- en advieskantoor op #20. Janneke Vroom, Recruitment Leader bij EY, zegt over de behaalde notering: “We zijn vereerd dat een brede groep van Nederlandse studenten EY wederom heeft verkozen tot meest aantrekkelijke accountants- en advieskantoor. Binnen EY geloven we dat teams van specialisten met verschillende achtergronden en talenten tot de beste resultaten komen. Voor onze opdrachtgevers, voor hun directe omgeving en voor de wereld om ons heen.”

Na EY volgt Big Four branchegenoot Deloitte, die een sprong maakt van #5 naar #2, en overall op #26 is geëindigd. Lianne Hermans, Corporate Recruiter bij Deloitte Consulting, wijst op verschillende redenen voor de positieve waardering van de studenten: “Zowel de collega’s als de unieke cultuur binnen Deloitte zorgen ervoor dat Deloitte zo’n aantrekkelijke werkgever is. Daarnaast zijn wij onderscheidend middels het innovatieve karakter van de organisatie wat ruimte biedt voor ondernemerschap en kansen, waardoor een idee zomaar werkelijkheid kan worden!”

Op de derde en vierde plek volgen de overige twee van de vier grote accountants- en adviesgroepen: PwC en KPMG. Hierna volgen The Boston Consulting Group (overall op #34) en McKinsey & Company (overall op #37). De twee bureaus zijn ’s werelds twee grootste strategiekantoren (respectievelijk 11.000 en 17.000 medewerkers wereldwijd) en zijn internationaal gezien, net als de Big Four, een vaste klant in de top van allerlei reputatie- en werkgeversrankings. Jet Schoonderbeek, Recruiter bij McKinsey & Company Amsterdam, over wat McKinsey onderscheidt van de rest: “Bij McKinsey maak je grote veranderingen mogelijk voor bedrijven, overheden en non-profits. Je werkt samen in teams aan complexe vraagstukken, waarbij impact behalen voor de cliënt en jouw persoonlijke ontwikkeling centraal staan.”

Beste Consultancywerkgevers

De zevende plaats in de ‘lijst van adviesorganisaties’ wordt ingenomen door Strategy& (overall #51), het voormalige Booz & Company en tegenwoordig de strategy consulting praktijk van PwC. “Strategy& biedt startende talenten een dynamische en internationale omgeving waarin zij in een hecht team van consultants gestimuleerd worden om het beste uit zichzelf en anderen te halen. Vanaf dag één werken ze samen met de klant aan complexe vraagstukken binnen zeer verschillende industrieën waarbij de focus ligt op ‘strategy through execution’,” aldus Nadine Levin, Recruitment Manager bij het advieskantoor uit Amsterdam. 

Consultancyorganisatie Accenture staat op #8 (overall #54) en accountants- en advieskantoor BDO op #9 (overall #55). Annelies Bos, Recruitment Manager bij BDO, geeft aan dat het kantoor vooral zoekt naar waar de synergie zit tussen kandidaten en het kantoor: “BDO is geen organisatie van grote wervingscampagnes; wij verleiden onze kandidaten niet met spiegeltjes en kraaltjes, maar kijken naar een match waarbij de kandidaat en BDO elkaar kunnen versterken. BDO kenmerkt zich door gedrevenheid en passie voor het vak. Kandidaten die zich daarin herkennen, komen graag met ons in contact.”

De volgende drie plekken in de beste consultancywerkgevers zijn voor IBM (overall #59), strategisch advieskantoor Bain & Company (#61) en Capgemini Consulting (#67), de management adviespraktijk van ICT dienstverlener Capgemini. Caren van der Lee, verantwoordelijk voor werving bij Capgemini Consulting, stelt: “Capgemini Consulting is de plek om je snel te ontwikkelen door bij te dragen aan digitale, innovatieve projecten bij grote (inter-)nationale klanten. We hechten waarde aan authenticiteit, ondernemerschap en ‘scherpte’ van onze consultants waarbij veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en samenwerking.”

Tenslotte hebben ook strategy consultancykantoor Roland Berger (#67) en organisatieadviesbureau Twynstra Gudde (#94) een plek in de Top 100 ranking weten te veroveren. Annelies den Boer, Graduate Recruiter bij Roland Berger, wijst onder andere op de steile leercurve binnen Roland Berger: “Talenten leren nergens zo snel en zo veel als bij ons: ze krijgen vanaf de eerste dag echt verantwoordelijkheid en we verwachten dat ze inhoudelijk meepraten. Onze cultuur stimuleert dat ook: er is een groot groepsgevoel, iedereen is bij elkaar betrokken.” Bij Twynstra Gudde staan professionals volgens Anne Dekker, HR adviseur bij het adviesbureau, zelf aan het roer van hun persoonlijke ontwikkeling: “Bij Twynstra Gudde werk je aan toonaangevende en maatschappelijk relevante projecten. Je staat aan het roer van je eigen ontwikkeling en wij bieden je volop kansen om je talenten en carrière vorm te geven. In 2015 is Twynstra Gudde door opdrachtgevers uitgeroepen tot het beste adviesbureau van Nederland.” 

Universum Top 100 werkgevers 2016

Overige studierichtingen
Naast de categorie ‘Business / Commerce’ scoren consultancybureaus ook hoge ogen in de categorieën als ‘Engineering/IT/Natural Sciences’ en ‘Humanities/Liberal Arts/Education’*. In de eerste van deze twee doelgroepen staan in totaal twaalf adviesorganisaties, waaronder de vijf strategie advieskantoren en de Big Four. Binnen deze categorie zijn het vooral McKinsey & Company (#2) en The Boston Consulting Group (#3), die goed scoren, net achter de #1 in deze lijst, IBM (overall #32). Maar ook Bain & Company (#11) en Roland Berger (#9) doen het verhoudingsgewijs beter onder technische studenten, met name te verklaren doordat ze relatief veel bèta-talent werven. Van de Big Four organisaties staat Deloitte (#5 en #50) het hoogste in deze categorie. 

In de categorie ‘Humanities/Liberal Arts/Education’ staan maar liefst vijftien advieskantoren. The Boston Consulting Group heeft in deze categorie de hoogste notering onder de adviesorganisaties, gevolgd door EY en McKinsey & Company. Nieuwe zakelijke dienstverleners in deze lijst zijn talentontwikkelaar ORMIT (overall #88) en ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV (overall #92). 

Bekijk de bedrijfsprofielen van adviesorganisaties voor meer informatie over carrièremogelijkheden (vacatures, stages, events) voor studenten.

Gerelateerd:De 64 beste werkgevers van Nederland volgens medewerkers’ en ‘De beste consultancy traineeships en trainee programma's’. 

* De overige twee categorieën in de Universum ranking zijn zorg (‘Health/Medicine’) en advocatie (‘Law’).


Meer nieuws over

×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup
×
×
×