Digitale transformatie helpt bij oplossen klimaatcrisis

28 december 2015 Consultancy.nl

De zoektocht naar oplossingen om de aarde minder snel te laten opwarmen, kan veel effectiever. En de sleutel ligt in het toepassen van IT. Technologische ontwikkelingen verminderen ons energieverbruik. De digitale transformatie die wereldwijd plaatsvindt, maakt dat energiesectoren fundamentele stappen kunnen gaan zetten in hun werkwijze. Bovendien versnelt deze particuliere duurzame energie-initiatieven. Dus, wat let ons? Want het kan gemakkelijk anders.

Een goed voorbeeld hoe technologie ons energieverbruik terugdringt, vind ik de Toon van Eneco. Mensen zien hoe hun energieverbruik direct hun portemonnee raakt en dat versterkt zo de bewustwording rondom hun dagelijks energieverbruik. Hetzelfde geldt voor mensen die zonnepanelen installeren. Voor velen wordt het een sport de meter zo hard mogelijk achteruit te zien lopen.

Ook decentrale energie-initiatieven zoals Duurzaam Texel illustreren de verschuiving van het speelveld, waarbij andere partijen dan alleen overheden en energiemaatschappijen aan de knoppen zitten. Hier experimenteert de Quadruple Helix (overheid, kennisinstellingen, industrie én burgers) met de randvoorwaarden die tot een 100% energieneutraal eiland moeten leiden. Smart grids spelen daarin een belangrijke rol.

Technologie en de digitale manier van werken zijn naar mijn idee troefkaarten die veel te weinig worden ingezet in de beperking van onze CO2-uitstoot. De broodnodige energietransitie raakt door digitale transformatie in een stroomversnelling: iedereen kan vanaf zijn zolderkamer een platform bouwen waarop decentrale energievraag en – aanbod samenkomen zonder de tussenkomst van de energiesector. Energie als commodity.

De vraag is niet of dat gaat gebeuren, maar wanneer. Of het water ons over enkele decennia toch niet tot aan de lippen zal staan, hangt dus naar mijn idee af van de wijze waarop bedrijven en overheden de digitale transformatie gaan inzetten. Bedrijven moeten kortcyclisch gaan experimenteren met (technologische) mogelijkheden om veranderingen mogelijk te maken. En een overheid die de digitale transformatie faciliteert, zal binnen vijf jaar voldoen aan de klimaateisen die zo moeizaam tot stand komen aan de mondiale onderhandelingstafel.

Een artikel van Jochem van Hove, Principal Consultant Utilities & Energy bij Capgemini Consulting.

Nieuws

Meer nieuws over