Wereldwijde crowdfundingmarkt groeit naar 30 miljard

17 augustus 2015 Consultancy.nl

Wereldwijd is er in 2014 zo’n €12,5 miljard aan financiering opgehaald via crowdfunding. Dat blijkt uit recent onderzoek van Massolution, die onder andere in samenwerking met crowdfundingadviesbureau Douw&Koren de wereldwijde crowdfunding-industrie in kaart heeft gebracht. De markt is hard aan het groeien en eind dit jaar zal er wereldwijd naar verwachting in totaal zo’n 30 miljard worden opgehaald via crowdfunding.

Als gevolg van de financiële crisis die rond 2008 begon, hielden banken – de traditionele verstrekkers van krediet – hun hand steeds vaker op de knip. Nieuwe financieringsmogelijkheden voor kleine ondernemingen en projecten schoten in reactie als paddenstoelen uit de grond, waaronder ook crowdfunding. Crowdfunding blijft groeien in populariteit, aangezien een steeds groter aantal projecten en ondernemingen de financieringsmethode omarmt om financiële middelen te verwerven.

Crowdfunding-wereldwijd

Volgens recente becijfering van crowdsourcing onderzoeks- en adviesbureau Massolution, in samenwerking met meerdere partijen van over de hele wereld, is in 2014 in totaal wereldwijd €12,5 miljard euro opgehaald via crowdfunding. Dat is bijna drie keer zoveel als in 2013 - toen lag het wereldwijde totaal op ongeveer €4,5 miljard. In Noord-Amerika werd het meeste geld gecrowdfund, voor meer dan €7,3 miljard. Voor Europa komt het totaal van 2014 op €2,5 miljard. Azië haalde iets meer financiering binnen via crowdfunding, zo’n €2,6 miljard. “Crowdfunding voor bedrijfsfinanciering maakt een stormachtige groei door”, reageert Gijsbert Koren, medeoprichter van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren, op de gigantische groeicijfers. Douw&Koren leverde een bijdrage aan het onderzoek van Massolution, getiteld ‘The Crowfunding Industry Report 2015CF’.

Massolution en Douw&Koren voorspellen dat de crowdfundingmarkt wereldwijd in hoog tempo zal blijven groeien. Eind 2015 geloven zij dat er in totaal minstens 30 miljard zal zijn gecrowdfund voor projecten van over de hele wereld. Daarmee zou de markt opnieuw in volume verdubbelen. Ook in Nederland verwacht Douw en Koren dat de groei zal aanhouden. Eind 2015 verwacht het bureau dat de Nederlandse markt de grens van €100 miljoen zal doorbreken

Crowdfunding - Groei en prognose

Uit recent onderzoek van de Kamer van Koophandel en het Nederlandse bureau blijkt dat crowdfunding niet alleen maar handig is voor het binnenhalen van financiering. Zij ondervroegen 3.500 Nederlandse ondernemers over het onderwerp. Bijna de helft ziet crowdfunding ook als mogelijkheid om nieuwe klanten te vinden, aangezien mensen die geld in een project investeren vaak ook zelf waarde zien in het product of de diensten die dat project financiert. 42,5% gelooft dat crowdfunding bijdraagt aan klantenbinding en 35% van de ondernemers ziet het als een goede manier om de vraag en behoefte in de markt naar bepaalde producten te testen.

In Nederland werd in 2014 door meer dan 2000 Nederlandse crowdfundingprojecten in totaal €63 miljoen euro opgehaald aan financiering. Dat blijkt uit eerdere berekeningen van Douw&Koren. Koren: “We zouden bijna vergeten dat in 2011 nog geen miljoen euro door bedrijven werd gecrowdfund, en nog altijd verdubbelt deze markt jaarlijks.”

Nieuws

Meer nieuws over