Baker Tilly Berk begeleidt Body Active | Basic-Fit deal

01 december 2015 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Fitnessketen Basic-Fit heeft onlangs branchegenoot Body Active uit Etten-Leur overgenomen. Basic-Fit geeft hiermee verder vorm aan de snelle nationale groei die het nastreeft. Verkoper Body Active werd bij de transactie ondersteund door de corporate finance specialisten van Baker Tilly Berk Corporate Finance.

Fitness is booming in Nederland. Anno 2015 zijn zo’n drie miljoen Nederlanders te vinden in de ruim 1.600 fitnesscentra in ons land en de totale markt is goed voor zo'n €1 miljard aan omzet. Zoals in zoveel sectoren heeft ook de fitnessbranche vandaag de dag te maken met een veranderend marktlandschap. Zo zijn consumenten bijvoorbeeld kritischer geworden over de beprijzing van fitnessfaciliteiten (‘voor €10 moet fitness mogelijk zijn’) en zoeken zij naar de meest flexibele abonnementsvormen in tegenstelling tot de jaarcontracten van vroeger. De afgelopen jaren zag de markt als gevolg van deze en overige ontwikkelingen tal van prijsvechters opkomen en voor veel bestaande centra kwamen de marges onder druk te staan en moesten zij hun businessmodellen opnieuw tegen het licht houden.

Basic-Fit

Om succesvol te kunnen blijven in deze inmiddels verzadigde markt dienen fitnesscentra uit het premiumsegment klanten meer waarde voor hun geld te bieden, door bijvoorbeeld persoonlijke sportbegeleiding te bieden, of naast fitness ook wellnessfaciliteiten aan te bieden. Ook vindt steeds vaker ketensamenwerking plaats, zoals partnerships met lokale zorgaanbieders, of met sportverenigingen (om een breder aanbod te kunnen bieden).

De grootste speler in Europa en in Nederland is Basic-Fit, onderdeel van fitnessketen Health City. Opgericht in 2003 en met het hoofdkantoor in Hoofddorp, wist Basic-Fit de afgelopen jaren een flinke opmars te maken in Nederland. De fitnessketen is naast Nederland (140 vestigingen) ook in de rest van Europa* (in totaal 350 vestigingen) actief. De formule van Basic-Fit richt zich op het aanbieden van onbeperkte sportfaciliteiten voor een vast en laag bedrag per maand in alle vestigingen van het land.

Om zijn groeiambities voor de toekomst verder vorm te geven richt Basic-Fit zich op verdere uitbreiding** van vestigingen. Onlangs werd bekend dat het fitnessbedrijf daartoe branchegenoot Body Active heeft overgenomen, een sport- en health centrum in de regio Etten-Leur, dat zo’n zestien jaar geleden werd opgericht en zo’n 1.800 leden telt. Body Active over de achtergrond van de overname: “Na ruim 20 jaar actief te zijn geweest in de sport en fitnesswereld was het tijd voor de aandeelhouder zich te kunnen richten op andere uitdagingen.”

Body Active in Etten-Leur

De transactie tussen Basic-Fit en Body Active werd aan de verkoperszijde bijgestaan door Baker Tilly Berk Corporate Finance. Na contact met meerdere geïnteresseerden strategische overnamekandidaten werd uiteindelijk “de beste aansluiting gevonden bij Basic-Fit als overnemende partij”, licht het corporate finance bureau de transactie toe.

Wijnhandel den Toom
Voor Baker Tilly Berk Corporate Finance betekende het de tweede afgeronde deal in korte tijd. Vorige maand trad het kantoor ook op als adviseur bij de overname van het Wijnhandel den Toom, een Rotterdamse slijterij en groothandel met een breed assortiment aan wijnen, accessoires, destillaten en bieren.

* Basic-Fit heeft ook vestigingen in België, Frankrijk en Spanje.
** Eind 2013 nam private equity investeerder 3i een meerderheidsbelang in Basic-Fit.