CBRE: Top 10 duurste kantoormarkten ter wereld

16 juli 2015 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Londen’s West End is nog steeds ’s werelds duurste kantoormarkt, blijkt uit onderzoek van CBRE. De andere vier van de top 5 plaatsen worden anno 2015 ingevuld door Aziatische steden. De Russische hoofdstad Moskou daalt van plek vijf naar negen, dankzij de grootste daling in huisvestingstarieven, terwijl het Ierse Dublin opnieuw zijn prijzen het hardst zag stijgen.

Zakelijk dienstverlener CBRE heeft onlangs de eerste 2015-editie van zijn halfjaarlijkse ‘Global Prime Office Occupancy Costs’ onderzoeksrapport uitgebracht. Voor dit onderzoek analyseerde het adviesbureau de huisvestingskosten van de belangrijkste kantoorruimtes in 127 steden wereldwijd. Onderdeel van het onderzoek is een top 50 van de duurste kantoormarkten – uitgedrukt in Amerikaanse dollars per vierkante meter per jaar – waarvan er dit jaar 19 in de EMEA regio zijn, 20 in Azië en Oceanië en 11 in Noord- en Zuid Amerika.

top 10 most expensive office markets

Het onderzoek toont aan dat West End in Londen nog steeds de kantoormarkt met de hoogste prijzen is. Voor een vierkante meter kantoorruimte betalen huurders zo’n $267 per jaar. Op de tweede plek volgt Hong Kong Central met $254 per m2 per jaar, en op de derde en vierde plek staan twee kantoorgebieden in Beijing – Finance Street ($196 per m2 per jaar) en Central Business District ($188 per m2 per jaar). Moskou sloot vorig jaar de top 5 nog af, maar is dit jaar niet meer in de top 5 te vinden. De plek van de Russische hoofdstad is ingenomen door Connaught Place – CBD in New Delhi met een prijs van $157. Ook de 6e en 7e plek zijn in Azië te vinden met Hong Kong – West Kowloon op de zesde en Tokyo’s duurste kantoorgebeid op de zevende plek.

De grootste daling in huisvestingkosten vond plaats in Moskou (-22,4%), waardoor de Russische hoofdstad dit jaar op de negende plek eindigt. Andere sterke dalers zijn Buenos Aires (-10,8%) en Monterrey (-6,7%). De grootste stijger is opnieuw de Ierse hoofdstad Dublin met een prijsstijging van 26,1%. Andere steden die hun huisvestingkosten sterk zagen stijgen afgelopen halfjaar zijn Seattle (Downtown – 22,2%) in de VS, Panama City (17,6%) en het Noord-Ierse Belfast (13,3%).

Top 5 increases & decreases

Het wereldwijde gemiddelde voor huisvestingkosten in de beste kantoorgebieden steeg ten opzichte van het jaar daarvoor met 2%, iets minder dan de 2,5% stijging in Q3 2014. Volgens CBRE reflecteert dit het geleidelijke herstel van de wereldwijde economie. 

“De voorzichtigheid van huurders loopt terug en het zakelijke vertrouwen stijgt. Dit vertrouwen begint nu zijn vruchten af te werpen”, legt Richard Barkham uit, Global Chief Economist bij CBRE. “Tegelijkertijd komen veel kantoormarkten steeds meer tekort in termen van kwaliteit, moderniteit, flexibiliteit en bereikbaarheid, factoren waar bedrijven in toenemende mate naar op zoek zijn. Daar willen zij workplace strategieën invoeren die hun productiviteit kunnen stimuleren en talent aantrekken of behouden.”