Rohied Mokiem, adviseur bij OC&C Strategy Consultants

12 december 2009 Consultancy.nl

Kun je ons een korte samenvatting geven van jouw achtergrond?
‘Van huis uit’ ben ik astrofysicus. Ik heb computationele-astrofysica aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en ik ben ook aan de UvA gepromoveerd. Daarnaast heb ik een achtergrond in de ICT. Tussen mijn bachelor en master heb ik namelijk ongeveer twee jaar als IT-specialist gewerkt.

Je bent afgestudeerd in Astrofysica, niet de meest gangbare achtergrond voor een strategie consultant. Op welk moment kwam je erachter dat je een strategie consultant wilde worden?
Binnen de strategie consultancy zijn veel mensen met een bèta-achtergrond actief. Dus bijvoorbeeld ingenieurs of natuurkundigen, en daarmee ook astrofysici. De studie astrofysica is alleen niet zo heel groot, waardoor het absoluut aantal consultants met deze achtergrond redelijk beperkt is.

Tijdens mijn studie kwam ik redelijk snel in contact met het strategie consultancy. In mijn eerste jaar wees een bevriende student economie mij er namelijk op dat dit een interessant carrièrepad is voor een fysicus. De combinatie tussen kwantitatieve analyses en het samenwerken met cliënten sprak mij enorm aan. Hoewel ik tijdens mijn studie er niet actief mee bezig ben geweest, heb ik het wel altijd als optie in mijn achterhoofd gehouden. Tijdens de laatste jaren van mijn promotie heb ik uiteindelijk besloten om de strategie consultancy in te gaan.

Je hebt ook gekozen om een PhD studie te doen. Heeft deze PhD je een voordeel ten opzichte van overige (niet-PhD) consultants opgeleverd?
Ik denk dat een belangrijk voordeel van een PhD is dat je al heel goed getraind bent om zelfstandig ingewikkelde vraagstukken op te lossen. Vaak ben je tijdens je PhD namelijk verantwoordelijk geweest voor het kraken van een wetenschappelijk probleem, waarbij je van het ontwikkelen van de eerste hypotheses tot het uiteindelijk publiceren van de bevindingen in de lead bent. Dit kan er voor zorgen dat je sneller door kan groeien doordat je eerder een meer senior rol binnen het team kan vervullen. Ook zijn je analytische vaardigheden goed ontwikkeld. Dit is iets wat goed van pas komt bij analyseren en interpreteren van data wat natuurlijk iets is dat strategie consultants vaak doen.

Rohied Mokiem - OC&C Strategy Consultants

Met jouw achtergrond en profiel kun je bij tal van andere tier-1 strategie kantoren starten. Waarom heb je specifiek voor OC&C Strategy Consultants gekozen?
Mijn keuze heb ik allereerst tijdens het oriënteren gebaseerd op het soort werk en de aanpak van de verschillende kantoren. Wat mij bij OC&C heel erg aansprak was het vele ‘top-line’ strategiewerk dat ze deden, de analytisch en kwantitatieve inslag en de pragmatische aanpak. Het bedrijf is ook nog hard aan het groeien en dat zorgt voor een dynamische omgeving waar je snel onderdeel van wordt en impact op kan hebben. Daarnaast, klinkt bijna als een cliché, maar het klopt echt, zijn het de mensen van OC&C. Er was een hele goede klik en ik had het gevoel dat iedereen graag met elkaar samenwerkte.

Je hebt nu meer dan 3 jaar bij OC&C Strategy Consultants gewerkt. Wat is jouw specialisatie binnen strategie consulting? Welke service offerings?
Binnen de strategie consulting liggen de specialisaties meestal langs de sectoren, bijvoorbeeld retail, FMCG, media, private equity, etc., die je bedient. Het soort werk, dus de typen projecten, wat je voor cliënten in deze sectoren doet, is redelijk vergelijkbaar. Net zoals dat FMCG producenten behoefte hebben aan kostenbesparingstrajecten hebben bijvoorbeeld mediabedrijven dat ook. Natuurlijk bestaan er ook verschillen. Zo zal een retail cliënt bij het ontwikkelen van zijn expansiestrategie nadenken over het openen van nieuwe winkels, franchising, overnemen van retailketen, etc. Een mediabedrijf daarentegen zal misschien meer focussen op het uitbreiden van de product- en dienstenportfolio, of het betreden van nieuwe distributiekanalen.

Consultants beginnen zich vaak wanneer zij het niveau van (senior) projectmanager bereiken zich te specialiseren binnen een bepaalde sector. Meestal betekent dit dat je dan ook 4 tot 6 jaar ervaring hebt. Ik ben zelf daarom nog niet gespecialiseerd in een bepaalde sector. Wel heb ik natuurlijk vanwege mijn achtergrond en mijn projectervaring al wel een aantal gebieden waar ik vaak projecten in doe. Dit zijn bijvoorbeeld mobiliteit / transport, technologie en ICT, private equity en FMCG.

Is het waar dat strategie consultants meer dan 60 uur per week werken? Zo ja, hoe houd je een gezonde work-life balans?
Binnen strategie consultancy houd je vaak bezig met problemen die kritisch zijn voor de ontwikkeling of zelfs het overleven van bedrijven. Dit gaat gepaard met de nodige druk en lange dagen, waarbij ook weken van meer dan 60 uur kunnen horen. Het is echter niet zo dat je continu dit soort weken draait. Er zijn ook weken dat het wat rustiger is, maar feit blijft wel dat strategie consultancy geen ‘nine-to-five’ baan is. Daarom moet je dus goed op je work-life balance blijven letten en ook aandacht aan je hobbies, sport, andere activiteiten, vrienden, etc. geven. Gelukkig is dit ook iets wat normaal gevonden wordt binnen OC&C en krijg ik hier voldoende ruimte voor. Ik zit bijvoorbeeld in de supervisory board van een internationaal onderzoeksnetwerk waar ik een paar dagen per jaar mee bezig ben. Door goed te plannen en heldere afspraken te maken met de partners is dit iets wat heel goed samen gaat met een baan als strategie consultant.

Hoe zou je de cultuur bij OC&C Strategy Consultants beschrijven?
Open, ondernemend, creatief en karaktervolle mensen die graag met elkaar en met cliënten samen willen werken.

Tot slot, wat moet je in ieder geval in huis hebben om een goede strategie consultant te zijn?
Naast scherp analytisch inzicht en een goede business sense denk ik dat het belangrijk is dat je graag mensen helpt. Strategie consulting is ook voor een groot gedeelte people business. Je bent naast maken van analyses ook continue bezig met personen uit verschillende lagen van de organisatie. Het geeft mij veel voldoening als je aan het eind van de dag een oplossing hebt, waarmee al deze personen geholpen zijn. Als je ook nog graag wil werken aan persoonlijke groei en daardoor iedere dag iets anders wil doen en leren, dan ben je volgens mij al goed op weg om een strategie consultant te worden.

Update 10 mei 2016: Rohied Mokiem is sinds begin deze maand partner bij data analytics specialist MIcompany.

Nieuws

Meer nieuws over