Oud McKinsey consultant Ieko Sevinga gaat Wiebe Draijer helpen

24 mei 2016 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Rabobank topman Wiebe Draijer heeft de hulp ingeschakeld van oud-Van Lanschot bestuurder en voormalig McKinsey-consultant Ieko Sevinga. Sevinga heeft de opdracht gekregen om de in december aangekondigde en grootschalige reorganisatie tot een goed einde te brengen. Hij rapporteert hierbij direct aan Draijer, een oud-collega van hem uit zijn McKinsey-tijd.

Vorig jaar heeft Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank, een nieuwe strategie voor de bank ontwikkeld. Met de nieuwe strategie wil Draijer over twee jaar structureel zo’n €2 miljard gaan besparen. Om dit te realiseren is een groot reorganisatieplan opgesteld, onder de werktitel ‘Performance Now’. Om te ondersteunen bij het uitvoeren van dit plan heeft hij onder meer Ieko Sevinga ingehuurd, oud-bestuurder van Van Lanschot Bankiers en voormalig consultant van McKinsey & Company. Draijer en Sevinga kennen elkaar nog uit hun tijd bij McKinsey. Draijer werkte voorheen meer dan twintig jaar voor het consultancykantoor, onder meer als Managing Partner Nederland en in zijn laatste rol als Managing Partner Benelux. In de jaren dat Sevinga bij McKinsey werkte (1993-1998), was Draijer net als hij actief in de rol van Consultant.

Oud McKinsey consultant Ieko Sevinga gaat Wiebe Draijer helpen

De reorganisatie die Draijer voor ogen heeft voor de Rabobank is voor een deel al in gang gezet. De organisatiestructuur van de coöperatieve bank is begin dit jaar compleet omgegooid van ruim 100 zelfstandige lokale Rabobanken tot een gefuseerde eenheid van één Rabobank met één jaarrekening en één bankvergunning. Nu deze stap is gezet zullen alle bedrijfsonderdelen onder de loep worden genomen. Draijer wil op deze manier een forse efficiencywinst realiseren, en de komende jaren zo’n 9.000 banen schrappen – bovenop al lopende plannen om 3.000 banen boventallig te verklaren. De belangrijkste redenen voor het doorvoeren van de reorganisatie vormden het achterblijvende rendement en de benodigde versterking van de kapitaalpositie.

Sevinga heeft de taak gekregen om het reorganisatieplan te managen, en rapporteert daarbij direct aan Draijer. Voor het uitvoeren van deze taak is Sevinga enige tijd geleden benoemd tot Directeur Organisatieontwikkeling en Performance bij de Rabobank. Tot 2015 was Sevinga lid van de Raad van Bestuur van private bank Van Lanschot. Na zijn tijd bij McKinsey startte hij bij Kempen & Co., waar hij opklom tot Statutair Directeur, tot de bank in 2007 werd overgenomen door Van Lanschot, en hij benoemd werd tot bestuurder. In deze rol bleef hij verantwoordelijk voor dochter Kempen & Co., evenals voor Risk, Marketing en Productmanagement.

Management benoemingen

Naast de komst van Sevinga heeft Draaijer de afgelopen periode nog enkele belangrijke high level benoemingen gedaan om de reorganisatie te leiden. Eind vorig jaar vertrok Bert Bruggink, de voormalige Chief Financial & Risk Officer Rabobank, waarna zijn rol werd opgesplitst in een Chief Financial Officer (CFO) en een Chief Risk Officer rol. Als CFO werd begin dit jaar Bas Brouwers  aangesteld en de nieuwe CRO is sinds februari Petra Hoeken. Naast Draaijer, Hoeken en Brouwers bestaat de Raad van bestuur van Rabobank verder uit Rien Nagel (portefeuilles ‘digitale bank’ en coöperatiezaken’), Ralf Dekker (verantwoordelijk voor de ‘fintech’ portefeuille), Berry Marttin (verantwoordelijk voor ‘rural & retail international’ en ‘duurzaamheid’) en Jan van Nieuwenhuizen (verantwoordelijk voor het ‘wholesale bankbedrijf’).